Idei de investiții care nu necesită cunoștințe financiare complexe
Dimensiune font:
Ideea de a investi poate fi intimidantă atunci când nu ai cunoștințe financiare complexe, care să te ajute să iei cele mai bune decizii. Totuși, există câteva instrumente financiare care îți pot oferi un randament generos, iar singurul lucru pe care trebuie să îl faci în acest sens este să te documentezi mai bine asupra fiecăruia dintre ele.
Descoperă în cele ce urmează 4 idei pe care să le ai în vedere.
Investiții în ETF-uri
ETF-urile (Exchange Traded Funds) sunt investiții care urmăresc de obicei un anumit indice de piață, cum ar fi S&P 500. Deși sună complicat, un ETF este, de fapt, un fond mutual gestionat de către profesioniști, motiv pentru care tu nu ai nevoie de cunoștințe financiare complexe, ci doar de o documentare riguroasă asupra acestor instrumente, astfel încât să alegi
ETF-urile potrivite obiectivelor tale financiare.
Un alt motiv pentru care ETF-urile sunt potrivite pentru investitorii la început de drum este volatilitatea echilibrată și, deci, riscul de pierdere mai mic. Totuși, pentru că ETF-urile dețin mai multe acțiuni, randamentul obținut poate fi mai mic decât la alte investiții, direct proporțional cu riscul asumat.
Investiții în titluri de stat
O altă idee de investiție care nu necesită prea multe cunoștințe financiare, ci doar puțină documentare, sunt titlurile de stat. Acest tip de investiție este considerat a fi unul dintre cele mai sigure întrucât atât din punctul de vedere al capitalului, cât și al dobânzii aferente, titlurile de stat sunt garantate de către statul român.
Există emisiuni atât în lei, cât și în euro, iar dobânzile pentru titlurile în lei pornesc de la 6% pe an și pentru titlurile în euro pornesc de la 4% pe an. În ambele cazuri, diferă în funcție de maturitate.
Înainte de a alege moneda investiției și maturitatea titlurilor de stat, citește cu atenție fiecare prospect de emisiune deoarece acolo sunt precizate toate detaliile de care ai nevoie, de la maturitatea titlurilor și dobândă, până la datele de rambursare a dobânzii și capitalului investit.
Depozite bancare
Și depozitele bancare pot fi instrumente potrivite de a obține profit fără prea multe cunoștințe financiare și fără prea mult efort. Asemănător titlurilor de stat, depozitele bancare îți permit să-ți folosești banii pentru a obține o anumită dobândă. Totuși, dobânda pe care o poți obține în această situație depinde de instituția financiară la care apelezi pentru deschiderea depozitului și de data scadentă aleasă.
Dacă îți dorești să investești pe termen lung, atunci poți alege un depozit bancar cu reînnoire automată și astfel dobânda obținută va fi reinvestită alături de capitalul depus inițial.
Investiții în fonduri de pensii
În România, sistemul de pensii este structurat în 4 piloni: Pilonul 1 – sistemul pensiilor de stat la care cotizezi obligatoriu dacă ești angajat; Pilonul 2 – sistemul de pensii private obligatorii; Pilonul 3 – sistemul de pensii private facultative la care facem referire în acest subcapitol. Pilonul 4 – pensiile ocupaționale constituite la inițiativa angajatorului.
Pentru că un plus de siguranță nu strică niciodată, pe lângă pensia publică și cea administrată privat obligatorie, ai posibilitatea de a opta și pentru Pilonul 3. Aceasta poate fi o modalitate excelentă de a investi pentru viitor, chiar și fără cunoștințe financiare extinse, deoarece aceste fonduri sunt de obicei gestionate de profesioniști financiari și oferă o modalitate simplă de a economisi și a investi în vederea pensiei.
Pentru că există multiple opțiuni care pot fi copleșitoare, înainte de a lua o decizie, interesează-te din ce este constituit portofoliul de investiții și studiază gradul de risc al fondului, comisionul de administrare, politica de investiţii, dar și performanța administratorilor autorizaţi de către ASF și comisionul de transfer.
Concluzionând, ETF-urile, titlurile de stat, depozitele bancare și fondurile de pensii pot fi instrumente eficiente care să te ajute să obții un plus de siguranță financiară pe viitor. Documentează-te asupra lor și alege-le pe cele care se potrivesc cel mai bine profilului tău de risc și obiectivelor tale financiare.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau