„Mărțișoare” speciale, la Centrul de Transplant Renal din Iași

Dimensiune font:

| 04-03-2025 18:56

O femeie în vârstă de 39 de ani, din Iași, și un bărbat de 54 de ani, din Vrancea, au primit o nouă șansă la o viață normală cu ajutorul unui transplant de rinichi. Donator a fost o femeie de 71 de ani din Suceava aflată în moarte cerebrală, a cărui fiu a fost de acord cu donarea de organe.

Deși avea o vârstă înaintată, rinichii și ficatul donatoarei erau viabile. Medicii spun că și un singur an cu un rinichi transplantat, în loc de dializă, schimbă complet organismul și prelungește viața pacienților, chiar dacă durata transplantului e mai mică.

Intervențiile de transplant au avut loc vineri la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Cei doi pacienți au fost chemați pentru a se verifica compatibilitatea. Apelurile salvatoare i-au surprins.

Tânăra de 39 de ani din Iași este psiholog și urma să intre pe dializă pe 12 martie. Mama sa a primit, la rândul ei, un rinichi în urmă cu 20 de ani de la tatăl său, așa că donatorul cadaveric era singura sa șansă la o viață normală. „Prima dată am aflat de problema mea la 14 ani. Într-adevăr, mi s-a spus ca va urma un drum lung, că voi face dializă și, poate, eventual, voi putea face tranpsplant, la un moment dat. Mama mea, la fel, are aceeași problemă de sănătate, rinichi polichistici. E o problemă ereditară. Ea a făcut transplant acum 20 de ani. Doar că atunci donatorul a fost tatăl meu și, cumva, mulțumesc lui Dumnezeu, merge foarte bine și astăzi.  Am putut vedea evoluția bolii și în cazul mamei mele. La mine a fost diferit. A fost evoluția mult mai rapidă decât în cazul ei, dar, până la urmă, s-a finalizat în același mod”, spune Corina Dondaș, primitoarea unuia dintre rinichi.

Cadou de mărțișor, cu câteva zile înainte de prima ei ședință de dializă

„A fost foarte neașteptat. Era să nici nu aud telefonul pentru ca a fost undeva pe la 11 noaptea și a doua zi eram programată la control, efectiv. Și pe 12 acum urma să încep dializa și era deja un proces destul de dificil și mă simțeam destul de rău în ultima jumătate de an și chiar nu am crezut vreodată că o să am donator sau să găsească pe cineva care să fie compatibil. E mai mult decât un mărțișor pentru mine. Nu cred că aș putea avea vreodată cuvintele să le mulțumesc donatorilor și familiei donatorilor și echipei medicale și chirurgicale de aici și tuturor. Cred că e cel mai frumos cadou. Nici cadou nu e un cuvânt potrivit. E o șansă, practic, la viață pentru cineva și, in felul ăsta, ma gândesc că poate aș putea, la rândul meu, să ofer ceva din ajutorul ăsta oamenilor cu care voi lucra în continuare.  În felul ăsta pot, cumva, să îmi continui activitatea pentru că în ultima perioadă chiar îmi impacta destul de mult activitatea pe plan profesional și nu mai puteam avea atât de mult pacienți. Pot cu adevărat schimba viața cuiva și că... nu pot să descriu diferența, cum eram acum câteva luni și acum, când pot să ma bucur de anumite lucruri pe care, poate, nu le aveam. Viața cu o boală renală presupune foarte multe restricții. Inclusiv lucruri mărunte legate de mâncare, de băut apă, călătorit și acum, efectiv, pot face lucruri simple, normal. De exemplu, astăzi, efectiv m-am bucurat că am mâncat pâine și era o chestie foarte banală, dar mie mi-a produs foarte multă bucurie”, spune ea.

Un pompier din Vrancea, al doilea primitor

Cel de-al doilea rinichi a ajuns la un bărbat de 54 de ani din Vrancea, care făcea dializă de jumătate de an.

El a mai fost sunat și în luna noiembrie pentru un posibil transplant la București, dar nu a fost ales atunci. „Țin să mulțumesc familiei donatorului care mi-a dat șansa la a doua viață, echipei de medici, care este în permanență alături de noi. Avem familii acasă care ne așteaptă, copii, nepoți. Am mai fost chemat o dată la București, la sfârșitul lunii noiembrie. Au fost alte priorități acolo și pe data de 27 am fost sunat la ora 10:50 de către Institutul de Transplant din Iași să mă prezint că este un posibil donator”, spune Adrian Săvulescu, pacient transplantat.

Mama sa a murit din cauza bolii de rinichi

„Mama mea a murit acum 17 ani tot de aceeași boală, boală polichistică, tata, la fel, e decedat, nu am avut la cine să apelez pentru donator. Am în jur de 15 ani de când știu de boală. M-am mai păstrat, m-am mai ferit, cât s-a putut. A trebuit să evit eforturile. Nu este o viață sigură. Când îți este rău, când îți este bine. O să încerc să mă reintegrez în societate, la locul de muncă. Am lucrat la pompieri, la Odobești și încerc să mă reintegrez. Am avut și am încredere în medici. Medicina este foarte înaintată, trebuie să ne bazăm pe medicină. Dumnealor știu prea bine ce să facă pentru noi. I-aș îndruma pe toți să accepte să doneze. Prin donare există a doua șansă la viață și foarte multă lume are nevoie de acest transplant. Indiferent de organ. Care poate și dorește, cu cea mai mare plăcere să facă. Cineva, acolo, așteaptă”, spune el.

O bătrână de 71 de ani a fost donator

Medicii spun că vârsta înaintată a  donatorului a făcut ca procedura să fie mai complicată și mai atent verificată fiecare compatibilitate. „Ca particularități aș menționa un aspect important. Pe fondul reducerii numărului de donatori din ultimul timp, ultima recoltă a fost de la un donator cadaveric de 71 de ani. Și lucrul ăsta este important pentru că, vedeți, trebuie să extindem cumva posibilitățile de recoltă. Unii ar spune că 71 de ani este un donator nu optim, în niciun caz marginal. Dar noi avem o experiență bună în momentul de față, chiar și în aceste cazuri mai dificile.  Pacientul, în momentul recoltei, cazul respectiv nu avea o funcție renală perfect normală, dar ne-am asigurat că o avea anterior. De asemenea, colegii noștri s-au asigurat că nu existau alte probleme, să spunem, medicale și am căutat o potrivire cât mai bună. Pentru prima dată am făcut cross match ul înainte de a fi efectuată recolta. Astfel încât, la câteva minute de la  primirea rinichilor la spitalul Parhon, ei venind de la Suceava, s-a putut trece la pasul următor al implantării rinichilor. Încercarea noastră a avut un rezultat absolut conform așteptărilor și de buna calitate”, explică prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal din Iași.

„Un astfel de pacient ar putea ajunge la 20-30 de ani de supraviețuire, ceea ce este enorm”

Deși există posibilitatea ca perioada de viabilitate a transplantului să fie mai mică decât e atunci când se iau rinichii de la un tânăr sau de la un donator viu, orice zi a unui bolnav de rinichi în care nu face dializă este o prelungire a vieții cu niște ani. „Practic, se resetează întreg organismul. Și, da, va intra în dializă ulterior, dar va intra după mai mulți ani. Există un, ceea ce numim, life circle al pacientului renal care își alege o metodă sau alta de suplinire renală. Este transplantat, la un moment dat se întoarce într-o metodă, eventual în cealaltă când se epuizează una sau alta. Un pacient din acesta într-un astfel de life circle s-ar putea să ajungă și la 20-30 de ani de supraviețuire, ceea ce este enorm”, a mai spus dr Adrian Covic.

„Ambii pacienți, au antecedente familiale. Din păcate, este o boală care se transmite în familie, așa că nu exista foarte multe șanse de la un potențial donator din familie, tocmai din cauza acestei afecțiuni genetice. Și atunci pentru ei singura speranță era un donator aflat în moarte cerebrală. Acest donator aflat în moarte cerebrală este evaluat din perspectiva stării de sănătate și a speranței de viață a rinichiului. O funcționalitate chiar mai redusă prelungește viața pacientului cu ani de zile. Și prelungește viața fără dializă cu ani de zile. Cinci ani de zile fără dializă poate să însemne extrem de mult. Sunt intervenții în jurul acestei vârste de 71 de ani efectuate anterior. Inclusiv, cred ca pacienții din Bulgaria a fost în jurum acestei vârste. Suntem profund recunoscători familiei donatorului”, explică doctorul Ionuț Nistor.

Cu aceste intervenții, spitalul din Iași a ajuns la 9 proceduri de transplant de la începutul acestui an.

România se află însă în continuare la coada clasamentului privind transparentul de organe la nivelul Uniunii Europene.

Doar în Moldova, lista de așteptare pentru un rinichi este de peste 300 de persoane.

Maria STANCU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

12:29

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Ediție aniversară a Târgului Meșterilor Populari la Palatul Culturii
14/05/2025 12:33

În perioada 16–18 mai, Esplanada Palatului Culturii din Iasi va găzdui editia aniversară a Targului Mesterilor Populari, eveniment organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei, parte a Complexului M ...

Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tinerii între 11 și 26 de ani, decizie esențială pentru prevenirea cancerului, susținută și la Iași
14/05/2025 12:05

Un pas semnificativ pentru sănătatea publică a fost făcut in Romania: vaccinarea gratuită impotriva virusului HPV va fi disponibilă pentru toti tinerii cu varste intre 11 si 26 de ani, atat fete, cat si b ...

Noaptea Muzeelor la Ateneul Național din Iași. Artă, emoție și cer înstelat
14/05/2025 10:30

Pe 17 mai 2025, Ateneul National din Iasi deschide larg portile publicului pentru o editie specială a evenimentului Noaptea Muzeelor, intre orele 18:00 si 24:00. Sub semnul artei si al emotiei, clădirea emble ...

Criza financiară afectează profund mediul rural. Ce bani pot accesa primăriile ieșene
14/05/2025 10:25

Criza financiară care pune stăpanire pe Romania a afectat in special mediul rural, acolo unde fondurile destinate investitiilor in lucrări de utilitate publică sunt pe terminate. Si cum marea majoritate a u ...

Noaptea Muzeelor, la Palatul Culturii. Sub clar de lună, printre meșteșuguri și istorie vie
14/05/2025 10:15

Este ceva profund linistitor in felul in care Palatul Culturii din Iasi se aprinde, seara, in lumina caldă a felinarelor urbane. Nu e o lumină puternică, nu sfidează cerul, ci il reflectă cu o noblete t ...

Iașul care nu doarme. Top locuri de ieșit noaptea
14/05/2025 10:15

Cand se lasă seara peste orasul celor sapte coline, Iasul isi desface o altă fată – mai tanără, mai curajoasă, mai poetică. Dacă dimineata orasul pare disciplinat, cu pasi grăbiti pe bulevarde si ...

Iașul răsună în luna mai – trei seri de concert excepțional cu Filarmonica Moldova
14/05/2025 10:12

Luna mai aduce publicului din Iasi o adevărată sărbătoare a muzicii clasice. Pe scena Casei de Cultură a Studentilor vor urca, pe parcursul a trei seri de vineri, Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldov ...

300 de elevi de la nouă școli din Iași participă la testul PISA 2025
14/05/2025 10:10

De două zile, elevii de 15 ani din judetul Iasi participă la testarea internatională PISA (Programme for International Student Assessment), una dintre cele mai complexe si relevante evaluări educationale la ...

Iașul marchează Ziua Internațională a Familiei printr-o campanie de conștientizare împotriva violenței
14/05/2025 10:06

Miercuri, 14 mai, Iasul se opreste pentru o clipă din agitatia cotidiană pentru a aduce in atentie un mesaj esential: familia trebuie să fie un mediu fără violentă. Campania cu acest nume – „F ...

Atracție cu ADN local. De unde vine frumusețea moldovencelor
14/05/2025 09:34

 Se spune de multă vreme, cu un soi de fascinatie tăcută si constant reinnoită, că moldovencele sunt printre cele mai frumoase femei din Romania. Nu e doar o formulă aruncată din complezentă sau o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei