VIDEO Construcție unică în România, după Revoluție: Autostrada și podul care vor ajunge direct în Republica Moldova
Dimensiune font:
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, împreună cu alți oficiali, au dat startul construcției pentru Podul de Flori, primul astfel de pod construit între România și Republica Moldova. Acest pod va fi capătul Autostrăzii Unirii, cea mai lungă autostradă din România, care va uni atât regiunile istorice ale țării noastre, dar va oferi și o cale mai rapidă de tranzit către Republica Moldova.
”Moment istoric: primul pod peste Prut construit, după Revoluţie!
Astăzi, au început lucrările la construcţia ansamblului de poduri peste Prut, proiect în valoare de peste 150 de milioane de lei (fără TVA), finanțat prin fonduri europene (CEF).
Antreprenorul trebuie să finalizeze până la sfârșitul anului viitor (18 luni) construcția acestui pod modern de 261 m, care va avea profil de autostradă. Contractul prevede inclusiv amenajarea unui punct de trecere a frontierei care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari și pentru autoturisme. Noul pod de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii Unirii (A8) și va interconecta infrastructurile rutiere ale României şi Republicii Moldova, ceea ce va aduce noi oportunități economice ambelor state românești de pe cele două maluri ale Prutului.”, arată Sorin Grindeanu.
Autostrada Unirii va lega Transilvania de Moldova
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, vine cu detalii despre Autostrada Unirii, pentru care au început licitațiile aferente ultimelor trei loturi. Cea mai lungă autostradă din România va lega Transilvania va trece prin regiunea românească Moldova și va ajunge în Republica Moldova.
”Toate cele 13 loturi
Au început licitațiile pentru ultimele 3 loturi din cele 13 ale Autostrăzii Unirii #A8, fiind transmise spre validare către Agenția Națională de Achiziții Publice documentațiile de atribuire a proiectării și execuției sectorului de drum dintre Lețcani-Iași-Ungheni.
Cele trei tronsoane sunt:
1. Tronsonul 3: Lețcani - Iași (DN24)
- are o lungime de 17,7 kilometri
- include 18 poduri și pasaje, 6 tunele și 2 noduri
- durata de proiectare și execuție este de 46 de luni
2. Tronsonul 4: Iași - Golăiești
- are o lungime de 12,7 km
- sunt prevăzute 12 pasaje, 2 tunele și un nod
- durata de proiectare și execuție este de 46 luni
3. Tronsonul 5: Golăiești - Podul de Flori peste Prut de la Ungheni (Punct de Trecere a Frontierei)
- are o lungime de 2,77 km
- lucrările la Podul de Flori peste Prut de la Ungheni încep pe 26 aprilie 2025, când va avea loc și Festivalul de Flori la care v-am lansat invitație de participare tuturor
Valoarea estimată este de peste 9 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Așa cum am mai spus, prioritizăm Autostrada Unirii #A8 pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, traversând munții Carpați.
Se construiește podul peste Prut, care leagă România de Republica Moldova
Vă reamintesc și cu această ocazie că pentru Podul de Flori peste Prut de la Ungheni, (Golăiești RO) - Zagarcea (MD) lucrările vor începe pe 26 aprilie 2025, fiind un moment important pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, pe care îl vom marca prin organizarea unui eveniment simbolic în orașul Ungheni, raionul Ungheni, denumit Festivalul ”Podul de Flori”.”, scrie Irinel Ionel Scrioșteanu.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau