Bursele de merit s-au extins la o treime din clasa de elevi
Dimensiune font:
Bursele de merit vor fi luate și de elevii care au media minimum 9.50, dar și de primii 30% din clasă. Ministerul Educației a păstrat ambele variante, pentru a nu schimba regula în timpul jocului
Toți elevii care au avut anul trecut media peste 9,50 vor primi bursă de merit anul acesta. Dar şi primii 30% din fiecare clasă vor beneficia de bursă, indiferent de medie. Ministerul a decis să păstreze ambele variante, ca să nu schimbe regulile în timpul jocului. Criticii cred însă că o măsură mai eficientă ar fi fost menținerea burselor sociale pentru elevii care învață în alte localități.
Contestat public pe motiv că va duce la situaţii în care un elev cu media 9,90, dar şi unul cu 5,50, vor obţine bursă de merit, pragul de 30% a fost păstrat de Ministerul Educaţiei în noul regulament. În plus, toţi elevii cu medii peste 9,50 vor primi bursă de merit.
Practic, vom avea mai multe situaţii. În primul rând, toţi elevii cu medii peste 9,50 vor lua bursă de merit, indiferent că numărul lor reprezintă 30, 40 sau chiar 100% din clasă. Dar nu doar ei. De exemplu, într-o clasă cu 30 de elevi în care cea mai mare medie este, să spunem, 8,70, iar cea mai mică - 6,20, va lua bursă de merit şi un elev cu media de 6,20, dacă e în primii 9 din clasă.
În noul an şcolar cuantumul bursei de merit este de 450 de lei. Deşi s-au purtat discuţii, nu s-au găsit soluţii pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.
„Am încercat să nu fim acuzaţi că schimbăm regulile în timpul jocului, pentru că sunt elevi care în anul şcolar trecut s-au pregătit şi au obţinut rezultate la învăţătură, respectiv medii generale peste 9,50, ştiind că acesta este pragul peste care se poate obţine o bursă de merit", a spus Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Asociațiile de părinți sunt de părere că aceasta este cea mai bună formulă de acordare a burselor din ultimii ani. „Dacă vrem echitate trebuie să o privim în ambele sensuri: și pentru elevii care învață bine, chiar dacă au avut norocul să se nască în niște familii cu posibilități financiare foarte bune și da, într-adevăr, trebuie să încurajăm și progresul școlar, pentru că trebuie să fim corecți: Este o diferență foarte mare între un elev care are 9,70 - 9,80 și un elev care obține un progres de la 4 la 6", a adăugat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Prevederea rămâne totuşi contestată. La fel şi cea care elimină bursele elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, respectiv, bursele de transport.
Vor primi bursă de merit şi elevii care au obţinut premii la olimpiadele naţionale. Dar şi cei de pe locul I la etapele naţionale ale concursurilor aprobate de Ministerul Educaţiei.
Pentru bursele sociale, elevii orfani nu mai trebuie să facă dovada venitului familiei. Iniţial, pentru cei orfani de un părinte era un anumit prag al venitului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau