Sfântul Ilie, patronul arșiței și al frãmântãrii norilor

Dimensiune font:

| 20-07-2024 07:27

 Ajunşi în mijlocul verii, se cuvine a-l cinsti pe Sfântul Ilie (sau Sântilie), patronul arşiţei şi al frământărilor norilor * războinic vrednic împotriva răului, Sfântul Ilie poate fi şi duşmanul oamenilor, dacă îi necinstesc ziua de prăznuire (20 iulie), prin focul şi grindina ce le poate slobozi asupra recoltelor * în calendarul apicol, sfântul este şi patronul albinelor, iar în cinstea lui, stuparii dau mereu mese speciale * Ilie este şi patronul spiritual al multor localităţi din Moldova, iar de ziua lui se deschid iarmaroacele

 Potrivit tradiţiei populare, oamenilor nu le este frică de nici o sărbătoare ca de cea a Sfântului Ilie, surugiul lui Dumnezeu. Se spune că în ziua sa de hram se deschide cerul, iar el apare într-un car de foc. De fapt, sărbătoarea lui aduce alte trei la fel de înfricoşătoare în lumea satului de altădată. Este vorba de Sântilie, Ilie Pălie şi Foca, prăznuite (pe 20, 21 şi 22 iulie) cu mare sfinţenie pentru a stăvăli furia celor trei, primul aducător de ploi cu grindină şi foc, ceilalţi aducători de incendii sau pârjol în recolte.

Povestea Sfântului
Ilie a fost un băiat sărac, dar milostiv şi tare aprig la mânie. Când a trecut la cele sfinte, Dumnezeu l-a luat lângă el, cu căruţă şi cai, şi i-a dat în putere şapte tunuri, din care se pot slobozi ploaia, seceta, foametea, holera, bolile, moartea şi bătăliile. Dumnezeu i-a dat tunuri sfântului ca să trăsnească după diavol. De aceea, de ziua lui, cerul e brăzdat de fulgere şi slobozeşte tunete. Se spune că de Sfântul Ilie, morţii vin pe la casele lor. Atunci, femeile dau de pomană mere, faguri de albine şi colive făcute din grâul abia bătut din snopi. În ziua sfântului se retează stupii, adică se adună mierea de albine. Încă mai există obiceiul ca în ziua retezatului, stuparii să-şi adune neamurile şi prietenii şi să le ofere rachiu şi cu miere.

Ilie Tesviteanul a trăit cu opt secole înainte de Hristos, în regatul Israel. Se spune că la naşterea lui tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al credinţei în Dumnezeu căreia şi-a dedicat întreagă viaţă. El este singurul sfânt care a ajuns la cer fără să moară, la fel ca Iisus Hristos şi este prezent ca profet atât în creştinism, cât şi în iudaism şi islamism.
Personaj de legendă
În imaginarul popular există numeroase legende referitoare la viaţa acestui lui, fiind considerat singurul sfânt care ar putea aduce sfârşitul lumii. Se spune că Ilie era un agricultor şi în timp ce era la câmp, diavolul l-a ispitit spunându-i că dacă va merge acasă îşi va găsi soţia cu altcineva. Ilie a mers acasă şi într-adevăr în patul său erau un bărbat şi o femeie. Crezând spusele diavolului, i-a omorât pe amândoi. Când s-a uitat mai bine a văzut că în pat erau părinţii săi, care veniseră în vizită. A regretat amarnic şi s-a dus la Dumnezeu să îi spună ce s-a întâmplat, iar acesta l-a pedepsit punându-l la diferite munci. Într-un târziu, el a reuşit să aducă la viaţă un buştean putrezit. Ca răsplată că a dus la îndeplinire şi alte munci grele, Dumnezeu l-a iertat şi l-a făcut stăpân peste toţi dracii.
Ilie, sfântul care aduce ploaia
Se spune că Ilie atât de tare se răzbuna pe draci încât atunci când îi lovea cu biciul se cutremurau cerul şi pământul. Ca să nu distrugă pământul în furia sa, Dumnezeu l-a ciunţit de o mână şi un picior, dar i-a dat în schimb un car de foc cu care străbate cerul. Se crede că roţile carului de foc distrug cerul, iar prin găurile formate curge ploaia pe pământ. E stăpân peste ploaie, grindină, tunete şi fulgere, cu care se răzbuna pe ogoarele celor care nu îi respectau sărbătoarea.
Un alt element cu care Sfântul Ilie este asociat în imaginarul popular este mărul verde, considerat fructul Sfântului Ilie. În vechime, merele văratice nu se culegea decât după sărbătoarea de foc şi doar dacă erau duse mai întâi la biserică. Se dădeau de pomană în special copiilor, de către cei care aveau feciori morţi. O altă credinţă era că merele duse la biserică în ziua Sfântului Ilie se vor transforma în mere de aur pe lumea cealaltă. Tot acum se strângea şi prima miere, Sfântul fiind și patronul apicultorilor, iar cei care se ocupau cu vrăji şi descântece încercau să fure din prima miere care era bună pentru astfel de practici.
Trei zile sub semnul focului
Fiind o sărbătoare importantă, sărbătoarea Sfântului Ilie se ţinea altădată trei sau chiar şapte zile. A doua zi era Ilie Pălie, iar a treia Foca. Despre Ilie Pălie și Foca se mai spune că îl însoţeau pe Sfântul Ilie în călătoriile sale pe cer, fiind vizitii la carul său de foc. Aceste două sărbători sunt respectate tot de spaima focului, deşi dacă ne gândim la Sfântul Foca, acesta nu are nicio legătură cu focul, ci dimpotrivă cu apa, fiind patron al navigatorilor. Despre cei care lucrează în aceste zile se spune că i se va aprinde casa şi acareturile şi va rămâne fără nimic.

Cele şapte zile dedicate lui Sântilie se încheiau cu sărbătoarea lui Pintilie Călătorul, de pe 27 iulie. Semnificaţia acestei zile este apropiată de cea a Sfântului Ilie, oamenii „păzind” sărbătoarea de teama furtunilor, grindinei şi a trăsnetelor. O ameninţare şi mai înfricoşătoare asociată zilei era că cel care muncea acum se călătorea spre celălalt tărâm, adică murea. Aceasta zi mai era considerată drept hotar dintre vară şi toamnă.
În popor se spune că moartea Sfântului Ilie va aduce urgia Apocalipsei. Dacă Dracul va reuşi să-i taie capul, sângele sfântului va curge pe Pământ şi-l va arde. După purificarea prin foc va apărea o nouă generaţie de oameni, asemănători Blajinilor (oamenii primordiali, care trăiesc pe Tărâmul Celălalt, dincolo de Apa Sâmbetei). Dintr-o imensă movilă funerară vor ieşi apoi sufletele tuturor morţilor, întruchipate în oi şi capre. Oile în vor urma pe Dumnezeu în Rai, iar caprele se vor duce în Iad, urmându-l pe Diavol.
Pe vremuri, puţine zile de peste an erau aşteptate cu o aşa mare teamă precum cele trei sau şapte zile cunoscute cu numele de Pârlii sau Pârlele, despre care se spunea că ar fi nişte surori ale lui Sântilie. Cei care nu le ţineau zilele asistau neputincioşi cum aceste creaturi diabolice le pârleau recoltele sau trupurile. Se credea cu tărie că Pălie ar naşte focul, iar Foca ar sufla în el spre a-l face mai mare. Au fost de ajuns câteva incendii teribile în aceste zile pentru ca sute de ani oamenii să nu mai facă nimic pe 21 şi 22 iulie.

Maura ANGHEL

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Horoscop 9 mai, conjuncția Mercur–Chiron. Vindecare - Berbeci, Tauri - introspecție, Pești - curaj
08/05/2025 20:44

 Horoscop 9 mai, conjunctia Mercur–Chiron. Vindecare - Berbeci, Tauri - introspectie, Pesti - curaj. Este o zi potrivită pentru introspectie, dialoguri autentice si pasi curajosi spre armonie interi ...

Cine sunt cardinalii care îl aleg pe noul Papă
08/05/2025 12:25

133 sunt cardinalii electori care il vor alege pe cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice, in conclavul care va incepe miercuri, 7 mai a.c. Provin din 71 de natiuni diferite si de pe toate continentele ...

Fum roz la Vatican - Femeile intervin în alegerea noului Papă
07/05/2025 19:59

Un grup de femei din mişcarea The Women’s Ordination Conference a aprins fumigene roz pe un deal in apropiere de de Vatican, miercuri, in semn de protest faţă de o Biserică Catolică dominată de ...

S-a închis Capela Sixtină! Conclav istoric la Vatican: cine va fi noul Papă?
07/05/2025 15:37

La Vatican a inceput astăzi Conclavul istoric pentru alegerea succesorului Papei Francisc. 133 de cardinali s-au inchis in Capela Sixtină – cel mai numeros Conclav din istorie – pentru a vota noul ...

Cardinalii catolici lansează un apel la încetarea focului la nivel mondial înainte de alegerea unui nou papă
06/05/2025 19:33

Cardinalii din Biserica Catolică au lansat un apel urgent la pace marţi, cu o zi inainte să se retragă in Capela Sixtină de la Vatican pentru a alege un nou papă, informează agentia de stiri DPA, citată ...

Cum își aleg papii noul nume. De ce nu va exista un Petru al II-lea și sunt șanse mici să mai apară un Pius sau Urban
06/05/2025 13:01

 Schimbarea numelui este una dintre primele acţiuni pe care noul papă le intreprinde in calitate de cap al Bisericii Romano-Catolice şi această decizie poate stabili tonul pentru cum se va desfăsura p ...

Pregătiri pentru Conclavul din 7 mai. A fost instalat coșul de fum pe Capela Sixtină de la Vatican
06/05/2025 06:42

Vaticanul a inceput pregătirile pentru alegerea noului Papă. Vineri dimineată, pompierii au instalat cosul de fum pe Capela Sixtină, simbolul esential, cel prin care se va transmite lumii intregi rezultatul ...

HOROSCOPUL ZILEI
06/05/2025 05:02

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Începe procesul de alegere a noului Suveran Pontif: cardinalii electori au ajuns la Roma - Când ar putea ieși fum alb
05/05/2025 21:52

 Toti cei 133 de cardinali electori cu varste de pană la 80 de ani au sosit la Roma in vederea participării la Conclavul care va incepe miercuri, a anuntat luni Vaticanul, citat de AFP. Procesul de aleg ...

Horoscopul ZIlei
05/05/2025 05:44

Berbec Ziua este favorabila alcatuirii unui program nou de viata, in care sa incluzi mai multe actiuni necesare imbunatatirii sanatatii sau infatisarii tale. Evita tendinta de a riposta la tot ce vine din part ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei