TVA redus pentru locuințele mai scumpe poate fi aplicat o singură dată, din 2022. Ce modificări sunt aduse conform ultimelor iniţiative legislative
Dimensiune font:
Aplicarea OUG nr. 226/2020 în materia TVA-ului redus pentru toate locuințele de până la 140.000 de euro nu se va mai aplica, în condițiile în care au apărut noi modificări, ajungându-se la concluzia că acestea nu ar răspunde nevoilor actuale ale pietei.
În prezent, există o nouă iniţiativă legislativă, adoptată de Senat şi trimisă către Camera Deputaților pentru dezbatere şi vot final - L363/2021. Proiectul mai are nevoie de un aviz, iar ultima actualizare a fost în data de 23.11.2021.
Modificările din ordonanță în materia TVA-ului la locuințe se vor aplica din 1 ianuarie 2022
Extinderea aplicării TVA-ului redus de 5% la achiziția de locuințe ar fi trebuit să aibă loc încă de la începutul acestui an, însă a fost amânată și noul termen este 1 ianuarie 2022.
Potrivit avocatnet.ro, "cei de la Finanțe au găsit însă o cale de mijloc între modul cum se aplică acum cota redusă și ceea ce se propusese prin OUG 226/2020 și n-a mai ajuns să se aplice: aceeași cotă redusă de TVA de 5%, care să se aplice locuințelor până la 450.000 de lei, iar cei care vor locuințe ceva mai scumpe de atât, dar nu mai mult de 700.000 de lei, să poată aplica această cotă de 5%, dar numai o singură dată".
Astfel, în Cod rămâne ideea că „livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice (...)”, dar mai apare o prevedere.
Ads
„livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.
Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare
Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%”, este noua prevedere care va intra în Codul fiscal, la articolul 291 alin. (3).
Ads
Cum va verifica statul persoanele pentru a nu li se aplica regimul de TVA favorabil de mai multe ori
Va înființa un registru special, unde informațiile vor fi furnizate de notari: „se organizează «Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%», în format electronic. Notarii publici au obligația:
a) să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, prin consultarea «Registrului persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%», înainte de autentificarea contractelor de vânzare – cumpărare și a oricăror acte care prevăd plata în avans pentru achiziția unei astfel de locuințe și să nu le autentifice în situația în care constată că nu este îndeplinită această condiție;
b) să completeze «Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%», înainte de autentificarea contractelor de vânzare – cumpărare;
c) să rectifice informațiile din «Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%», înscrise conform lit. b), în situația în care contractul de vânzare – cumpărare în formă autentică nu se încheie;
d) să înscrie, în contractele de vânzare – cumpărare și în actele care prevăd plata în avans pentru achiziția unei locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, mențiuni cu privire la îndeplinirea obligațiilor de la lit. a) și, după caz, de la lit. b)”, potrivit proiectului de OUG.
Desigur, registrul va trebui să apară destul de repede, respectiv în zece zile de la publicarea ordonanței ar trebui să fie publicat ordinul care pune bazele acestuia. Ce se va întâmpla, totuși, până când acest registru va apărea în mod concret?
Cumpărătorii vor declara în fața notarilor că îndeplinesc condiția pentru cumpărarea locuinței cu TVA redus, doar că declarațiile, scrie în proiect, nu vor fi ținute de notari - ci de vânzători. Notarii vor avea însă trei zile la dispoziție de la operaționalizarea registrului ca să îl completeze cu datele care s-au strâns până atunci în urma achizițiilor cu această cotă redusă pentru locuințe mai scumpe.
Ads
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau