„Sindromul Italia” ia amploare în rândul ieşencelor!
Dimensiune font:
* medicii Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi spun că se confruntă zilnic cu astfel de cazuri, iar recuperarea pacientelor poate dura şi jumătate de an
O nouă boală extrem de periculoasă face ravagii printre românii care lucrează în străinătate. Numai în primele şase luni ale anului, zeci de persoane au fost diagnosticate cu „sindromul Italia”, aşa cum au numit medicii afecțiunea. De fapt, este vorba de o depresie socială, specifică femeilor care se stabilesc temporar în străinătate pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde, în mod ocazional, şi la copiii pe care îi lasă acasă. Doctorii de la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi se confruntă periodic cu astfel de cazuri. „Este un fenomen psiho-social are legătură cu persoanele care migrează în străinătate și care nu se adaptează unor condiții de lucru, care nu respectă un program de lucru normal, adică 8 ore de somn, 8 ore de odihnă activă, 8 ore de muncă. Acele persoane lucrează mult mai multe ore, într-o zi de 24 de ore și se odihnesc foarte puțin. Persoanele care au ajuns la noi au venit cu decompensări sau cu debut de simptome de tip depresiv sau psihoză maniaco-depresivă sau debuturi de schizofrenie, aceste debuturi de tulburări psihice realizându-se în străinătate în anumite țări, Italia, Spania sau Germania sau în Statele Unite. Eu am avut pacienți din toate aceste țări”, a declarat Petronela Nechita, medic primar psihiatru.
„Goliciune” interioară
În astfel de situaţii, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Mai mult, ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o „goliciune” interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept. „Sunt persoane care vin cu o formă de depresie și atunci este multă tristețe și frică. Sunt persoane care vin cu tulburări psihotice și atunci predominantă este frica, o mare frică, precum și anumite idei cum că sunt urmărite, că cineva vrea să le facă rău sau sunt voci care le vorbesc, care le critică, care le îndeamnă să facă anumite gesturi”, a declarat Felicia Ciobanu, psiholog.
Recuperarea, un proces de durată
În cazul persoanele care sunt afectate de sindromul Italia, recuperarea lor poate dura și mai bine de jumătate de an. „Acum îmi amintesc un caz cu o doamnă, al cărei debut de schizofrenie a fost în străinătate, i-a luat mai mult timp aici la noi în clinică să își revină. Avea diverse forme de halucinații, dar sub tratament s-au redus. Când am mai întâlnit-o în spital ulterior, spunea că nu-și mai amintește, numai că eu îmi amintesc foarte bine tot ceea ce îmi povestea și îmi amintesc foarte bine și reacțiile ei”, a declarat Felicia Ciobanu, psiholog.
Aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în străinătate, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia. Cei mai multi imigranți români plecați să lucreze în alte țări ale Uniunii Europene provin din regiunea Moldovei. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau