Începe iar ”balul mascat”?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Sintagma aflată în ghilimele din titlu se poate traduce prin posibila revenire a pandemiei de covid.
Până a vedea care sunt argumentele ce pledează în favoarea acestei ipoteze, să recapitulăm date de la Organizația Mondială a Sănătății, care scot în evidență că, de la declanșare, în 2020, de covid au fost afectate peste 770 milioane persoane, dintre care aproape 7 milioane au decedat. Raportat la populație Terrei - peste 8 miliarde oameni - cifrele de mai sus pot fi interpretate cu oarece relativitate, ca fiind mari sau mici.
Ajungând aproape la zi, mai precis în august 2024, tot OMS semnalează că au fost raportate peste 1,4 milioane de cazuri noi și peste 1.800 de decese, înregistrându-se, comparativ cu perioada anterioară, o creștere cu 38 la sută a numărului de cazuri (vestea rea) și o scădere cu 50 la sută a ratei de deces (vestea bună).
Actualmente, o nouă variantă - denumită ”Pirola” - a covid-19 a plasat în alertă medici din Franța și Italia, după ce fusese semnalată în SUA, Danemarca și Israel. Noua variantă, pe numele ei științific BA.2.86, prezintă un număr mai mare de mutații, ”ceea ce o face susceptibilă de a evolua mai semnificativ și de a se răspândi mai ușor”, susțin specialiștii în domeniu.
Până ce - cu globalizarea nu mai este mult de așteptat - ”Pirola” va ajunge și în România, să vedem care este situația la noi, mai precis la Iași, citând dintr-o declarație a managerului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase de aici: ”În ultima perioadă observăm o creştere relativ alarmantă de cazuri de pacienţi care prezintă simptomatologie şi sunt diagnosticaţi cu boala COVID-19, respectiv, cu virusul SARS-CoV2. Acestea pot fi explicate prin aşa-zisul fenomen de relaxare faţă de ceea ce reprezintă protecţia împotriva acestui virus, care implică în primul rând distanţarea fizică. Alte explicaţii: perioada concediilor şi de numărul mic al persoanelor care se testează”. Potrivit celui citat, cea mai eficientă metodă de protecție rămâne, în continuare, purtarea măștii de protecție. De asemena, sunt recomandate evitarea aglomerațiilor, a contactului cu persoane bolnave, testarea rapidă antigen, igiena permanentă a mâinilor, izolarea persoanelor cu simptomatologie respiratorie până la aflarea unui diagnostic cert.
Nu în ultimul rând, în aceeași opinie, se află și vaccinarea, pentru evitarea formelor severe de boală. Până în iunie acest an, peste 6 milioane de români se vaccinaseră cu două doze, iar peste 2,6 milioane - cu trei doze; peste 9 milioane de doze au fost distruse (pentru că expiraseră), iar în stoc se aflau peste 3,3 milioane doze. Suma totală pe care a plătit-o țara noastră până acum pentru vaccinul anticovid este de peste 2,30 miliarde lei.
Desigur, odată cu anunțata revenire a pandemiei, a reînceput și ”războiul” între cei care cred în covid și, pe cale de consecință, în necesitatea vaccinării, și cei care nu cred.
Conform unui sondaj de opinie, românii sunt de acord, în mare majoritate, cu următoarele afirmații: “Este mai bine să te imunizezi prin vaccinare decât să te îmbolnăvești de COVID-19” (70% pro și 16% contra), “Dacă se vaccinează cât mai repede majoritatea populației planetei, vom scăpa mai repede de virus” (67% pro versus 19% contra) sau “Dacă personalul medical este deschis la vaccinarea anti-COVID-19, atunci vaccinul este sigur și pentru mine” (63% pro și 27% contra). Datele sondajului sunt, însă, contrazise de cele ale situației privind vaccinarea la zi...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau