„Existã domenii în care suntem lideri mondiali, cum ar fi revascularizarea totalã arterialã a miocardului"

Grigore-Tinica-4

Dimensiune font:

| 14-10-2024 09:42

 * dialog cu prof. univ. dr. Grigore Tinicăpreședintele Reuniunii Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, directorul Institutului de BoliCardiovasculare Iași

În această săptămână, Iașul va găzdui cea de-a 17-a Reuniune Anuală a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EABM), un eveniment de referință care va reuni 200 de speakeri din 37 de țări de pe toate continentele. Manifestarea reprezintă o platformă esențială pentru schimbul de experiențe și prezentarea celor mai recente inovații în domeniul chirurgiei cardiovasculare și toracice. Despre toate aceste lucruri am discutat cu  prof. univ. dr. Grigore Tinică, președintele congresului și directorul Institutului de BoliCardiovasculare Iași, Cetățean de onoare al Iașului

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră să organizați un eveniment de o asemenea amploare la Iași, precum Reuniunea Anuală a Societății Euroasiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică?

- Este o mare onoare cu atât mai mult cu cât am fost ales președintele acestei organizații anul trecut. După părerea mea, este cea mai mare manifestare științifică din domeniul chirurgiei cardiovasculare din România ultimilor ani. Ultimul asemenea eveniment l-am organizat în anul 2017, tot la Iași, în calitate de președinte al organizației și al congresului. Evident, a fost un succes. În anii ce au urmat, reuniunea a fost găzduită de alte țări, iar acum din nou ne-a venit rândul să fim gazde. Printr-o astfel de reunniune, Iașul este din nou în pus pe harta manifestărilor medicale de prestigiu internațional, pe harta chirurgiei cardiovasculare mondiale. Așteptăm în jur de 200 de speakeri din 37 de țări ale lumii, de pe toate continentele. Din Australia, Asia, Africa, din Coreea de Sud și Japonia până în Brazilia, Statele Unite ale Americii și Canada. Cei mai titrați specialiști în chirurgia cardiovasculară și toracică vor conferenția aici, la Iași.

- Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante inovații în domeniul chirurgiei cardiovasculare și toracice pe care le veți prezenta în cadrul reuniunii ce va începe peste câteva zile?

- În cazul congresului, vom vorbi și despre despre tehnicile clasice de chirurgie cardiovasculară și toracică, despre tehnicile minim invazive. Vom aborda și tehnicile hibride și tehnicile trans-cateter, care în ultimul timp prind contur și își fac loc tot mai mult în medicina mondială, implicit și în cea românească. Vom vorbi și despre bolile congenitale atât ale nou-născutului, cât și ale adultului, despre insuficiența cardiacă și tratamentele inovatoare ale acestei afecțiuni cu tehnologii de asistare circulatorie, dar și despre transplantul cardiac. Vor fi aduse în discuție și infecțiile în chirurgia cardiovasculară, dar și detalii legate de prevenția și recuperarea în bolile cardiovasculare. Cu alte cuvinte, la reuniune va fi abordată întreaga paletă a patologiei cardiovasculare atât a copilului, cât și a adultului. Vor fi subiecte de anvergură.

„Există domenii în care suntem lideri mondiali, cum ar fi, spre exemplu, în revascularizarea totală arterială a miocardului”

- Cum considerați că vor influența aceste inovații sistemul medical din România și ce impact vor avea asupra pacienților?

- Suita de profesioniști și cercetători care vor sosi din toate colțurile lumii va discuta cele mai noi metode de abordare chirurgicală și va prezenta rezultatele împreună și cu medicii români. De această dată, medicii români nu vor fi învățăcei, ci ne vom prezenta rezultatele și le vom compara cu cele ale experților din străinătate. Să știți că există domenii în care suntem lideri mondiali, cum ar fi, spre exemplu, în revascularizarea totală arterială a miocardului. Suntem printre liderii mondial ai acestui tip de tratament chirurgical al cardiopatiei ischemice. Suntem onorați că va sosi părintele acestei intervenții, Tirone David, care înseamnă înlocuirea bulbului aortic și a aortei ascendente și prezervarea valvei aortice la pacienții cu anevrism de aortă ascendentă și cu insuficiență aortică severă. Asta mai ales la pacienți tineri, la pacienți la care altădată prin alte procedee valva este înlocuită, dar aici se prezervează această valvă, se păstrează, iar pacientul nu are nevoie în perioada post-operatorie târzie de alte tratamente, la fel ca un alt pacient care nu a suferit o asemene intervenție chirurgicală. Deci se vorbește despre promotorii unor noi procedee de chirurgie cardiovasculară și, în general, de medicină cardiovasculară, care sunt lideri ai lumii în domeniile lor. Este un real avantaj mai ales pentru medicii tineri care de multe ori nu au posibilități să meargă la congrese internaționale, care sunt foarte scumpe. Vă dau exemplul Congresului Asociației Americane a Chirurgilor Toracici, unde numai taxa de participare este peste 1.300 de dolari. Un medic tânăr nu poate să-și permită să participe la un asemenea congres, dar aici, la Iași, vor posibilitatea să-i întâlnească pe cei mai mari chirurgi ai lumii. E foarte important pentru tineri, mai ales că au vor avea legătura directă cu specialiștii.

- Se vor aborda și teme precum chirurgia minim invazivă și a tehnologiilor avansate. Ne puteți spune care sunt principalele provocări în implementare acestor soluții moderne în spitalele din România?

- Vom avea sesiuni separate de tehnici minim-invazive și de tehnici hibride în chirurgia valvulară, mai ales în chirurgia anevrismelor de aortă, în chirurgia valvei aortice. Sunt mulți chirurgi din România care au implementat și implementează aceste tehnici, iar la reuniune vom avea posibilitatea să comparăm rezultatele noastre cu cele ale chirurgilor din alte țări.

- Cum vedeți colaborarea internațională în cadrul chirurgiei cardiovasculare și toracice? Ce parteneriate sperați să dezvoltați în urma acestui congres?

- Când în țara noastră vin atâția chirurgi de cea mai înaltă ținută profesională și științifică, arată că și chirurgia cardiovasculară și reprezentanți chirurgiei cardiovasculare românești înseamnă ceva pentru ei. Aceste persoane nu merg chiar oriunde, au agende completate pe ani înainte. Cu unii dintre acești chirurgi am discutat încă în urmă cu șapte ani ca să ne poată onora cu prezența la acest congres. E pe de o parte o mândrie pentru noi, pe de altă parte este și o înțelegere a faptului că chirurgia cardiovasculară românească este la cel mai înalt nivel mondial.

„ Inteligența artificială a fost folosită de mult timp în medicina cardiovasculară”

-  Cum vedeți rolul inteligenței artificiale în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare? Ce progrese ați observat?

- Inteligența artificială a fost folosită de mult timp în medicina cardiovasculară.  Spre deosebire de alte chirurgii, cea cardiovasculară n-a putut fi făcută fără ajutorul mașinilor, fără ajutorul tehnologiei. În chirurgia cardiovasculară s-au dezvoltat cele mai înalte tehnologii. Dacă luăm robotica, aflată în domeniul de vârf în lume, să știți că mai întâi a fost dezvoltată în domeniul chirurgiei cardiovasculare, apoi a fost extinsă și pentru alte specialități cum ar fi urologia, chirurgia generală, nefrologia, ginecologia, oncologia etc. La începuturi, chirurgia robotică a fost gândită pentru chirurgia cardiacă. Dacă se poate opera pe un organ care se mișcă în continuu, atunci cu atât mai mult se pot extinde aceste tehnologii către alte domenii ale chirurgiei.

- Ce mesaj ați dori să transmiteți tinerilor chirurgi și studenților la Medicină care participă la acest congres și care aspiră să urmeze o carieră în chirurgia cardiovasculară?

- Îmi amintesc că primul congres de chirurgie la care am asistat a fost unul unional, derulat în 1979. Era iarnă, eram student în primul an de faculate, și mi-l amintesc perfect. Atunci m-am molipsit, ca să spunem așa, de morbul științei. Am văzut că oamenii care fac minuni, care sunt cei mai mari chirurgi ai lumii, sunt la fel ca și noi. Sunt oameni care au două picioare, două mâini, doi ochi, o gură și vorbesc ca și noi, merg ca și noi, fac aceleași lucru ca și noi. Deci nu este ceva ce nu am putea facem.  Important este să stăm alături de acești oameni, să-i ascultăm, să aflăm cum gândesc ca să putem avea repere în viață, să știm încotro să mergem. Deci, tinerii studenți, tinerii chirurgi care încă n-au auzit de acest congres ar trebuie să se înscrie la congres și să participe fiindcă este o șansă rară să fie alături de marile personalități ale lumii care vor veni la Iași.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

„EABM 2024 aduce împreună unii dintre cei mai influenți lideri din domeniul chirurgieicardiovasculare și toracice, facilitând dialogul și colaborarea între experți din diverse regiuni ale lumii. Acest congres reprezintă nu doar un cadru de învățare și schimb de experiențe, ci și o oportunitate de a dezvolta parteneriate transcontinentale care vor sprijini inovațiile în domeniul nostru. Pentru specialiștii din România, EABM 2024 constituie o ocazie concretă de a accesa cunoștințe de ultimă oră în domeniu și de a interacționa direct cu numeroși experți internaționali aflați pentru prima dată în țara noastră. În plus, congresul oferă chirurgilor români posibilitatea de a-și împărtăși realizările și de a contribui activ la dezvoltarea standardelor internaționale în chirurgia cardiovasculară. Accesul la tehnologiile și procedurile de ultimă generație va sprijini procesul de modernizare a sistemului medical românesc și va facilita îmbunătățirea continuă a tratamentelor pentru pacienți, la nivel național” – prof. univ. dr. Grigore Tinică, președintele congresului și directorul Institutului de BoliCardiovasculare Iași, Cetățean de onoare al Iașului

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Magistraţii i-au împlinit dorinţa. L-au băgat la zdup pe un hârlăuan ce înjurase un poliţist
24/11/2024 23:59

Oprit şi legitimat decătre agentul de poliţie Dumitru D., tanărul a devenit recalcitrant, s-a pus ope injurat şi ameninţat. Nici după ce a fost imobilizat şi dus la secţie, nu s-a potolit. Dimpotriv ...

Doi pumni daţi, trei ani de puşcărie primiţi
24/11/2024 23:58

 Întamplarea ce i-a adus atata ghinion popricăneanului s-a petrecut in seara de 19 mai 2023. Tanărul lucrase toată ziua in gospodăria consăteanului Iulian A., pe care-l ajutase să taie nişte l ...

 O păşcăneană a bătut un bărbat şi i-a sustras telefonul
24/11/2024 23:55

Păşcăneana Rada A. şi iubitul ei, Florin S., au fost trimişi in judecată pentru săvarşirea infracţiunilor de „talhărie calificată”, respectiv „lovire sau alte violenţe”, fapt ...

Doi soţi din Iaşi au demarat o afacere de turism sexual
24/11/2024 23:48

Prin incheierea finală de vineri, 22 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde intr-un nouă proces de proxenitism, inculpaţi fiind soţii Cătălin şi Andreea N., plus taximetristul ...

Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei