Care sunt diferențele dintre alpinism și escaladă?
Dimensiune font:
Care sunt diferențele dintre alpinism și escaladă?
Deși la o primă vedere termenii alpinism, cățărare sau escaladă par a fi sinonome, adevărul este că există anumite particularități care diferențiază aceste activități și pe care trebuie să le cunoști dacă îți dorești să folosești termenii corecți. Nu pe orice munte se poate face alpinism, cum nici escalada nu poate fi practicată fără echipament de specialitate, dar pentru mai multă claritate vom detalia fiecare activitate în parte, iar dacă ești interesat, înscrie-te la cursuri de escaladare in Bucuresti la Vertical Spirit!
Alpinismul clasic
Alpinismul este un termen franțuzesc care derivă de la munții Alpi, fiind o activitate care implică cățărarea pe munți la altitudini mari, unde există pereți stâncoși de sute de metri, zăpadă, gheață și condiții meteorologice specifice.. Alpinismul în adevăratul sens al cuvântului cu greu poate fi practicat în România, dat fiind faptul că munții noștri sunt relativ mici. Drept urmare, alpinismul este un sport profesionist care se practică în condiții stricte de mediu de către persoane pregătite în acest sens, fiind vorba de mai mult decât o simplă drumeție pe munte.
Cățărarea alpină
Dacă ar fi să ne raportăm din nou la etimologia cuvântului, și pentru acest tip de cățărare ar fi nevoie de aceleași condiții specifice ca în cazul alpinismului, însă cățărarea este prin definiție o activitate mai puțin strictă din punct de vedere al condițiilor de practicare, termenul alpin fiind folosit strict pentru a face referire la munte. Pentru a se practica în condiții de maximă siguranță, această activitate se efectuează folosind tehnici șă echipamente specifice, pentru a evita riscul producerii de accidente grave în cazul unei căderi. Această măsură de siguranță este vitală pentru orice aventură pe munte mai ales în cazul amatorilor și se suplimentează cu accesorii și echipamente de specialitate ce se folosesc în permanență pentru a fi ancorat de stâncă pe măsură ce avansează în altitudine.
Escalada sportivă
Ca și în cățărarea alpină, ai nevoie de un coechipier pentru a putea practica acest sport în natură, pe falezele stâncoase special amenajate. Unul dintre cei doi parteneri se va cățăra în maniera cap de coardă, folosind protecțiile special montate în stâncă la fiecare 3-5 metri, pe care le va asigura folosind echipamentul de protectie specific, ceea ce îl va proteja în cazul unei căderi (rămânând atârnat în coardă și susținut de către partenerul de la sol).
Escalada sportivă pune accent pe tehnică, forță, coordonare și strategie, exact ca orice alt sport nobil care necesită o gândire limpede și acțiuni bine calculate pentru a obține rezultatele scontate.
O diferență considerabilă între cele două o reprezintă faptul că escalada poate fi practicată cu succes și la interior pe pereți verticali special amenajați, existența unui munte nemaifiind condiție obligatorie pentru ca activitatea să poată avea loc. Asta înseamnă că pentru a putea face performanță în natură te poți pregăti în prealabil într-o sală de escaladă special amenajată din București unde să poți beneficia de ajutor și îndrumare din partea unui instructor care te va învăța cum să depășești obstacolele cât mai ușor sau cum să le transformi în avantaje de care să te folosești pentru a finaliza cât mai rapid traseul.
Vertical Spirit este o sală de escaladă în București cu trasee adaptate pentru toate categoriile de vârstă și pregătire în așa fel încât să ofere condițiile ideale de antrenament atât pentru începători, cât și pentru cei care vor să facă performanță pe acest plan. Te poți înscrie la cursuri specializate de escaladă ori să te antrenezi individual la unul dintre pereții disponibili în așa fel încât să poți beneficia de antrenamentul de care ai nevoie chiar și atunci când vremea de afară nu este foarte favorabilă.
Vino la Vertical Spirit și descoperă ce face escalada sportivă să fie un sport atât de iubit atât printre copii de toate vârstele, cât și printre adulți pasionați!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau