VIDEO Imagini din interiorul Catedralei Mântuirii Neamului, cu 10 luni înainte de sfințire

Dimensiune font:

| 09-02-2025 11:08

 

 Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au avansat, însă construcția nu va fi gata până la inaugurarea anunțată în octombrie anul acesta. Lucrările se vor extinde până în 2027, a declarat, pentru HotNews, consilierul patriarhal Nicolae Crîngașu, cel care coordonează șantierul. Preotul a vorbit și despre costurile construcției, estimate până acum la peste 200 de milioane de euro. 

 

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie deschisă publicului în toamna acestui an, pe 26 octombrie, potrivit anunțului făcut de basilica.ro, agenția de presă a Patriarhiei Române. Construcția a început în 2010, iar lucrările sunt încă în desfășurare.  

 „Mai avem foarte mult de lucru. Nu sfințim biserica pentru că e gata, așa cum ar trebui, ci pentru că avem un mare eveniment în anul acesta: Centenarul Patriarhiei Române”, explică preotul Nicolae Crângașu. 

HotNews a vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Patriarhia nu permite fotografia sau filmarea în interior, însă ne-a pus la dispoziție imagini dinăuntru.

Deși exteriorul catedralei este deja bine conturat, cu lucrări semnificative finalizate la soclu și acoperișuri, în continuare se depun mari eforturi pentru a aduce la termen toate etapele de construcție. 

„În prezent, toată atenția noastră este concentrată pe catedrală, pentru a o sfinți în octombrie 2025”, a declarat preotul Crîngașu. 

Printre principalele lucrări rămase de finalizat la exterior se numără placarea cu piatră a soclului și tencuirea unor zone semnificative, inclusiv partea de deasupra arcadelor pridvorului. 

De asemenea, un balcon amplu va fi ridicat pe fațada vestică a catedralei, destinată să găzduiască marile ceremonii religioase.

Crucea de 7 metri pe turla catedralei

În perioada 1-7 aprilie 2025, preotul Crîngașu a anunțat că va fi ridicată crucea de 7 metri pe turla mare a catedralei, o etapă simbolică a proiectului. 

„Una dintre ultimele etape, care va fi deosebit de spectaculoasă, este ridicarea crucii pe turla mare. Deși acest lucru durează doar o zi, sperăm să reușim să o instalăm între 1 și 7 aprilie. Crucea de 7 metri înălțime a fost deja montată la sol, dar nu a putut fi ridicată până acum din motive tehnologice. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vrem să finalizăm acest pas la începutul lunii aprilie, iar procesul va fi un moment impresionant, nu doar pentru șantier, ci și pentru privitorii care vor observa cum crucea se ridică până în vârful turlei”, mai spune preotul. 

Vor continua și lucrările de montare a vitraliilor. Cele mai vizibile zone ale catedralei, cum ar fi partea de vest (intrarea principală), sud (zona dinspre Bulevardul 13 Septembrie) și partea de est (Sfântul Altar), sunt prioritare și zeci de muncitori lucrează la finalizarea lor. 

Partea de nord ar putea rămâne neterminată până la sfințire, crede Nicolae Crîngașu. 

Altarul de vară: un loc de cult în aer liber

Un alt punct de interes este altarul de vară, amplasat într-o piațetă mare ce va oferi un loc de cult în aer liber. 

„Acesta va fi folosit pentru slujbe, mai ales în marile sărbători, când mulți credincioși nu vor avea loc în interiorul catedralei”, a explicat preotul Crîngașu. Altarul de vară va include patru porticuri, două drepte și două curbate, și va avea o platformă de aproape 10.000 de metri pătrați.

Subsolul Catedralei, spațiu pentru evenimente culturale și loc de odihnă pentru pelerini 

Subsolul Catedralei Mântuirii Neamului va fi transformat într-un spațiu multifuncțional, destinat mai multor tipuri de activități, explică consilierul patriarhal. 

Pe lângă slujbele religioase, care vor avea loc în interiorul bisericii, în subsol vor fi organizate evenimente culturale, cum ar fi spectacole de muzică și conferințe. Acestea nu vor fi neapărat legate de religie, ci vor fi mai degrabă evenimente de cultură generală.

Subsolul va găzdui și mese pentru pelerinii care vin să viziteze catedrala, asigurându-le și un loc unde să se odihnească. În plus, va exista și un spațiu dedicat activităților sociale și caritabile, care vor sprijini comunitatea locală, mai spune preotul Crîngașu. 

Se lucrează intens și la instalațiile exterioare, potrivit preotului. 

„Instalațiile sunt realizate la cele mai înalte standarde, folosind sisteme moderne pentru iluminat, încălzire, climatizare și apă-canalizare, toate adaptate dimensiunilor catedralei. De asemenea, am acordat o mare atenție protecției la incendiu, având în vedere amploarea construcției, iar aceste instalații sunt gândite să susțină atât funcționarea zilnică a catedralei, cât și vizitele pelerinilor și turiștilor.”

Interiorul Catedralei în construcție. Sursă imagini: Trinitas TV

Interiorul, aproape gata 

„La interior lucrăm intens la pictură. Ar trebui să terminăm de pictat naosul catedralei. Sfântul altar în totalitate este aproape gata, că mai avem și acolo mici lucruri de retușat, dar naosul, care înseamnă turla mare, apsida nord și apsida sud, care sunt foarte mari, de asemenea ar trebui să fie pictate până la momentul sfințirii. Și, în plus, partea de pronaos, partea a 2-a a bisericii dinspre zona în care suntem acum, lucrăm la tencuire pentru că nu sunt tencuiți pereții”, explică preotul Crîngașu. 

 

Lucrări la pictura din interior. Foto: Trinitas TV

Catedrala este încă în faza de pregătire pentru sfințire, dar nu este terminată. Vrem să precizăm că nu o sfințim pentru că e gata, ci pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Patriarhiei Române. De aceea ne mobilizăm să fie într-un stadiu cât mai avansat cu putință”, a precizat coordonatorul șantierului. 

Nu cu banii pentru spitale s-a construit această catedrală”

Când a fost întrebat despre criticile legate de costurile ridicate ale Catedralei, cu bani de la buget, în contextul altor priorități sociale, preotul Crîngașu a răspuns că lăcașul de cult a fost construit cu mult mai puțini bani decât s-a estimat inițial. În plus, spune el, fondurile alocate pentru acest proiect nu au fost luate din bugetele destinate spitalelor sau altor domenii sociale. 

„Nu ne sunt cunoscute obiectivele statului român sau ale altor instituții care nu sunt bisericești, așa că nu putem să oferim o explicație pentru acest lucru. Ce pot să vă spun însă este că, până acum, catedrala a costat mult mai puțin decât se estima în 2010, chiar dacă au fost creșteri semnificative ale costurilor, cum ar fi pentru euro, benzină și motorină. La noi, zilnic, sunt sute de utilaje pe șantier, iar costurile cu forța de muncă în construcții au crescut, la fel ca și altele. În acest context, comparativ cu catedrala Notre-Dame, costurile pentru catedrala noastră sunt incomparabil mai mici. De exemplu, doar acoperișul de la Notre-Dame a costat cât întreaga noastră catedrală. 

Din păcate, am aflat de la un fost comisar european român, care a fost responsabil de zona respectivă, că au fost alocați bani europeni pentru construirea a trei spitale regionale mari în România, dar aceștia nu au putut fi folosiți, nu s-au putut construi. 

Deci, cei care spun că vrem spitale, nu catedrale, trebuie să știe că nu cu banii pentru spitale s-a construit această catedrală.

Desigur, nu cunoaștem toate motivele pentru care nu au fost realizate obiectivele laice, dar aceste lucruri sunt în afacerea autorităților responsabile. Pe de altă parte, misiunea noastră este să asigurăm românilor – 90% dintre ei ortodocși – lăcașuri de cult, unde să se poată ruga, să participe la slujbe, să se spovedească și să se împărtășească.”

Interiorul Catedralei în construcție. Sursă imagini: Trinitas TV

„E nevoie de mai multe biserici în București”

Preotul spune că bisericile din București nu sunt suficient de încăpătoare pentru câți credincioși practicanți sunt, iar în multe locuri oameni stau afară, ca să ia parte la slujbe. 

„Dintre bucureștenii ortodocși practicanți, nu doar cei care se declară ortodocși, ci și cei care merg efectiv la biserică, doar 2% reușesc să participe la slujbe în lăcașurile de cult din oraș. În București sunt multe biserici, dar restul de 98% nu au loc în interior, așa că rămân afară. Este trist că avem atât de puține lăcașuri de cult pentru nevoile credincioșilor practicanți”. 

Nicolae Crângașu crede că noua catedrală va contribui la îmbunătățirea acestei statistici, dar doar într-o mică măsură. 

„Când e frig, vă rog să mă credeți că sunt profund impresionat, până la lacrimi, când văd, de exemplu, la Catedrala veche, cum oamenii stau afară, în ploaie sau frig, în genunchi, din credința lor. Ei nu au loc în biserică și nici în alte lăcașuri de cult”. 

Interiorul Catedralei în construcție. Sursă imagini: Trinitas TV

Costurile vor fi prezentate oficial la sfințirea bisericii

Întrebat câți bani au fost investiți până acum, din surse publice și private, părintele a răspuns că estimările oficiale ale costurilor Catedralei vor fi prezentate în momentul sfințirii acesteia. 

„Aici, la șantier, noi avem bugetele acestea împărțite pe lucrări, pe contracte, pe…. Mi-e greu să vă spun o cifră, dar cu siguranță că la momentul sfințirii, cel puțin, dacă nu și mai înainte, o să putem să facem o asemenea prezentare a cifrelor, pentru că nu este nimic secret, dar deocamdată ne ocupăm de construcție, mai puțin de contabilitate”.

Câți bani s-au investit în Catedrală 

În 2010, anul începerii construcției, Patriarhia spunea că va construi Catedrala „din fonduri proprii și din contribuțiile credincioșilor, și nu cu bani de la Buget”, dar lucrurile au stat diferit. 

Patru milioane de euro din bani publici au ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului doar în 2024, scria anul trecut Europa Liberă România. 

Potrivit aceleiași surse, între anii 2016 și 2024, 174 de milioane de euro din bugetele publice au fost alocate pentru Catedrala Mântuirii Neamului. 

32 de milioane de euro au venit de la administrațiile locale, iar de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, au fost alocate Catedralei 142 de milioane de euro.

2017 și 2018 – cei mai buni ani în relația Patriarhie – administrațiile locale

Cele 4 milioane de euro (20 de milioane de lei) date Patriarhiei, de la începutul anului 2024, numai de către două administrații locale sunt, de departe, cea mai mare infuzie de bani din bugete locale în Catedrala Mântuirii Neamului din ultima perioadă, mai scrie Europa Liberă România. 

Cei mai buni ani au fost 2017 – când de la Primăria București, Primăria Sector 1 și Primăria Sector 3 au plecat 10 milioane de euro (48,5 milioane de lei), și 2018, când aceleași primării de mai sus plus Primăria Sector 2 și Consiliul Județean Timiș au cotizat, în total, cu peste 11 milioane de euro (53,6 milioane de lei). 

Toate administrațiile locale menționate erau conduse, în acei ani, de Partidul Social Democrat (PSD): București – Gabriela Firea, sectorul 1 – Daniel Tudorache, sectorul 2 – Mihai Mugur Toader, sectorul 3 – Robert Negoiță, Consiliul Județean Timiș – Sorin Grindeanu, potrivit sursei citate. 

Programul Catedralei Mântuirii Neamului 

După sfinţirea din acest an, Catedrala Naţională va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică şi participarea credincioşilor.

„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”, a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Papa Leon al XIV-lea a vizitat mormântul Papei Francisc de la Bazilica Santa Maria Maggiore, înainte de prima sa rugăciune la Vatican
12/05/2025 07:01

Papa Leon al XIV-lea merge pe drumul bătătorit, cu discernămant şi profunzime, de Papa Francisc. Noul suveran pontif a cerut marilor lideri să facă pace şi să evite Al Treilea Război Mondial, la prima ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/05/2025 05:02

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Horoscop 12 mai, Lună Plină în Scorpion. Berbeci - eliberare, Tauri - adevăr, Raci - inspirație
11/05/2025 20:56

 Horoscop 12 mai, Lună Plină in Scorpion. Berbeci - eliberare, Tauri - adevăr, Raci - inspiratie. Este un timp al finalurilor necesare si al inceputurilor care se nasc din cenusa vechilor temeri.   ...

Horoscop 11 mai, zi a transformării. Gemeni - ordine, Raci - inspirație, Balanțe - stabilitate
10/05/2025 22:01

 Atmosfera devine densă, stranie, cu o atractie greu de ocolit, iar emotiile cresc ca valurile unei mări intunecate. Secretele ies la lumină, dorinta de schimbare prinde rădăcini in suflet, iar nevoi ...

Apar primele acuzații la adresa Papei Leon - Ce s-ar fi întâmplat la Chicago și în Peru
10/05/2025 11:56

  Cu sase săptămani inainte ca cardinalul american Robert Prevost să devină Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) a depus o plangere impotriva ...

Când va avea loc Liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea
10/05/2025 09:30

Liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea va avea loc duminică 18 mai, a anunţat Vaticanul vineri. La eveniment vor asista delegaţii şi şefi de stat din intreaga lume. Noul papă, ale ...

Calendar ortodox, 10 mai. Sfântul Calistrat de la Timișeni și Sfântul Simion Zilotul
10/05/2025 08:45

Sfantul Cuvios Calistrat de la Timiseni si Vasiova (1900-1975) a fost un vestit preot misionar in Banat. Era de loc din Burdujeni (Suceava), iar cu metania din Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942 a fos ...

Horoscop săptămâna 5–11 mai: Scorpionul face ordine în haos, Taurul învață să spună ce simte
09/05/2025 20:54

 Săptămana 5–11 mai 2025 aduce un climat astrologic dens, in care introspectia si clarificarea devin esentiale. Luna tranzitează Scorpionul si Săgetătorul, favorizand transformarea si setarea u ...

Horoscop 10 mai. Luna în Balanță aduce dezamăgiri Săgetătorilor. Capricornii, induși în eroare
09/05/2025 17:17

 Horoscop 10 mai. Luna in Balantă aduce dezamăgiri Săgetătorilor. Capricornii, indusi in eroare.      Horoscop 10 mai. Alertă lunară: Aveti grijă la cumpărături si la ...

HOROSCOPUL ZILEI
09/05/2025 05:37

 BERBEC Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg. TAUR Sentimenta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei