Telefonul nu este cel mai bun ceas deșteptător dacă vrei să dormi bine noaptea, spun medicii

Dimensiune font:

| 26-01-2025 17:43

 sleeping, snooze, somn, ceas, dimineata, somnoros, in pat

 Telefoanele au înlocuit multe lucruri: computere, calculatoare, aparate foto și hărți. Dar revenirea la un ceas deșteptător de modă veche în locul telefonului ar fi mai buna pentru trezirea din somn, transmite CNN.  

„Păstrarea telefonului în altă cameră va reduce probabil oportunitatea de distragere a atenției de la somn și, de asemenea, va reduce oportunitatea de amânare a somnului”, a declarat Dr. Shalini Paruthi, medic curant de medicină a somnului la John J. Cochran Veterans Hospital din St. Louis și profesor adjunct la St. Louis University School of Medicine.

Un telefon lângă pat ar putea însemna acces ușor la scroll noaptea și un buton de snooze ușor dimineața. Dacă intenționați să dormiți mai bine sau să vă treziți mai devreme pentru a implementa noi rutine în noul an, un pas mic și util poate fi schimbarea telefonului cu un ceas cu alarmă.

Opriți somnul de dimineață

Primul beneficiu este că nu ar fi nevoie să apăsați pe snooze. „În mod ideal, o persoană a dormit suficient încât, în momentul în care sună alarma, să fie bine odihnită și chiar pregătită să se trezească”, a spus Paruthi.

Apăsarea butonului snooze o dată ar putea să vă ajute psihologic, permițându-vă să vă treziți mai ușor, a adăugat ea. Dar mai mult de o dată nu este recomandat, deoarece nu veți obține un somn bun cu minutele suplimentare.

 
 

La sfârșitul unei nopți de somn, oamenii intră și ies de obicei dintr-un ciclu numit REM, sau somn cu mișcare rapidă a ochilor, a declarat Dr. Brandon Peters-Mathews, neurolog și medic de medicină a somnului la Virginia Mason Franciscan Health din Seattle, într-un articol CNN anterior. Această etapă este importantă pentru procesarea memoriei și somnul creativ, iar fragmentarea acestui somn ar putea afecta funcția creierului.

În loc să setați o alarmă pentru mai devreme decât aveți nevoie și să apăsați Snooze, el recomandă să vă obișnuiți cu un somn profund, neîntrerupt până când trebuie neapărat să vă treziți.

„Atunci când nu ați dormit suficient sau nu ați dormit de bună calitate, probabilitatea ca 5 până la 10 minute suplimentare de somn să aibă un impact semnificativ este destul de scăzută”, a declarat prin e-mail Dr. Joseph Dzierzewski, vicepreședinte senior pentru cercetare și afaceri științifice la National Sleep Foundation. „Când ne trezim dimineața și nu ne simțim revigorați, cel mai bine este să ne ridicăm, să începem ziua și să fim intenționați să luăm măsuri care ne pot pregăti pentru un somn bun în noaptea următoare.”

 
 

Cu o alarmă de telefon pe noptieră, este ușor să întinzi mâna și să apeși butonul de snooze. Dar ceasurile cu alarmă dedicate au multe modalități de a vă face să vă ridicați și să vă dați jos din pat.

„Alarmele vin cu o varietate de caracteristici, cum ar fi vibrații, lumini, zgomote, puzzle-uri”, a spus Paruthi.

 

Telefonul îți întrerupe somnul

Un alt beneficiu al faptului că nu folosiți telefonul ca alarmă este că vă este mai ușor să îl scoateți din dormitor, ceea ce este util pentru somn, a spus Paruthi.

„În mod ideal, o rutină înainte de culcare include lichidarea, relaxarea și ajutarea creierului să treacă de la o stare „go-go-go” la o stare mai calmă, gata să adoarmă”, a spus ea. „Având un telefon la marginea patului, este foarte ușor să te întorci și să începi să dai scroll.”

Lumina puternică și conținutul de pe telefon ar putea să vă facă mai alert în loc de somnoros, iar ecranele pot duce, de asemenea, la amânarea somnului și la dormit mai puțin decât ați intenționat inițial, a spus Paruthi.

Și având telefonul aproape, este mai probabil să îl folosiți, a spus Dzierzewski.

„Având un telefon în imediata apropiere ar putea crește sentimentele de curiozitate. … Ce s-ar putea întâmpla și tu nu vezi?”, a spus el. „Aceste sentimente ar putea fi suficiente pentru a vă îndemna să vă rostogoliți și să vă verificați telefonul, interferând astfel cu adormirea, menținerea somnului sau somnul profund.”

 
 

Dacă vă propuneți să dormiți opt ore, dar apoi ajungeți la telefon pentru a derula, două ore pot zbura rapid, lăsându-vă fără cantitatea necesară de somn.

„Dacă telefonul meu este în altă cameră, este mai puțin probabil să ies de sub păturile mele călduroase și, astfel, să dorm acele 2 ore între 10 și miezul nopții, adică să obțin cele 8 ore de care creierul și corpul meu se bucură”, a declarat Paruthi într-un e-mail.

Cum să te trezești mai devreme și mai fericit

Unica modalitate de a te trezi mai devreme sau mai ușor este să ai un somn de bună calitate, a spus Dzierzewski.

Majoritatea adulților ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte, potrivit National Sleep Foundation. Dar cercetările asupra populației efectuate de fundație au arătat că 60% dintre adulți nu îndeplinesc această recomandare.

„Să dormim prea puțin sau prea mult poate fi problematic și poate afecta modul în care funcționăm pe parcursul zilei”, a spus Dzierzewski.

 
 

Pentru un somn mai bun, Fundația Națională a Somnului mai recomandă câțiva pași mici. Ar trebui să primiți lumină puternică în timpul zilei; să faceți exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute cinci zile pe săptămână; să luați mesele la ore constante; să evitați mesele grele, nicotina, cofeina și alcoolul înainte de culcare; să folosiți o rutină consistentă de liniștire; să dormiți într-un loc liniștit, răcoros și întunecat; și să puneți aparatele electronice deoparte cu o oră înainte de culcare.

Dacă dormiți suficient noaptea în mod constant, dar încă nu dormiți bine sau nu vă treziți odihnit, ar putea fi timpul să fiți evaluat de un medic de somn certificat pentru posibile tulburări de somn, cum ar fi apneea în somn, sindromul picioarelor neliniștite sau insomnie, a spus Paruthi.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

12:29

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Top 5 tendințe în sănătate și stil de viață care definesc alegerile românilor în 2025
14/05/2025 09:18

Într-o perioadă in care fiecare decizie legată de corp si minte contează, romanii isi indreaptă tot mai mult atentia spre solutii care combină stiinta cu echilibrul personal. Sănătatea nu mai este ...

Tehnologia modernă în agricultură: Echipamente care îți pot transforma ferma în 2025
13/05/2025 12:39

 Sursa imagine: travandi.ro Agricultura anului 2025 nu mai seamănă deloc cu ceea ce cunosteam acum un deceniu. Într-un context in care eficienta, productivitatea si sustenabilitatea sunt mai impor ...

Aerul curat și somnul liniștit al bebelușului: ce trebuie să știi
11/05/2025 12:36

  Aerul curat si somnul linistit al bebelusului: ce trebuie să stii    Sursa foto: pexels.com  Aerul curat joacă un rol important in viata oricărui bebelus, avand un impact ...

E oficial! Cel mai mare oraș din România e ascuns în munți, iar puțini români au auzit de el: Suprafața lui e de două ori mai mare decât Capitala
10/05/2025 22:25

 Brosteni a fost declarat oras in anul 2004, prin Legea nr. 83. Are doar 6.795 de locuitori, conform ultimului recensămant, dar se intinde pe nu mai putin de 594,66 kilometri pătrati. Prin comparatie, Ca ...

Care sunt cele mai bune destinații din Europa pentru mâncare delicioasă:
10/05/2025 21:39

 Europa nu este doar o destinatie turistică fascinantă, ci si un adevărat paradis pentru iubitorii de gastronomie. Fiecare oras are propriile sale traditii culinare care spun o poveste despre cultură, ...

Un supercomputer prezice sfârșitul vieții pe Pământ. Când va avea loc Apocalipsa
10/05/2025 12:47

  Desi pare un scenariu de film SF, cercetătorii NASA si ai Universitătii Toho din Japonia au folosit un supercomputer pentru a anticipa cand va deveni imposibilă viata pe Terra. R� ...

Care este echipa favorită a lui Papa Leon? „Este cu această echipă până la capăt”
09/05/2025 22:21

 Papa Leon al XIV-lea, primul lider american al Bisericii Catolice, este un pasionat de tenis şi un fan al clubului de fotbal AS Roma, potrivit unui membru de rang inalt al ordinului său religios, care i ...

Copilul care învață că e greșit să fie el însuși
09/05/2025 09:24

Există forme de abuz care nu lasă urme pe piele, dar se intipăresc in vocea interioară a copilului ca o cenzură permanentă. Se intamplă in familii „bune”, cu părinti educati, responsabili, p ...

Legătura dintre Nicușor Dan și noul Papă: Robert Francis Prevost, Papa Leon al XIV-lea
08/05/2025 21:24

Care este legătura lui Nicusor Dan cu noul Papă? Amandoi sunt matematicieni. În varstă de 69 de ani, noul Papă s-a născut la Chicago dintr-un tată francez şi o mamă italiană. Matematician de form ...

Cerneala melancoliei. De ce scriem mai bine când suntem triști?
08/05/2025 12:37

Într-o zi in care lumea pare prea zgomotoasă, iar inima nu găseste in ce să-si aseze ritmul, mana se indreaptă spre stilou. Nu ca să noteze ceva urgent, ci ca să incerce să se inteleagă. Pentru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei