Romania:Creşterea cheltuielilor cu aproape 20% şi adâncirea deficitului bugetar
Dimensiune font:
Economistul Adrian Negrescu menţionează că datele preliminarii privind execuţia bugetară după primele două luni din 2025 indică o continuare a creşterii cheltuielilor cu aproape 20% faţă de anul anterior şi o adâncire a deficitului bugetar.
„În februarie, se estimează că am avut un deficit bugetar de 1%. Dacă vom merge cu cheltuielile în acest ritm, riscăm să ieşim din planul de reducere a deficitului la 7%, convenit cu Comisia Europeană. Fără o reducere drastică a cheltuielilor, riscăm să încheiem 2025 cu un deficit de peste 10%, demn de o ţară aflată în război.
În primele două luni, deficitul a trecut deja de 6 miliarde de euro, o sumă uriaşă raportată la potenţialul de împrumut şi de plată al României. N-ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece că încasările statului au crescut cu aproape 15%, atâta timp cât cheltuielile cresc cu un ritm şi mai ridicat.
Să nu uităm un element esenţial – planul de reducere a deficitului la 7% a fost principalul reper care a convins agenţiile de rating să menţină România peste nivelul de junk, adică de economie nerecomandată investiţiilor”,/span>, avertizează economistul.
Potrivit acestuia, situaţia este cu atât mai gravă cu cât statul reuşeşte din ce în ce mai greu să se împrumute pentru a achita facturile tot mai mari, „dovadă, eşecul împrumutului de la băncile locale, de săptămâna trecută”.
„Am ajuns la fundul sacului”
„Mai simplu spus, am ajuns la fundul sacului şi, dacă autorităţile nu vor lua măsuri drastice pentru a reduce cheltuielile, riscăm ca în vară, după alegeri, să ne întoarcem la percepţia investitorilor din anii 90 – la categoria Junk”, afirmă Negrescu.
Specialistul spune că, în acest scenariu, România va fi nevoită să apeleze „la colacul de salvare de la FMI”, care să îi ofere „un 40-50 de miliarde de euro” pentru a avea cu ce plăti pensiile, salariile şi celelalte obligaţii.
„Bineînţeles că un nou acord standby va fi însoţit de o serie de măsuri extrem de dure, mai ales de ordin fiscal - creşterea impozitelor pe venit, a TVA şi a taxelor pe proprietate urmând să se afle în prim-plan.
Politicienii trebuie să înţeleagă că am ajuns în al 12-lea ceas şi că, fără reforme serioase în ceea ce priveşte cheltuielile publice, România riscă să intre într-o criză ce se va întinde pe mulţi ani de acum încolo, asta mai cu seamă că fondurile UE vor fi din ce în ce mai puţine”, atenţionează analistul economic.
Adrian Negrescu spune că efectele acestei crize în care se află România se simt deja, dat fiind că investiţiile străine directe s-au redus la jumătate, multe companii îşi fac exitul din România, liniile de finanţare pentru business sunt tot mai puţine şi mai costisitoare, iar blocajul financiar se accentuează tot mai mult.
Material de Mihai Cistelican stiripesurse.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau