Prăpastia dintre elevi şi profesori se adânceşte tot mai mult
Dimensiune font:
Consiliul Naţional al Elevilor a propus ca anul şcolar 2020-2021 să înceapă pe 1 septembrie şi să se termine pe 1 iunie. „Dacă dorim o abordare calitativă şi incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul şcolar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie şi să se încheie pe 1 iunie”, spun cei de la CNE. Solicitarea nu este însă agreată de cadrele didactice.
La scurt timp după solicitarea elevilor de a începe anul şcolar mai devreme, sindicaliştii de la USLIP au creat un sondaj pe pagina lor de socializare. „Votul masiv de 8.409 în doar 48 ore, este unul reprezentativ şi din perspectiva numărului, dar şi al participanţilor (profesori, elevi şi părinţi).Trebuie precizat că cei care au participat sunt din toate judeţele României, nu doar din Iaşi. USLIP IAŞI structura care reuneşte aproximativ 9.000 de membri susţine începerea anului şcolar 2020-2021 pe data de 15 septembrie. Rugăm Consiliul Naţional al Elevilor să demonstreze flexibilitate şi raţiune şi să reanalizeze începerea şcolii şi din perspectiva programului cadrelor didactice, al metodologiilor de mobilitate care implică profesorii, dar şi din unghiul părinţilor şi al elevilor care au votat într-o proporţie foarte mare pentru 15 septembrie. Nu în ultimul rând să nu se uite şi faptul că pentru foarte multe unităţi şcolare din România perioada respectivă (1-15 septembrie) este una în care se fac retuşuri, reparaţii, renovări care nu pot fi realizate în luna august din cauza concediilor de odihnă ale personalului nedidactic”, scriu cei de la USLIP Iaşi pe pagina lor de socializare.
În urmă cu câteva zile, Consiliul Naţional al Elevilor i-a cerut ministrului Monica Anisie să retragă proiectul de Ordin cu structura anului şcolar 2020-2021. Cei de la CNE au cerut o structură fixă, în care şcoala să înceapă pe 1 septembrie în fiecare an şi să se încheie pe 1 iunie. Elevii au argumentat că „orice zi petrecută pe băncile şcolii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii”. Elevii îşi doresc totodată stabilitate politică şi coerenţă în ceea ce privesc politicile publice pe educaţie. „Ne dorim stabilitate şi asumare politică pentru ca anul şcolar să înceapă pe 1 septembrie şi să se încheie pe 1 iunie şi vom continua să milităm pentru concretizarea acestui demers. Îi solicităm doamnei Ministru al Educaţiei şi Cercetării să vadă beneficiile pe termen lung care vor deriva din această măsură. Vacanţele profesorilor, tichetele de vacanţă ale antreprenorilor în turism pot aştepta – educaţia nu mai poate aştepta”, declara recent Antonia-Laura PUP, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Reacţiile la solicitarea elevilor nu au întârziat să apară. Primul care a reacţionat a fost liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor. „Poate că ar fi bine până la urmă să am o singură sesiune de bacalaureat. De ce trebuie să facem a doua sesiune de bacalaureat în vară?”, a declarat liderul FSE, Marius Nistor, într-o emisiune de la Radio România Actualităţi în care a explicat că anul şcolar 2020-2021 nu poate începe la data de 1 septembrie cum cere Consiliul Naţional al Elevilor, argumentând că “trebuie să ne gândim şi la cadrul didactic”. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau