5 sfaturi utile pentru o igienă orală corectă când porți aparat dentar metalic
Dimensiune font:
Aparatele dentare metalice sunt o soluție la îndemână pentru dinți drepți sau pentru corectarea masticației sau chiar pentru a preveni alte dificultăți ce pot apărea în viitor. Foarte multe persoane de vârste diferite poartă acest tip de aparat dentar, nu doar copiii. Fie că deja îl porți sau urmează să îți pui, este important să afli câteva lucruri despre igiena orală când porți aparat dentar metalic.
Dinții cu aparat dentar metalic au nevoie de atenţie deosebită, pentru că între toate componentele aparatului dentar - bracket-urile, arcurile și elasticele - se creează mici spaţii în care se depozitează resturile de mâncare. Acest lucru formează un mediu favorabil pentru dezvoltarea plăcii bacteriene şi totodată împiedică înlăturarea particulelor de mâncare dintre dinţi.
Există modalități corecte și unele greșite de îngrijire a aparatului dentar metalic. În acest articol vei descoperi cinci sfaturi despre cum să îți cureți și să îți întreții cel mai bine aparatul dentar.
1. Periază-ți cu atenție dinții și aparatul dentar metalic
Periajul este important indiferent dacă porți sau nu aparat dentar, dar devine indispensabil atunci când treci printr-un astfel de tratament ortodontic. Este recomandat să îți periezi dinții după fiecare masă, inclusiv după gustări, și să folosești o periuță de dinți cu peri moi pentru a accesa acele zone greu accesibile. Dacă preferi periuța de dinți electrică, este și ea la fel de bună. Ai grijă doar să nu aplici prea multă presiune și să folosești tehnica de periaj recomandată de medicul stomatolog.
Se mai recomandă și utilizarea periuţelor ortodontice şi a celor interdentare, special concepute pentru curăţarea dinţilor cu aparat dentar. Folosește și apa de gură pentru a curăța și restul cavității bucale. La fel, ascultă recomandările medicului stomatolog și ia apa de gură potrivită pentru nevoile tale.
2. Curăță-ți dinții și cu ață dentară
Nu uita să folosești ața dentară! Deși acest pas îți va ocupa destul de mult timp, este unul obligatoriu, pentru că îți vei curăța dinții în profunzime și vei scăpa de resturile de mâncare pe care le-ai ratat cu periuța de dinți. Ar trebui să faci acest efort suplimentar după fiecare masă și gustare pentru a evita probleme precum respirația urât mirositoare, cariile și gingivita.
Există soluţii care îți fac munca mai ușoară: aţa dentară special concepută pentru purtătorii de aparat dentar, care prezintă un capăt ca un ac, ce face mai uşor accesul printre dinţi şi arcul ortodontic. Ai grijă să nu-ți rănești gingia, deoarece potențialele leziuni pot duce la retracţia gingivală.
3. Folosește dușul bucal
Dacă încă nu deții un duș bucal, ia în considerare să investești în acest produs. Este un aparat care poate înlocui ața dentară, deoarece folosește un jet de apă la presiune mare pentru a înlătura toate resturile rămase între dinţi. Este o alternativă foarte practică pentru cei ce nu au timp destul sau pentru cei cărora nu le place să folosească aţa dentară. Recomandat este să folosești și ața dentară pentru o curățare temeinică.
4. Ai grijă ce și cum mănânci
Medicul tău stomatolog te va informa ce mâncăruri să eviți pentru a evita eventualele daune ale aparatului dentar metalic. Pe listă se vor regăsi alimentele lipicioase, crocante sau tari. Este recomandat să consumi alimente moi, cum ar fi smoothie-uri, milkshake-uri, majoritatea lactatelor, paste, orez, pâine fără crustă crocantă, supe, ouă, piureuri sau banane. Lista nu se oprește aici. Vei vedea că nu sunt foarte multe restricții. Ai grijă să îți tai mâncarea în bucăți mai mici, pentru a fi mai ușor de mestecat.
5. Urmează sfaturile medicului și prezintă-te la programări
Instrucțiunile medicului ortodont despre întreținerea și curățarea aparatului dentar metalic pot asigura succesul tratamentului tău. Asigură-te că îi pui toate întrebările în timpul controalelor și sună la cabinetul stomatologic dacă mai ai nelămuriri.
Nu ignora programările și mergi la toate controalele. Dacă trebuie să te reprogramezi, fă-o cât mai repede posibil; nu întârzia foarte mult față de programarea inițială.
Ești gata pentru zâmbetul uimitor pe care l-ai dorit mereu? Ține cont de aceste sfaturi pentru a-ți menține dinții și aparatul dentar într-o formă optimă!
Sursa foto: pexels.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau