Calendar Ortodox 1 aprilie. Sfânta Cuvioasa Maria Egipteanca
Dimensiune font:
Pe 1 aprilie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe. Sfânta Cuvioasa Maria Egipteanca.
Ea a dus o viață desfrânată, dar și-a schimbat viața după ce a intrat în Biserica Sfântului Mormânt. Ea a promis Fecioarei Maria că se va schimba dacă este lăsată să intre în Biserica Sfântului Mormânt. Și-a petrecut restul vieții în pustiu rugându-se la Dumnezeu.
După cum spune și numele ei, Sfânta Cuvioasa Maria Egipteanca s-a născut în Egipt. La vârsta de 12 ani și-a părăsit părinții și a mers în Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viață desfrânată. La vârsta de 29 de ani, părăsește Alexandria și ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt si Libia, care călătoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sărbătoare Înălțării Sfintei Cruci.
Ajunsă în Ierusalim, dorește să intre în Biserica Sfântului Mormânt, însă, nu a putut înainta decât până la prag. Aici a simțit cum o putere nevăzută o oprește. A încercat de mai multe ori să intre, dar fără rezultat.
47 de ani în deșert
Acela a fost momentul când a înțeles ca modul ei de existentă o face nevrednică de a intra în acest locaș. Se roagă Fecioarei Maria să facă posibilă intrarea sa în locaș, cu promisiunea că își va schimba întru totul modul de viață.
Reusește să se închine Sfintei Cruci și ia decizia să-și trăiasca viața în pustia Iordanului. Cuvioasa Maria Egipteanca a stat aici 47 de ani, în post și rugăciune. Cu un an înainte de moartea sa, taina vieții ei a fost descoperită de părintele Zosima, care a împărtășit-o, iar după un timp s-a întors ca să o îngroape, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu.
Lecție de viață
Pilda pocăinței Sfintei Maria Egipteanca este atăt de cuprinzătoare și de pilduitoare încât sfanta Biserică vrea în mod deosebit să o intipărească în inimile noastre. Ca atare, pe lângă ziua pomenirii ei i s-a închinat și cea de-a cincea Duminică a Marelui Post; și, afară de asta, cu numele ei este însemnată starea la care canonul ei este imbinat cu Canonul Mare. S-ar parea că sunt destule imbolduri pentru a ne opri luarea-aminte asupra întoarcerii ei la Dumnezeu și a trage învățătură din ea.
Tot în data de 1 aprilie mai sunt pomeniți:
– Sfântul Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului;
– Sfinții Mucenici Gherontie și Vasilid;
– Sfântul Ahaz.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau