Criterii discriminatorii pentru bursele sociale studențești
Dimensiune font:
La Universitățile din România, bursa socială de orfan are aceleași criterii de acordare ca bursa socială pentru venituri mici. Mai precis, un părinte care nu lucrează, poate fi, în viziunea Ministerului Educaţiei, asimilat cu un părinte decedat.
Astfel, un student al cărui părinte sau părinţi nu lucrează și acumulează lunar un venit mai mic decât cel minim pe economie va încasa bursă socială. Dar, un student ai cărui părinți sunt decedați sau provine dintr-un centru de plasament, iar venitul său lunar trece de minimul pe economie pe membru al familiei, nu are șansa de a aplica pentru o astfel de bursă.
La facultate, criteriile de a obține o bursă socială sunt destul de stricte, față de elevii din gimnaziu, cu toate că se află în aceeași situație.
Un student (fără ambii părinți sau provenit de la centrul de plasament) care dorește să lucreze pe perioada verii la un job full-time sau în timpul facultății pe un program part-time, îi poate afecta eligibilitatea pentru bursa socială. Dacă salariul său, raportat în 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) depășește un venit lunar per membru de familie mai mare decât salariu minim pe economie aferent, adică 1.898 lei/lună nu se va încadra pentru acest tip de bursă.
Aceeași situație, criterii diferite
Potrivit ordinului Ministerului Educației nr. 6463/2023 – privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă, bursa socială se acordă studenţilor orfani de unul sau ambii părinți, studenții care provin din familii monoparentale sau studenții proveniți din centre de plasament și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale; studenților a căror familie nu a realizat în cele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.
Aceste două categorii se găsesc și la elevii care beneficiază de burse sociale, însă, sunt câteva detalii care fac diferența. Conform art. 10, elevii care beneficiază de burse sociale în anul școlar 2023-2024 sunt cei cu ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, sau elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.
Cele două categorii sunt clar delimitate, iar elevii în cauză (punctul a) nu vor fi nevoiți să aducă documente privind situația financiară.
Certificatul de deces un act „în plus”, la dosar
Un student orfan trebuie să aducă și el, la dosar, acte privind veniturile, precum studenții care vin din familii cu veniturii mici. Iar certificatul sau certificatele de deces au devenit niște documente „în plus”, fără ele, reprezentând fix documentația pentru categoria de venituri mici.
Bursele pentru studenții din anul universitar 2023-2024 au crescut cu câteva sute de lei, potrivit noului Ordin al Ministerului Educației. Această majorare se aplică la toate tipurile de burse, inclusiv cele sociale. Astfel, cuantumul minim al bursei sociale a crescut de la 580 de lei la 900 de lei. Bianca DIAC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau