România va da 6,5 miliarde de dolari pe avioanele F35. Doar armamentul cumpărat din SUA depășește cu mult investițiile totale americane în România din intervalul 2013 – 2022
Dimensiune font:
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a cerut acum două săptămâni aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane luptă F-35, adică două escadrile. Va fi cea mai scumpă achiziție militară din istoria României: 6,5 miliarde de dolari.
Pe locurile următoare în acest clasament al achizițiilor se află cele cele 25 de sisteme integrate de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (4,4 miliarde de dolari) și cele pentru șapte sisteme de apărare aeriană Patriot (4 miliarde de dolari).
Toate sunt achiziționate din Statele Unite ale Americii.
Un total simplu ne duce la suma de 14,9 miliarde de dolari. În Euro, suma este aproximativ 13,5 miliarde.
Și aceasta nu este tot: în 2026, România urmează să plătească 1,07 miliarde de dolari pentru 54 de tancuri Abrams, tot în Statele Unite. În total, peste 14 miliarde de euro plătite Statelor Unite doar pentru armament, în intervalul 2022 – 2026.
Dacă mai adăugăm că România a comandat vaccinuri inutile de la gigantul american Pfizer de 1 miliard de euro, conform DNA, se strâng peste 15 miliarde de euro investiți de țara noastră în economia americană.
Aceste achiziții ale statului român reprezintă dublul sumei investite de Statele Unite ale Americii în România în intervalul 2013 – 2022.
Conform informațiilor oferite de Banca Națională a României (pagina 19), la 31 decembrie 2022, firmele americane investiseră în România 7,2 miliarde de dolari. Astfel, cu această sumă, SUA se află pe locul 5 în topul țărilor care au investit în România, după Germania, Austria, Franța și Italia.
Suma investită de firmele americane este cu doar 2 miliarde de dolari mai mică decât cât au investit olandezii, o țară incomparabil mai mică decât Statele Unite. De-altfel, firmele românești au investit 4 miliarde de dolari în România, adică mai mult de jumătate decât au făcut-o americanii.
Ungaria investit 2 miliarde în economia românească, în timp ce Turcia a investit 1,6 miliarde.
În intervalul 2013 – 2022, Rusia și China au investit, împreună, 3,1 miliarde de euro în România, în condițiile în care statul român este aproape în război economic și practic, nu are niciun fel de relație bilaterală cu acestea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau