„Demolatorii” ieşeni, trataţi cu blândeţe exagerată de justiţie
Dimensiune font:
* dau foc, dărâmă, distrug, nu-s deloc puţini şi nu riscă mare lucru * maxim o amendă ce rămâne, de-a pururi, neplătită * după gratii ajung doar cei ce au în palmares şi alte infracţiuni * mai puţin de 7% din cei judecaţi în 2023 s-au ales cu condamnare
Există articolul 253 din Noul Cod Penal, un text de lege care defineşte infracţiunea de „distrugere” şi stabileşte pedepsele pentru acest gen de fapte. Nu-s foarte mari şi rareori se lasă cu executare, deşi pagubele sunt, de regulă, însemnate.
E vorba de indivizi ce dau foc la case, taie cauciurile de la maşini, dărâmă garduri, sparg mobilier şi alte asemenea. Nu-s deloc puţini. De la începutul anului şi până în clipa de faţă, instanţele ieşene au judecat 225 astfel de speţe. Dar s-au dat numai 32 sentinţe. În majoritate covârşitoare, favorabile inculpaţilor. În rest, amânări peste amânări.
Cu toată că astfel de episoade sunt spectaculoase, se petec în prezenţa a suficienţi martori, justiţia îi pedepseşte rareori pe autori. Anul acesta, doar 17 condamnări. Şi acestea cu suspendare, ori cu amânare. S-a dat cu executare doar în patru cazuri, când a fost vorba de recidivă ori de cumul de infracţiuni. Cele mai multe speţe au fost soluţionate cu amendă. Ce va rămâne, de-a pururi, neplătită.
În trei rânduri, victimele au căzut la pace cu autorii, şi-au retras plângerile şi, astfel, au încetat procesele penale. Doi învinuiţi au fost achitaţi, nu erau destule probe indubitabile. Alţi zece inculpaţi au scăpat datorită împlinirii termenului de prescripţie.
Statistica arată foarte clar: nici 7% dintre „demolatori” n-au fost condamnaţi în 2023. Din care, cum spuneam, numai patru au ajuns după gratii şi asta în urma unor concursuri de infracţiuni.
În concluzie, liber la distrus. Oase, case, maşini, statui şi ce se mai poate. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau