„ Poveștile îi formează și pe adulți, și pe copii deopotrivă”

Dimensiune font:

| 08-10-2024 09:14

  * dialog cu scriitoarea Luminița Corneanu, membră a Asociației „De Basm

 

Poveștile sunt ferestre deschise către lumi pline de magie, fantezie și înțelepciune, oferind copiilor nu doar momente de delectare, ci și lecții esențiale pentru viață. Ele reprezintă unul dintre primele instrumente educative pe care copiii le întâlnesc, contribuind la dezvoltarea lor emoțională, cognitivă și socială. Prin intermediul poveștilor, copiii învață să înțeleagă lumea din jurul lor, să exploreze concepte abstracte, să își dezvolte imaginația și să construiască un sens al empatiei față de ceilalți.

Basmele ne permit să călătorim în timp și spațiu, să ne punem în pielea personajelor, să înțelegem deciziile și sentimentele acestora. Pentru copii, acest proces este esențial pentru dezvoltarea abilităților sociale și emoționale. Prin trăirea aventurilor eroilor din povești, copiii experimentează diverse scenarii, învață despre bine și rău, despre curaj și frică, despre prietenie și sacrificiu. Astfel, poveștile creează o legătură profundă între lumea interioară a copilului și realitatea externă.

De asemenea, contribuie la dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare. Ele îmbogățesc vocabularul copiilor, le stimulează creativitatea verbală și îi încurajează să exprime propriile gânduri și emoții într-o manieră structurată. Capacitatea de a înțelege și de a spune povești este fundamentul pe care se construiește gândirea critică și reflexivă, abilități esențiale pentru succesul în viață.

Poveștile au și un rol terapeutic. Ele oferă copiilor oportunitatea de a procesa emoții dificile într-un cadru sigur, ajutându-i să înțeleagă și să facă față anxietăților, fricilor sau frustrărilor. Așa cum spunea Bruno Bettelheim, poveștile oferă „ferestre” prin care copiii pot privi și înțelege conflictele lor interioare, oferindu-le totodată soluții simbolice și siguranța că există întotdeauna o cale de a depăși obstacolele.

În acest context al puterii transformative a poveștilor, proiectul Basmaventura a adus o contribuție semnificativă în viața copiilor. Organizat de Asociația De Basm și derulat în parteneriat cu Teatrul Luceafărul din Iași, a adus laolaltă cinci scriitoare care au creat o experiență unică prin lecturile performative destinate celor mici. Cele trei lecturi performative de la teatru au fost și parte din prologul FITPTI, desfășurate în cadrul proiectului Basmaventura. Această inițiativă a demonstrat încă o dată cât de important este să menținem viu contactul copiilor cu poveștile și să le oferim ocazia de a interacționa direct cu cei care le creează. Lecturile performative nu au fost doar simple narațiuni, ci momente în care copiii au putut participa activ, descoperind, alături de scriitoare, universuri noi și personaje fascinante. Poveștile sunt o sursă infinită de inspirație, iar proiecte precum Basmaventura ne reamintesc cât de vital este să le facem accesibile celor mici, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasă a fiecărei generații.

Proiectul Basmaventura, inclus în FITPTI (Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași), s-a dovedit a fi o inițiativă esențială pentru cultivarea imaginației și pentru încurajarea copiilor de a păși în universul poveștilor, dându-le astfel șansa de a se dezvolta într-o lume plină de posibilități. Despre aceste lucruri și despre puterea poveștilor am discutat cu scriitoarea Luminița Corneanu, membră a Asociației „De Basm”.

- Cum a fost întâlnirea cu copiii la FITPTI? Ce impact credeți că au avut poveștile voastre asupra lor?

- Copiii prezenți la lecturile performative de la festival au fost, ca peste tot unde am mers in Iași, adorabili. Atenți, prezenți, curioși, cu simțul umorului. Cred că poveștile noastre le-au plăcut (spre exemplu, la lectura performativă din „Cameleonul Cami pleacă în Tibet”, mai mulți copii au spus că deja citiseră cartea mea) și sper ca aceste povești care le plac să-i facă curioși în legătură cu alte cărți pentru copii, să-i determine să exploreze, să vrea să meargă împreună cu părinții la librărie, să citească și să se bucure de literatură pe mai departe. 

- Ce înseamnă povestea pentru voi? Cum credeți că poveștile contribuie la dezvoltarea creativității și imaginației copiilor?

- Atunci când scriu, povestea este pentru mine o formă de evadare din real, din cotidian. O scriu pentru a-i captiva (sper!) pe copii, prin aventuri imaginare și prin expresivitate, dar și pentru că este amuzant să fii „șeful” acestor mici lumi de basm, ale căror reguli le faci chiar tu. Pe copii, poveștile îi ajută în multe feluri, încă de când sunt foarte mici: să se conecteze cu membrii familiei, să se simtă iubiți și protejați, iar când își imaginează întâmplările pe care le aud, devin mai empatici, punându-se în locul personajelor. Cu asta începe imaginația și chiar creativitatea. Știți cum copiii, pe la 3-4 ani, amestecă personajele din povești și pe cele din desene animate, inventează sau cer să li se spună povești precum „Scufița Roșie și Bugs Bunny” sau „Albă că Zăpada, Tom și Jerry”. Este vârsta tuturor posibilităților creative și cred că ei trebuie încurajați să rămână așa de imaginativi și creativi. De altfel, copiii pasionați de citit sunt și cei care scriu povești de mici, care au exemple morale în eroii din cărți, care imaginează soluții inovative la probleme cotidiene din varii domenii. Cititul îți deschide multe uși spre lume.

- Cum v-a influențat participarea la FITPTI? A fost diferit față de alte experiențe de povestire pe care le-ați avut?

- Noi, Asociația De Basm, am propus proiectul „Basmaventura” Teatrului Luceafărul în urmă cu un an și mă bucur că am găsit acolo atâta deschidere și poftă de a experimenta cu texte contemporane pentru copii. Faptul că lecturile performative din textele noastre au constituit prologul FITPTI mi se pare minunat atât pentru publicul cel mai tânăr ieșean, cât și pentru noi, ca autoare de texte incluse în programul festivalului. O experiență cu adevărat specială a fost să văd ce a făcut actorul Alex Iurașcu, în postura de adevărat performer, din textul meu, cartea „Cameleonul Cami pleacă în Tibet” apărută la Editura Vlad și Cartea cu Genius. Alex  creat o „hartă” a lumii din carte și, incluzând tehnologia și efectele speciale pe care aceasta le oferă, a oferit un adevărat spectacol, nu doar o simplă lectură, de un sfert de oră, copiilor și adulților din sală.

- Ce emoții v-au adus copiii din Iași și modul lor de a interacționa cu poveștile voastre? V-a inspirat acest eveniment în vreun fel?

- M-au surprins în câteva rânduri, la Teatrul Luceafărul, la Liceul din Valea Lupului sau la Muzeul Național al Literaturii din Iași, copiii care au venit spontan să mă îmbrățișeze după întâlniri. Unii mi-au adus cadou semne de carte cu personajul meu, cameleonul Cami, ori povești noi-nouțe, scrise de ei, despre alte posibile aventuri ale cameleonului cu pricina.

M-am gândit, după aceste îmbrățișări neașteptate, la titlul Laurei Grünberg, colega mea din Asociația De Basm: Îmbrățișatoarea. Poate am să-i fur titlul Laurei și am să creez un nou personaj din el – asta m-a inspirat, într-adevăr: căldura, prietenia, candoarea unor copii de 6-7 ani, care simt că au primit ceva dintr-o întâlnire cu un adult. Acesta este și unul dintre aspectele cele mai frumoase ale activității de scriitor pentru copii, că ai acces la forma cea mai pură și calină a ființei umane.

 - Care credeți că este rolul poveștilor în viața cotidiană a copiilor din ziua de azi și cum le pot ele modela viitorul?

- Poveștile îi formează și pe adulți, și pe copii deopotrivă. În timpul școlii, o relație bună cu cititul este esențială pentru succes la orice disciplină, pentru că prin exercițiul cititului se formează deprinderea decodării automate a textului și capacitatea de a desprinde sensul general al unui text (în lipsa căreia vorbim de analfabetism funcțional). Nu am să spun că literatura rezolvă tot, că e un panaceu, dar un copil care citește va fi un om mai empatic, mai imaginativ, un om care va comunica mai bine cu alții decât unul care nu citește.

A consemnat Maura ANGHEL

„De Basm”, Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, este o organizație profesională înființată în anul 2018, care promovează literatura română contemporană pentru copii, susține creatorii și facilitează accesul copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. „De Basm” a crescut constant, atât ca număr de membri, cât și ca impact.

Datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri.

Scriitorii „De Basm” merg în fiecare an la copiii din sate și din comunități defavorizate cu ateliere creative și donații de carte în cadrul Caravanelor De Basm. Festivalul LittleLit, pe care asociația îl organizează, conectează literatura pentru copii din România la cea internațională. Iar resursele educaționale pe care scriitorii De Basm le creează sprijină elevii, profesorii și bibliotecarii.

Cu fiecare ocazie, De Basm demonstrează că literatura pentru copii nu reprezintă un gen minor, ci unul care poate sta cu mândrie în cadrul marii literaturi.

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Primăria remodelează zona centrală a Iașului!
12/05/2025 23:13

* vor avea loc interventii asupra esplanadei Teatrului National, incluzand strada Matei Milo si un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins intre străzile I.C. Brătianu si Mănăstirea Dancu * se urmăreste rec ...

Turnul cu Ceas de la „Sf. Spiridon”, în mare pericol
12/05/2025 23:12

* un deputat iesean solicită sprijinul autoritătilor pentru salvarea Turnului cu Ceas al Spitalului Clinic Judetean de Urgentă „Sf. Spiridon” din Iasi si a mecanismului extrem de valoros, compara ...

Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
12/05/2025 20:11

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Un fragment din moaştele Sfântului Tămăduitor Pantelimon, la Mănăstirea Hadâmbu
12/05/2025 18:38

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reinfiinţare, la Mănăstirea Hadambu din judeţul Iaşi, va poposi, timp de o săptămană, in perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaştele Sfantului Mare ...

Weekend complicat pentru polițiștii locali din Iași
12/05/2025 18:37

* „Primim, in fiecare zi, sesizări din partea iesenilor cu privire la soferi ce blochează căi de acces, parchează pe trotuare sau pe trecerile pentru pietoni. Multi dintre ei inteleg, după ce sunt sa ...

O nouă șansă pentru tinerii fără Bac. USV Iaşi lansează un proiect educaţional unic
12/05/2025 18:36

* prin proiectul „Fii şi tu primul”, 189 de tineri fără diplomă de Bacalaureat vor fi sprijiniţi să revină pe traseul educaţional şi să işi continue studiile universitare * de asemenea, 1 ...

Profesori şi pasionaţi de ornitologie din 19 ţări se întîlnesc la Iași
12/05/2025 18:35

Peste 50 de specialişti internaţionali vin la Iasi, in perioada 19-21 mai, la al VIII-lea Congres Internaţional de Ornitologie Eurasiatică - IEOC 2025 (International Eurasian Ornithology Congress). Evenime ...

Tronsonul Lețcani – Ungheni din A8, gata de licitație!
12/05/2025 17:47

* imediat ce va primi si avizul din partea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, unde deja a fost transmisă, documentatia celor trei tronsoane de autostradă de la Letcani la Ungheni poate fi lansată i ...

 Elevii Iașului, prinși între performanță, epuizare și sens pierdut
12/05/2025 15:55

În orasul care a dat tării academicieni, olimpici si profesori remarcabili, scoala pare să se fi transformat intr-o cursă de andurantă fără linie de sosire. La Iasi, elevii invată pe branci, dar nu ...

Înscrierile online ale candidaților la Titularizare au fost prelungite
12/05/2025 14:34

Candidatii din judetul Iasi care doresc să participe la concursul national de Titularizare din acest an mai au cateva zile la dispozitie pentru a-si depune dosarele. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a anunta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei