Calendar Ortodox, 11 iulie. Sfânta Mare Muceniță Eufimia din Calcedon
Dimensiune font:
În cea dea 11-a zi a lunii iulie, credincioșii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Mare Muceniță si prea laudată Eufimia. Ziua de luni, 11 iulie este închinată unei sărbători marcate cu cruce roșie.
Sfânta Eufimia s-a născut în orașul Calcedon (orașul Kadikoy – Turcia) din părinții binecredincioși Filofron și Teodosiana. În anul 304, în timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian împotriva creștinilor, Sfânta Eufimia a fost denunțată guvernatorului Priscus ca fiind creștină.
Sfânta Mare Muceniță Eufimia, întruparea minunilor dumnezeiești
Pătimirea ei a început în timpul serbării păgâne închinată lui Ares, zeul războiului, la care trebuiau să participe toți locuitorii, pentru a aduce jertfă idolilor. Sfânta Eufimia a refuzat să participe la sărbătoarea păgână și s-a ascuns în munți, însă a fost prinsă, împreună cu alți patruzeci și nouă de creștini, și au fost aduși împreună înaintea lui Prisc, pentru a fi judecați.
Refuzând să aducă jertfă idolilor, Sfânta a fost supusă la numeroase chinuri, însă prin minune dumnezeiască, un înger al Domnului îi vindeca rănile, fapt pentru care guvernatorul a acuzat-o de vrăjitorie. Primind poruncă să o arunce pe sfântă într-un cuptor înroșit, ostașii Victor și Sosten au fost opriți de îngerii Domnului, fapt pentru care cei doi ostași s-au convertit la creștinism și au primit moarte mucenicească, din porunca guvernatorului Priscus.
Alți doi ostași, Cezar și Varus, au ascultat porunca guvernatorului și au aruncat-o în cuptor, fiind pedepsiți de Dumnezeu. Neavând nici o arsură, sfânta muceniță a fost scoasă din cuptor și întemnițată. A doua zi dimineața, a fost adusă din nou în fața guvernatorului și supusă altor suplicii. În cele din urmă, Sfânta Eufimia a suferit moarte martirică fiind aruncată animalelor sălbatice.
Moaștele Sfintei Eufimia din Calcedon, păzite prin minune dumnezeiască
Trupul sfintei a fost luat de părinții ei și îngropat în afara orașului. Mai târziu, creștinii au dezgropat sfintele ei moaște și le-au așezat cu evlavie în biserica zidită în Calcedon, în cinstea ei. Apoi, moaștele sfintei mucenițe Eufimia au fost mutate din Calcedon, în biserica Sfintei Sofia din Constantinopol.
Împăratul Constantin Copronim (741-775), luptător împotriva sfintelor icoane, voia să le arunce în mare, însă prin minune dumnezeiască, acestea au fost păzite. O parte din sfintele moaște se află în orașul Silviri, situat pe coasta apuseană a Mării Marmara, iar o altă parte se află în Paris.
În această zi, 11 iulie 2021, credincioșii sărbătoresc și pe Sfântul Cuvios Sofronie de la Essex; Sfânta Olga, Împărăteasa Rusiei; Sfântul Cuvios Leon din Mandra; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Rjevskaia” (sau „Okovețkaia”); Sfântul Mucenic Nectarie Aghioritul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau