Tradiții atipice de pe meleagurile Moldovei: Nunta, sărbătoarea și alte evenimente după datinile din zona moldovenească

download (1)

Dimensiune font:

| 25-07-2023 16:32

După numeroase invazii ale popoarelor migratoare și după ce a fost stăpânită de diverse culturi ale lumii, zona Moldovei are astăzi amprentele tuturor celor care i-au pășit pe meleaguri. Regatul Ungar, Imperiul Otoman, Regatul Polonez - toate acestea și-au lăsat influențe majore în identitatea moldovenească și au dat naștere unui set complet unic și atipic de tradiții și obiceiuri la evenimentele și sărbătorile de pe tot parcursul anului.

Tradițiile de sărbătoare din zona Moldovei

Fiecare regiune din cultura românească are propria bucurie și propriile moduri de a sărbători evenimente și ocazii speciale. De aceea, fiecare zi de sărbătoare a fost regionalizată în mod unic de fiecare zonă a țării. Zona Moldovei nu face excepții, fiindcă clocotește de ritualuri deosebite pentru fiecare zi de sărbătoare din an. Hai să ne uităm la câteva dintre cele mai cunoscute tradiții de sărbătoare.

Mărțișor

O tradiție simplă și frumoasă de primăvară este cea a mărțișorului. Spre deosebire de demersul clasic din restul țării, în Moldova și băieții primesc mărțișoare de la fete, nu doar invers. În plus, dacă în restul țării, micul talisman se poartă câteva zile de la primirea lui de 1 martie, în zona Moldovei se poartă pe tot parcursul lunii. Ritualul se încheie la 1 aprilie, când acest mărțișor trebuie legat de creanga unui copac roditor.

Scopul mistic al acestui obicei este să atragă bunăstarea, și fie că funcționează sau nu, imaginea crengilor încărcate cu cele mai diverse mărțișoare devine o adevărată încântare. Tot de 1 martie, fetele se spală pe față cu apa de la zăpadă dacă nu s-a topit încă, din dorința de a-și păstra vitalitatea, tinerețea și prosperitatea.

Sfântul Andrei

Conform datinii străvechi moldovenești, fetele își pun busuioc sub pernă înainte de a merge la culcare de Sf. Andrei. Se spune că proprietățile deosebite ale plantei le face să-și viseze viitorul soț în acea noapte.

De asemenea, se spune că atunci se dezlănțuie demonii, strigoii, moroii, ielele și alte spirite rele care vin să bântuie sufletele oamenilor. Motiv pentru care localnicii din zona Moldovei au tradiția de a-și atârna usturoi la ferestre și la uși, de a-și întoarce oalele cu fața în jos și de a-și arunca cenușa din sobe, ca spiritele rele să nu se adăpostească la căldura lor.

Sfântul Vasile

La fel ca de Sf. Andrei, și pe 1 Ianuarie fetele încearcă să-și ghicească soțul. Cele nemăritate au obiceiul de a atinge cu piciorul animalele din grajd de trei ori.

Dacă animalul se mișcă încă de la prima atingere, se spune că fata va avea nunta în anul curent, în lunile ce vor urma. Dacă se mișcă la a doua atingere, se spune că măritișul va avea loc anul următor. Iar dacă abia a treia atingere mișcă animalul, se spune că fata va trebui să mai aștepte cel puțin 2 ani până să-și găsească soțul.

Bobotează

Și Boboteaza se sărbătorește cu fast în zona Moldovei, pentru că gospodinele gătesc 12 preparate de post pe care le duc preotului ca să le stropească cu apă sfințită. Abia după ce preotul pleacă, familia începe să guste din felurile de mâncare, care includ și nu se rezumă la:

  • Bob fiert;

  • Porumb fiert;

  • Plăcinte cu varză;

  • Grâu fiert și îndulcit cu miere;

  • Colaci dulci;

  • Borș de pește;

  • Pește prăjit.

Doar după masa îmbelșugată, cei tineri se pot întoarce la activitățile lor, fie ele de odihnă, relaxare, socializare, joc sau mișcare. Dacă și pe tine te pasionează mișcarea și sportul, și îți dorești un strop de dinamism și adrenalină, îți poți susține echipele sportive la cele mai importante evenimente sportive direct online, de pe telefonul mobil. Pentru a face asta în siguranță, încercați aceste aplicații pariuri sportive Germania.

Alte datini și obiceiuri străvechi

Tu cunoști obiceiurile de la nunțile moldovenești? Tradițional, întregul sat participă la nunta moldovenească, fiindcă este considerată unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui om. Și cu o astfel de încărcătură spirituală și emoțională, bineînțeles că este înțesată de tradiții și datini aparte.

Ordinea pregătirilor în bucătărie

După datină, făina pentru pâine și cozonaci se cerne abia în miercurea de dinaintea nunții. Iar sarmalele se pregătesc abia joia, când se pasează și boabele de cereale.

Ritualurile nunții moldovenești

Pe drumul către biserică, mirii sunt cei care duc mare parte din obiectele necesare, inclusiv sticla cu vin, prosopul, icoana, cruciulițele și doi colaci. Dacă mierele nu își calcă mireasa pe picior, se spune că ea va fi cea care va conduce gospodăria.

După terminarea ceremoniei din biserică, când cuplul iese afară, ceilalți nuntași aruncă în sus orez și grâu, iar mireasa răstoarnă o găleată cu apă, toate ritualurile fiind menite să atragă belșugul. În același ton, mirilor li se servește dulceață de cireșe albe la restaurant și se spune că asta le va atrage o viață dulce unul alături de celălalt.

Nenumărate alte tradiții din zona Moldovei

Fie că par mistice, lipsite de sens sau, la polul opus, fermecătoare, adevărul este că ritualurile și obiceiurile vechi moldovenești au o frumusețe aparte și învăluie într-o aură memorabilă orice eveniment. Pentru că cele amintite mai sus sunt doar tradițiile neobișnuite cele mai cunoscute - dar fiecare gospodărie are propriile datini, și cu siguranță regiunea moldovenească este plină de nenumărate alte obiceiuri mai puțin cunoscute.

Dacă vrei să cunoști cu adevărat cultura moldovenească și să te apropii de ea, atunci studiul legendelor și al acestor tipuri de ritualuri poate fi calea cea mai sigură către sufletul locului. Iată, așadar, că pe lângă vinul deosebit și voia bună, Moldova are și o incredibilă valoare spirituală în cultura românească, care merită studiată.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
  Bârfa și efectele sale sociale, psihologice și economice
04/11/2024 17:17

Barfa, privită de unii ca o plăcere vinovată si de altii ca un viciu de evitat, este o activitate umană veche de cand lumea, iar efectele sale se răsfrang asupra societătii intr-un mod mai complex decat a ...

România - leagănul civilizaţiei umane
04/11/2024 16:08

Romania - leagănul civilizaţiei umane Acum mai bine de 10.000 de ani, zona geografică in care se află Romania de astăzi era considerată vatra lumii, locul unde a inceput cu adevărat civilizatia umană. ...

Botine elegante pentru birou: selecția perfectă pentru un look profesional.
04/11/2024 10:46

Botine elegante pentru birou: selectia perfectă pentru un look profesional Botinele elegante sunt piesa esentială care imbină stilul si profesionalismul in garderoba de birou. Confortabile si usor de asorta ...

Viespea care poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete
01/11/2024 15:20

Potrivit unui studiu nou, viespile extreme au o tolerantă uimitoare la alcool. Ce au descoperit oamenii de stiintă despre viespile orientale? Consumul de cantităti mici de alcool este destul de comun in lum ...

Coarnele - fructele uitate ale copilăriei
01/11/2024 14:48

Cornul sau cornul european (Cornus mas) este o specie de plante nativă sudului Europei si sud-vestului Asiei. Creste in pădurile de foioase din zonele de deal si munte, dar il intalnim si ca plantă ornamen ...

Viclenia – o artă sau o capcană?
31/10/2024 13:55

Viclenia este o caracteristică umană veche de cand lumea, fascinantă si periculoasă in egală măsură. Este acea abilitate de a manipula circumstantele, de a trasa strategii ascunse si de a obtine benefici ...

Secretele unui păr de invidiat: cum să obții stilul dorit și să-ți menții părul sănătos
31/10/2024 13:38

Secretele unui păr de invidiat: cum să obtii stilul dorit si să-ti mentii părul sănătos Părul reprezintă o parte importantă a imaginii personale, iar stilizarea corectă poate face o diferentă enorm ...

Oamenii fără compasiune și chipurile hâde din oglinda indiferenței
31/10/2024 11:53

Lipsa compasiunii in societate seamănă semintele unui teren arid, unde monstrul incolteste din indiferentă si se hrăneste cu egoism. O lume lipsită de empatie devine un loc in care distanta dintre oameni c ...

Succesul vine întotdeauna de la o idee - istoria unui brand
31/10/2024 11:39

Succesul vine intotdeauna de la o idee - istoria unui brand Farmacistul american John S. Pemberton a creat Coca-Cola, pe care a comercializat-o initial ca tonic pentru vindecare. Dr. John Stith Pemberton a ...

Ritualul feminin al toamnei. Cum să îți răsfeți tenul în vremea frunzelor aurii
31/10/2024 11:00

Toamna tarzie isi asterne cu generozitate parfumul de frunze uscate, aerul dulce-amărui si soarele mai bland, ce pare să se retragă spre colturi mai ascunse. În acest cadru, pielea noastră cere, mai m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei