Iubirea nu e suficientă. Evitați să faceți aceste greșeli în relația voastră de cuplu

Dimensiune font:

| 01-12-2022 12:10

Plecând de la maxima lui Nietzsche conform căreia „orice relație care nu ridică scade”, nu este necesar să raportezi date statistice pentru a ne da seama că astăzi este din ce în ce mai greu pentru cupluri să reziste timpului: a te simți bine în cuplu pare complicat!

Iubirea nu este suficientă dacă nu este însoțită de o intenție serioasă de a acorda grijă și atenție relației; nu este suficientă dacă nu este umplut cu o doză masivă de respect, înțelegere și flexibilitate. Există o ușoară neglijență asupra căreia suntem dispuși să trecem peste și există neajunsuri mai grave care riscă în schimb să compromită liniștea legăturii noastre.

Cea mai mare și esențială nevoie în fiecare cuplu este nevoia de securitate

Vrem să ne simțim în siguranță în relația noastră cu cealaltă persoană, siguri că putem fi noi înșine, siguri că suntem pe deplin înțeleși în originalitatea noastră și în limitele și fragilitatea noastră. A fi împreună este o dorință absolut firească și sănătoasă din punct de vedere psihologic, dar în același timp foarte complicată, tocmai pentru că sunt unite două lumi care au adesea nevoi și dorințe diferite și legitime pe care fiecare partener le caută în celălalt pentru a le satisface.

Greșeli care nu trebuie făcute în relațiile interumane

În același mod în care o casă poate fi distrusă dacă este construită pe un teren instabil, relațiile pe care le construiești în viață vor fi fragile și precare dacă solul tău este plin de găuri și crăpături. Găurile corespund adesea unor comportamente disfuncționale care te determină să închizi tot felul de relații. Cu toții ne simțim unici și de obicei, cel puțin la început, chiar și poveștile noastre de dragoste ni se par mereu unice. Cu toate acestea, mai ales în timp, există greșeli pe care toți ajungem să le facem.

1. Încerci să-l schimbi, cu orice preț

La începutul relației, avem tendința să ne idealizăm: dulci, grijulii, atenți. Arată ca prințul fermecător al basmelor (sau prințesa, după caz). Pe scurt, trăim într-un fel de bulă care ne împiedică să-i vedem defectele. Dar apoi a izbucnit conflictul. Începe ceea ce experții numesc ”faza luptei pentru putere”. Crăpăturile încep să apară în imaginea perfecțiunii pe care o creasem în celălalt. Simțim un sentiment de dezamăgire profundă că el sau ea nu este ceea ce ne așteptam. Deci ce facem?

Ei bine, să încercăm în toate felurile să o schimbăm, impunându-ne punctul de vedere. Este ceva care ne vine de la sine pentru că ne-am dori ca celălalt să se potrivească perfect cu așteptările noastre. Dar chiar nu este posibil să-l forțăm pe celălalt să se schimbe, să-l împingem să-și schimbe atitudinea față de noi. Mai ales dacă țipăm la el și continuăm să aruncăm înapoi ce a făcut sau nu a făcut pentru noi.

Comportându-ne în acest fel nu facem altceva decât să-l facem să se simtă inadecvat și neacceptat pentru ceea ce este. Când simțim nevoia să schimbăm pe cineva, ar trebui să ne luăm un moment pentru a reflecta. Poate avem o problemă? Poate că am pus așteptări prea mari și irealizabile pe cealaltă.

2. A te plânge toată ziua

Sunt cupluri care, după un timp, arată ca babele care mormăie toată ziua. Scopul este de a evidenția ceea ce este greșit, ceea ce nu funcționează, ceea ce nu a fost făcut/spus/încercat. Dacă vorbim unul cu celălalt este doar pentru a vorbi despre neajunsuri, greșeli făcute și dacă păstrăm tăcerea este o tăcere de judecată foarte grea. Lipsește dorința de a râde, de a glumi, de a se lua prea în serios.

Cât de dăunătoare este o astfel de atitudine pe termen lung? Foarte foarte mult. Ajungi prin a te sătura să fii mereu sub foc, a fi împreună devine o slujbă și nu o plăcere. Ce se întâmplă dacă în loc să se plângă, să arunce stresul acumulat într-o zi de muncă în care poate lucrurile nu au mers prea bine, cuplul ar alege subiecte plăcute despre care să vorbească? Poate totul va părea nenatural la început, am arăta puțin ciudat pentru că nu face parte din obiceiurile noastre dar cu timpul ar deveni normal și ne-am ajunge să ne simțim mai bine.

3. Învinovățirea sau învinovățirea pe tine însuți

Poate cea mai frecventă dintre greșeli, cu două variante: e vina altcuiva dacă lucrurile nu merg (el, serviciul, părinții, prietenii...) Nu crezi că aceeași atitudine copilărească o au și copiii: ”Nu este vina mea”

Să încercăm acest exercițiu: să ținem un jurnal timp de o săptămână în care scriem ori de câte ori avem tendința de a da vina pe celălalt sau pe noi înșine. Vom fi uimiți cât de des facem asta. Soluția? Realizați că avem limite. Toți. Și că nu ne putem ajuta decât să înțelegând că nu trebuie să ne rănim partenerul.

Învață din viață în fiecare zi

A fi într-un cuplu înseamnă și a învăța arta medierii, a renunțării, a compromisului și chiar a sacrificiului pentru a investi în ceva mai numit ”noi”. A te oferi 100% înseamnă a primi 200% chiar și atunci când poveștile se termină.

Toate cuplurile au trăit, trăiesc sau vor trăi momente de dificultate. Dacă aceste perioade nu ar exista, nu ar exista evoluție și totul ar rămâne plat și neschimbat. Învață să-ți asculți inima. Înăuntru este cheia pentru a înțelege ce să faci. Învață să te uiți în interiorul tău fără să cauți confirmări acolo unde, de altfel, ele nu există

<

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:19

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Copilul care învață că e greșit să fie el însuși
09/05/2025 09:24

Există forme de abuz care nu lasă urme pe piele, dar se intipăresc in vocea interioară a copilului ca o cenzură permanentă. Se intamplă in familii „bune”, cu părinti educati, responsabili, p ...

Legătura dintre Nicușor Dan și noul Papă: Robert Francis Prevost, Papa Leon al XIV-lea
08/05/2025 21:24

Care este legătura lui Nicusor Dan cu noul Papă? Amandoi sunt matematicieni. În varstă de 69 de ani, noul Papă s-a născut la Chicago dintr-un tată francez şi o mamă italiană. Matematician de form ...

Cerneala melancoliei. De ce scriem mai bine când suntem triști?
08/05/2025 12:37

Într-o zi in care lumea pare prea zgomotoasă, iar inima nu găseste in ce să-si aseze ritmul, mana se indreaptă spre stilou. Nu ca să noteze ceva urgent, ci ca să incerce să se inteleagă. Pentru ...

  Cerneala melancoliei. De ce scriem mai bine când suntem triști?
07/05/2025 14:45

Într-o zi in care lumea pare prea zgomotoasă, iar inima nu găseste in ce să-si aseze ritmul, mana se indreaptă spre stilou. Nu ca să noteze ceva urgent, ci ca să incerce să se inteleagă. Pentru un ...

Târgul de Carte LIBREX revine la Palas cu o agendă culturală bogată: noi apariții editoriale, întâlniri cu scriitorii, momente artistice, conferințe cu personalități și sesiuni de autografe
07/05/2025 13:07

Targul de Carte LIBREX revine la Palas cu o agendă culturală bogată: noi aparitii editoriale, intalniri cu scriitorii, momente artistice, conferinte cu personalităti si sesiuni de autografe   Sub ...

Branding personal sau brandul familiei? Cum îți conturezi propria voce fără să rupi tradiția
07/05/2025 11:36

Cand numele tău de familie e deja o poveste spusă de generatii, iar usile se deschid pentru că altii au bătut la ele inaintea ta, cum faci să te vezi si să fii văzut ca „tu insuti”? Cum reuse ...

Andreea Bălan, mesaj dur pentru Claudiu Bleonț: „Mai bine mamă singură decât cu un așa tată”
07/05/2025 05:08

Andreea Bălan a reactionat ferm pe retelele sociale după ce actorul Claudiu Bleont a făcut un discurs controversat despre fiica sa, in cadrul unei ceremonii oficiale. Intr-un mesaj postat pe Instagram, art ...

 7 moduri de a transforma biroul într-un spațiu de relaxare premium
05/05/2025 12:34

 7 moduri de a transforma biroul intr-un spatiu de relaxare premium Te-ai intrebat cum poti transforma biroul intr-un spatiu de relaxare premium? Cat de mult ar conta această schimbare pentru starea ta d ...

Proteinele longevității. Descoperirea care ar putea schimba viața noastră
04/05/2025 18:21

Pe măsură ce speranta de viată a omului a crescut constant in ultimele decenii, tot mai multe persoane se confruntă cu boli asociate varstei inaintate, precum cancerul, afectiunile neurodegenerative sau dia ...

De ce ne îngrășăm după 40 de ani. O nouă celulă stem descoperită explică misterul grăsimii abdominale
04/05/2025 17:10

O echipă de cercetători de la City of Hope, unul dintre cele mai renumite centre de cercetare in cancer si diabet din Statele Unite, a descoperit o nouă celulă stem care produce grăsime abdominală la vars ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei