Care este floarea paștelui? Aceasta este considerată foarte specială

Dimensiune font:

| 27-03-2025 12:21

 Care este floarea paștelui? Aceasta este considerată foarte specială

Floarea paștelui, cunoscută și sub numele de anemonă, este o plantă care înflorește primăvara, în preajma sărbătorilor pascale. Este considerată un simbol al Învierii lui Hristos, fiind prezentă în diverse culori, roșu, alb, mov sau roz, fiecare dintre acestea având o semnificație aparte.


Aceasta nu este apreciată doar pentru frumusețea sa specială, ci și pentru ceea ce reprezintă, și anume un simbol al sacrificiului și, în același timp, al speranței. Pe lângă legăturile cu lumea religioasă, are importante funcții și în ecosistem.

 

Cod portocaliu şi galben de vreme rea până sâmbătă. Sunt aşteptate ploi abundente şi vânt în toată ţara
Care este povestea florii paștelui?
Floarea paștelui este puternic conectată de sărbătoarea Învierii. Datorită perioadei în care înflorește, anemona a fost denumită așa, pentru prima dată, în anul 1597, de către botanistul John Gerade. De altfel, anemona a fost supranumită Floarea Paștelui sau „floarea pascala” în Europa, tocmai pentru că perioada ei de înflorire este in jurul datei acestui sărbători. Cu toate acestea, tradiția din alte zone ale lumii o consemnează de mai mult timp drept o floare aducătoare de noroc, sau o floare a purificării prin suferință.

 
În creștinism, această plantă este considerată un simbol al suferințelor lui Isus, alături de floarea patimilor. Se spune că primele anemone roșii au apărut pe pământ în locurile unde au căzut picăturile de sânge ale Mântuitorului în urma crucificării. De aceea, este mereu asociată cu speranța și sacrificiul în viața de dincolo. În picturile religioase, anemonele apar mereu lângă crini și alte flori primăvăratice ca simbol al iertării și începuturilor noi.

Altă legendă consemnează că anemonele au apărut din lacrimile Maicii Domnului, când aceasta plângea la crucea lui Isus, în momentul răstignirii. Când văzut florile, Iisus a rugat-o pe mama Sa să le culeagă și să le arunce în toate cele patru zări. Ea i-a îndeplinit dorința, astfel că vântul le-a împrăștiat pe tot pământul. Din acest motiv, legenda mai spune că anemonele apar primăvara, iar, în Săptămâna Mare, credincioșii le culeg și le duc la biserică în Vinerea Paștelui.


Cum se îngrijește?
Anemonele sunt un gen de plante care cuprinde aproximativ 120 de specii de flori, din familia Ranunculaceae. Acestea sunt perene și cresc spontan în păduri, pe câmpuri și în grădini, dar pot fi cultivate și ca flori decorative. Florile lor delicate au între 5 și 8 petale și variază între nuanțe de alb, roz până la roșu intens. Aceasta preferă solurile bine drenate și un climat moderat. De obicei, anemonele se plantează toamna pentru a pute înflori primăvara. Pentru ca florile paștelui să fie abundente, este recomandat să fie puse în locuri în care lumina ajunge indirect, deoarece expunerea directă la soarele puternic poate duce la ofilirea rapidă a florilor.

Îngrijirea anemonelor implică menținerea unui nivel moderat de umiditate în sol. În cazul în care apa stagnează, acest lucru va duce la putrezirea rădăcinilor. De asemenea, se recomanda ca solul să fie îmbogățit cu îngrășăminte naturale. Dacă se cultivă în grădină, contează să fie protejate de vânt, pentru că au o tulpină foarte sensibilă și subțire, care se poate rupe foarte ușor. Anemonele pot fi sensibile la dăunători precum afide si melci. Pentru a preveni infestările florilor paștelui, trebuie menținută o spațiere adecvată a plantelor și îndepărtați orice material vegetal mort sau în descompunere. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Papa Leon al XIV-lea a vizitat mormântul Papei Francisc de la Bazilica Santa Maria Maggiore, înainte de prima sa rugăciune la Vatican
12/05/2025 07:01

Papa Leon al XIV-lea merge pe drumul bătătorit, cu discernămant şi profunzime, de Papa Francisc. Noul suveran pontif a cerut marilor lideri să facă pace şi să evite Al Treilea Război Mondial, la prima ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/05/2025 05:02

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Horoscop 12 mai, Lună Plină în Scorpion. Berbeci - eliberare, Tauri - adevăr, Raci - inspirație
11/05/2025 20:56

 Horoscop 12 mai, Lună Plină in Scorpion. Berbeci - eliberare, Tauri - adevăr, Raci - inspiratie. Este un timp al finalurilor necesare si al inceputurilor care se nasc din cenusa vechilor temeri.   ...

Horoscop 11 mai, zi a transformării. Gemeni - ordine, Raci - inspirație, Balanțe - stabilitate
10/05/2025 22:01

 Atmosfera devine densă, stranie, cu o atractie greu de ocolit, iar emotiile cresc ca valurile unei mări intunecate. Secretele ies la lumină, dorinta de schimbare prinde rădăcini in suflet, iar nevoi ...

Apar primele acuzații la adresa Papei Leon - Ce s-ar fi întâmplat la Chicago și în Peru
10/05/2025 11:56

  Cu sase săptămani inainte ca cardinalul american Robert Prevost să devină Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) a depus o plangere impotriva ...

Când va avea loc Liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea
10/05/2025 09:30

Liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea va avea loc duminică 18 mai, a anunţat Vaticanul vineri. La eveniment vor asista delegaţii şi şefi de stat din intreaga lume. Noul papă, ale ...

Calendar ortodox, 10 mai. Sfântul Calistrat de la Timișeni și Sfântul Simion Zilotul
10/05/2025 08:45

Sfantul Cuvios Calistrat de la Timiseni si Vasiova (1900-1975) a fost un vestit preot misionar in Banat. Era de loc din Burdujeni (Suceava), iar cu metania din Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942 a fos ...

Horoscop săptămâna 5–11 mai: Scorpionul face ordine în haos, Taurul învață să spună ce simte
09/05/2025 20:54

 Săptămana 5–11 mai 2025 aduce un climat astrologic dens, in care introspectia si clarificarea devin esentiale. Luna tranzitează Scorpionul si Săgetătorul, favorizand transformarea si setarea u ...

Horoscop 10 mai. Luna în Balanță aduce dezamăgiri Săgetătorilor. Capricornii, induși în eroare
09/05/2025 17:17

 Horoscop 10 mai. Luna in Balantă aduce dezamăgiri Săgetătorilor. Capricornii, indusi in eroare.      Horoscop 10 mai. Alertă lunară: Aveti grijă la cumpărături si la ...

HOROSCOPUL ZILEI
09/05/2025 05:37

 BERBEC Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg. TAUR Sentimenta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei