„Boala albastră” lovește în nou-născuți
Dimensiune font:
Intoxicaţia acută cu nitraţi, cunoscută drept „boala albastră a sugarului”, continuă să facă victime. La Spitalul de Copii „Sfânta Maria/” din Iași a fost adus în stare gravă un bebeluş de numai o lună. Micuţul a fost intoxicat cu nitriţii din fântâna din care familia bea apă de ani de zile.
Ajunsă la spital, mama, o femeie dintr-un sat din judeţul Botoşani, a spus medicilor pediatri ieşeni că nou născutul a fost hrănit cu lapte praf preparat cu apă din fântână.
„Pacientul a fost transferat în cursul serii trecute de la spitalul din Botoşani, cu intoxicaţie cu nitriţi în formă severă. Pacientul a fost internat în primă etapă la Secţia de Terapie Intensivă, unde a primit antidotul pentru intoxicaţia cu nitriţi. În cursul acestei zile a fost transferat la Secţia de toxicologie. În acest moment, starea generală a pacientului este bună”, a spus dr Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii.
Intoxicaţia cu nitriţi este cunoscută drept „boala albastră a sugarului” şi îi poate ucide pe micuţi.
Este paradoxal că în secolul XXI, secolul tehnologiei smart, încă mai sunt bebeluşi în pericol de moarte din cauza apei infestate cu nitriţi. Asta se întâmplă din cauza unei igiene precare, dar şi faptului că sursele de apă sunt poluate cu substanţe azotoase.
Astfel de substanţe provin de la grajdurile sau WC-urile din curte, aflate la câţiva metri de fântânile care asigură apa de băut sau de preparat mâncarea.
Explicaţia specialiştilor, în ceea ce priveşte infestarea apei de la WC-uri sau grajduri, este simplă; când plouă, apa dizolvă nitraţii din fecalele animalelor şi se infiltrează apoi în pânza freatică pe care o contaminează.
Chiar dacă apa este fiartă, nitriţii nu se distrug. Din contra, se concentrează.
Folosirea apei a cărei componenţă a fost, din cauza nitriţilor, modificată, poate fi letală pentru nou născuţi.
Copiii afectaţi de „boala albastră” se învineţesc la puţin timp după ce au consumat apă infestată cu nitriţi. Numele bolii a fost pus din cauza aspectului albăstrui pe care îl capătă culoarea pielii.
Soluţia pentru ca astfel de boli să nu mai apară este la îndemâna autorităţilor locale şi a Direcţiei de Sănătate Publică. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau