Proiectul transfrontalier ELBUS – Îmbunătățirea transportului public transfrontalier folosind autobuze electrice alimentate cu energie regenerabilă

Dimensiune font:

| 29-03-2022 11:30

 

În perioada anilor 2020-2022 la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău în parteneriat cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași a fost realizat proiectul de cooperare transfrontalieră RO-MD EMS-ENI 2SOFT/3.1/54 Îmbunătățirea transportului public transfrontalier folosind autobuze electrice alimentate cu energie regenerabilă (ELBUS)”, finanțate în proporție de 90 la sută  de către Uniunea Europeană și 10% cofinanțare universitară.

Cooperarea transfrontalieră implică necesitatea utilizării unor mijloace de transport persoane fără emisii de gaze nocive, confortabile și energetic eficiente.  Autobuzele cu motoare electrice cu baterii de acumulatori la bord totalmente corespund acestor condiții, dar utilizarea lor pe scară largă este încă limitată de distanța redusă. Scopul proiectului ELBUS a fost de a contribui la dezvoltarea autobuzele electrice cu accent atât pe reducerea consumurilor energetice ale sistemului principal de tracțiune și a altor sisteme auxiliare, cât și pe utilizarea surselor regenerabile de energie pentru reîncărcarea bateriilor de acumulatori.

În cadrul proiectului a fost planificate și realizate mai multe sarcini. În primul rând a fost realizat un amplu studiu al stării și trendurilor actuale de dezvoltare a acestor mijloace de transport autonome cu diferite surse și metode de alimentare. Fiind consumatorul principal de energie o deosebită atenție a fost acordată sistemului de tracțiune cu motor electric și convertor electronic de putere și baterii prin elaborarea și cercetarea unor metode avansate de control bazate pe algoritmi vectoriali, inteligenți și energetic eficienți.

Pentru asigurarea confortului de călătorie vehiculele moderne obligatoriu se dotează cu sisteme auxiliare de încălzire, ventilare, condiționare, compresare, deschidere/închiderea a ușilor etc. Din analiza regimurilor de funcționare ale electrobuzelor s-a constatat, că aceste sarcinii auxiliare pot avea o cotă de consum energetic mai mare ca cea a sistemului principal de tracțiune. Cu ajutorul camerei de termoviziune a fost studiat tabloul termic al electrobuzului, au fost elaborate modelul termic 3D al electrobuzului și un sistem cu programabile automatizate de control pentru diminuarea consumurilor energetice ale sistemelor auxiliare ale unui electrobuz.

Altă problemă abordată a fost estimarea eficienței energetice a diferitor mijloace publice de transport. Din analiza întregului lanț energetic de la senzori și până la rotile vehiculului s-a constat, că randamentul global al electrobuzului cu încărcarea bateriilor de acumulatori de la rețeaua electrica nu îl depășește pe cel al autobuzului diesel si constituit cca 25%. Din altă parte, la încărcarea bateriilor de acumulatori de la surse regenerabile de energie eficiența energetică a electrobuzului poate atinge cota de circa 75%. În cadrul proiectului a fost elaborat un sistem mixt automatizat de alimentare a bateriilor de acumulatori a electrobuzelor de la rețeaua electrică și de la o fermă de panouri solare. Energia electrică a panourilor fotovoltaice este utilizată pentru încărcarea acumulatorilor electrobuzelor pe durata respectivă, iar în restul timpului ea este generată în rețeaua electrică.

Proiectul ELBUS a avut un impact considerabil în consolidarea echipelor de cercetători de la universitățile tehnice partenere de pe ambele maluri ale Prutului, realizarea unor probleme științifice de cercetare și elaborarea unor recomandări practice pentru producătorii de electrobuze, inclusiv cu alimentarea lor de la surse regenerabile de energie, dotarea laboratoarelor științifice cu echipamente moderne.

Putem afirma cu certitudine cu proiectul ELBUS a fost unul de succes și acest succes se datorează atât membrilor echipei de realizatori de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău și Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, suportului permanent din partea conducerii ambelor universități și a Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași. Experiența acumulată și rezultatele implementării proiectului ELBUS fac optimistă dorința echipelor de cercetători de la ambele universității de a participa în viitoarele concursuri de proiecte transfrontaliere RO-MD, inclusiv la o categorie mai avansată din cele de infrastrcutură.

 

ELBUS

Project summary

Location of activities/Programme area/Core region: Romania; Republic of Moldova,

Project duration: 21 months;

EU contribution requested: 88,092.00 [EUR];

General objective:

Development of the cross-border public transportation using electric buses.

Specific objective:

Specific objective 1: Development of the electric buses.

Specific objective 2: Improving of the range for the electric buses using renewable energy.

 

Project partners overview

„Gheorghe Asachi” Technical University of Iasi, Romania; Budget per beneficiary [EUR] – 50,000.00 [EUR];

Technical University of Moldova, Chisinau, Republic of Moldova; Budget per beneficiary [EUR] – 47,880.00 [EUR].

 

Project beneficiaries

Lead beneficiary - LB: „Gheorghe Asachi” Technical University of Iasi, Romania - TUIASI

Legal representative: prof.dr.ing. Dan Caşcaval, Rector

Contact person for the project: conf.dr.ing. Costică Niţucă, Project manager

 

Beneficiary - B: Technical University of Moldova, Chisinau, Republic of Moldova – UTM

Legal representative: prof.dr.ing. Viorel Bostan, Rector

Contact person for the project: conf.dr.ing. Ilie Nucă, Project manager

 

Project target groups and final beneficiaries

Target groups:

·         Teachers:  7.

"Gheorghe Asachi" Technical University of Iasi, Romania - TUIASI

Associated professor

1

Conf.dr.eng. Costică Niţucă

Project Manager

Professor

1

Prof.dr.eng. Traian Adrian Pleşca

Research expert 1

Lecturer

1

S.l.dr.eng. Gabriel Chiriac

Research expert 2

Auxiliary personnel

1

Ec. Cristina Horga

Financial manager

 

Technical University of Moldova in Chisinau, Republic of Moldova - UTM

Associated professor

1

Conf.dr.eng. Ilie Nucă

Project Manager

Lecturer

1

Lect.univ. Vadim Cazac

Research expert 1

1

Lect.univ. Marcel Burduniuc

Research expert 2

Auxiliary personnel

1

Ec. Gîrlea Daniela

Financial manager

1

Eng. Maria Zagoreţ

Procurement specialist

 

·         Ph.D. Students: 2.

Doctoral School from the "Gheorghe Asachi" Technical University of Iasi, Romania, Faculty of Electrical Engineering:

Ph.D. Student

1

Eng. Georgel Gabor

Engineer IT

 

Doctoral School from the Technical University of Moldova in Chisinau, Republic of Moldova, Faculty of Energetics and Electrical Engineering:

Ph.D. Student

1

Eng. Aritom Moldovan

Engineer IT

 

Final beneficiaries:

·         Young teachers: 30. Young teachers, below age 35, (assistants, lecturers, associated professors) from the two partner institutions, "Gheorghe Asachi" Technical University of Iasi, Romania and Technical University of Moldova in Chisinau, Republic of Moldova.

Main stakeholders:

·         Teachers and Ph.D. Students from the two institutions: "Gheorghe Asachi" Technical University of Iasi, Romania and Technical University of Moldova in Chisinau, Republic of Moldova, ans specialists from the industrial and economical area, interested in the project research.

 

Group of activities (GA)

 

G.A.No.1. Project management

Activity A.1.1: Organizing the teams project and implementation of the project.

Activity A.1.2: Monitoring, evaluation, technical report and financial report into the project.

Activity A.1.3: Equipments acquisition and promotional materials.

G.A.No.2. Information and Communication plan

Activity A.2.1: Design and update of a web site, to disseminate the project progress and results.

Activity A.2.2: Final scientific project seminars (communication) organized at „Gheorghe Asachi” Technical University of Iasi, Romania.

Activity A.2.3: Workshops organized at Technical University of Moldova, Chisinau, Republic of Moldova.

Activity A.2.4: Elaboration and dissemination of visibility materials.

G.A.No.3. Analysis of the electric bus optimal functionality

Activity A.3.1: Analysis of the electric buses.

Activity A.3.2: Analysis of the auxiliary loads.

Activity A.3.3: Thermal model of the indoor climatic environment.

Activity A.3.4: Renewable energy for the batteries.

Activity A.3.5: Elaborating a practical guideline regarding the improve of the energetical performances for an electric bus.

Activity A.3.6: Work visit at Technical University of Moldova, Chisinau, Republic of Moldova.

Activity A.3.7: Work visit at „Gheorghe Asachi” Technical University of Iasi, Romania.

 Moments from the implementation of the ELBUS project

 

Foto 1
Moment cu realizarea practică a Standului de laborator cu automat programabil pentru simularea serviciilor auxiliare de pe un autobuz electric; Aspectele practice s-au desfăşurat în cadrul laboratoarelor de  Tracţiune electrică şi Utilizarea energiei electrice din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată din Iaşi. 

Foto 2

Imagine din timpul celui de al doilea seminar științific – caracter industrial, organizat de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată. Au participat cadre didactice şi absolvenți de profil tehnic  

Foto 3

 

Moment cu luare a cuvântului de către un participant în cadrul celui de al doilea seminar științific – caracter industrial. 

Foto 4, 5

 

Imagini cu vizita membrilor echipei Universității Tehnice a Moldovei la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
Parcul Dendrologic al Domeniului Styrcea - un model de intervenție restaurativă horti-peisageră
06/05/2025 14:25

 Profesori si studenti ai USV Iasi au plantat arbori decorativi in Parcul Dendrologic din Văleni Luni, 5 mai 2025, Parcul Dendrologic din Văleni, judetul Neamt, a fost gazda unei actiuni complexe d ...

Guvernul a lansat o platformă digitală care va reuni toate raportările universitare
30/04/2025 14:45

Guvernul a adoptat, miercuri, hotărarea care oficializează Platforma Natională de Raportare Unică in Învătămantul Superior (PNRUIS), un sistem informatic ce va centraliza raportările anuale ale uni ...

Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică
29/04/2025 08:51

Echipa Romaniei s-a clasat pe locul intai, cu patru medalii de aur si două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfăsoară in perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, in Bosnia si ...

Elevii se reîntorc la școală
28/04/2025 07:45

Preşcolarii şi elevii se intorc de luni, 28 aprilie 2025, la ore pentru ultimul modul al acestui an şcolar. În prima săptămană vor invăţa insă doar trei zile, pentru că joi, 1 mai şi vineri, 2 ...

Profesorii vor fi plătiți în funcție de performanță
27/04/2025 14:44

Ministrul Educatiei, Daniel David, pregăteste pentru luna viitoare un raport amplu de evaluare a situatiei din invătămant, in care va include si o propunere privind modul de salarizare a profesorilor pe crit ...

Bacalaureat 2025. Sesiune specială pentru olimpicii și sportivii de performanță
23/04/2025 13:17

Ministerul Educatiei a anuntat organizarea unei sesiuni speciale a examenului de Bacalaureat dedicată elevilor din clasa a XII-a care urmează să participe la competitii internationale - fie ele academice, ...

Copiii și inteligența artificială: Revoluția începe de la grădiniță. Cum crește o nouă generație cu AI
23/04/2025 06:11

Un reportaj The Guardian, bazat pe mărturii ale părintilor si profesorilor din intreaga lume, evidentiază modul in care adultii aleg să introducă inteligenta artificială in viata copiilor – fie ca instr ...

Realitatea dură din universități. Situațiile uluitoare relatate de un profesor din Capitală: Se strâng în jurul telefonului și chicotesc în timp ce predai
23/04/2025 06:06

După ce o profesoară din Germania a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că multi dintre studenti nu au ce căuta pe băncile facultătii, pentru că nu sunt in star ...

Interzicerea telefoanelor mobile în școli ar putea reduce bullyingul
22/04/2025 15:32

Începand cu septembrie 2025, Franta va pune in aplicare o interdictie fermă privind utilizarea telefoanelor mobile in toate scolile gimnaziale, vizand elevii cu varste intre 11 si 15 ani. Dispozitivele v ...

Administrația Trump a intensificat revocarea vizelor de student, provocând întoarcerea forțată a multor studenți internaționali și generând teamă în comunitatea academică
20/04/2025 20:54

 Viza de student a fost considerată un "bilet de aur" pentru a studia in SUA, dar sub administratia Trump, procesul de revocare a acestor vize s-a accelerat, afectand sute de studenti internatio ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei