„Trăiți în liniște și nu vă mai înrolați în războaie care nu sunt ale voastre sau în care trebuie să luptați singure!”
Dimensiune font:
Dialog cu jurnalista Teona Gherasim, fondatoarea Comunității „Sunt aici”
În fiecare zi, femei din întreaga lume duc o luptă incredibilă împotriva cancerului la sân. Fiecare zâmbet și fiecare victorie câștigată sunt o inspirație pentru toți cei din jur, așa cum a fost și campania dedicată acestor femei, derulată în luna octombrie de către jurnalista Teona Gherasim. Timp de o lună, fiecare doamnă „în roz”, culoare atribuită cancerului de sân, a primit daruri din partea Comunității „Sunt aici”, fondată de către Teona. Mesajul general s-a centrat în jurul ideii că fiecare gest de solidaritate contează. Suntem mai puternici împreună, iar această campanie a fost un pas mic, dar important, în direcția cea bună. Să-i susținem pe toți cei care se confruntă cu această luptă și să sperăm la un viitor în care cancerul la sân nu mai reprezintă o amenințare. Am stat de vorbă cu Teona despre campanie, dar și despre credința ei într-un viitor mai sănătos.
- Ce te-a inspirat să inițiezi această campanie și ce înseamnă pentru tine personal?
- Inspirația am văzut-o în oglindă, într-o zi oarecare. Răspunsul pare poate narcisist, dar vă dau asigurare că nu este. Campanii pentru femeile diagnosticate ar trebui să existe lunar și să nu fie un clișeu. O femeie nu are nevoie doar de analize medicale gratuite în luna octombrie. Ea știe deja că pentru a se face bine trebuie să facă investigații. O femeie are nevoie să își hrănească stima de sine care este încercată în momente de genul acesta. Ele uită să-și aducă un zâmbet pe chip, focusându-se pe alte aspecte. Pentru mine, întreaga campanie a însemnat o datorie morală achitată față de Teona din anul 2022.
- Care au fost cele mai profunde momente sau interacțiuni pe care le-ai avut cu femeile implicate în campanie?
- Aici voi da cuvântul și fetelor care au contribuit la campanie. „A fi parte din proiect și a întâlni o supraviețuitoare a acestui cumplit diagnostic a fost o ocazie minunată să fiu martoră încă odată la puterea interioară pe care o deținem și cum ne putem reinventa și redescoperi în ciuda circumstanțelor defavorabile. Mi-am adus aminte de cuvintele lui Viktor Frankl: Cine are un de ce poate supraviețui oricărui fel de cum”. „A fost o onoare și o mare bucurie să văd cum rănile se transformă în timp în super puteri, resurse pentru propria persoană și pentru ceilalți”, „Astăzi, Adriana, puternica femeie căreia i-am oferit abonamentul floral, mi-a făcut mie o surpriză și o bucurie: mi-a oferit cele mai frumoase felicitări florale pe care le-am văzut în viața mea! Mi-a spus să le folosesc, dacă vreau, pentru viitoarele buchete livrate”, „Când am trimis cadoul și a ajuns am fost sunată. Plângea. Această femeie nu primise nimic, niciodată din senin. Mi s-a făcut pielea buburuză și mi-am căutat cuvintele cu greu”.
- Ce impact speri să aibă această campanie asupra comunității și asupra conștientizării cancerului la sân?
- Nu urmăresc niciun impact. Câtă vreme eu am simțit bucuria acestor femei, pentru mine este pansament. Sunt campanii foarte mari la nivel național despre acest diagnostic încât nu știu dacă a noastră intră în competiție cu ele. Cât de bine sunt făcute celelalte sau din ce fonduri, nu m-aș putea pronunța.
- Ce sfaturi ai pentru alte femei care trec prin lupta împotriva cancerului la sân și care sunt sursele tale de speranță și reziliență?
- Consumați zilnic o doză mare de optimism. Lupta mea a fost diferită. Fiecare are drumul și lupta sa pentru că doar așa învățăm. Sursa mea a fost mereu Elena, copilul meu și mama ei. Mama Elenei trebuia să fie bine pentru ca Elena să crească frumos.
- Cum a influențat acest demers modul în care vezi lumea și relațiile umane?
- Îmi iubesc fetele din comunitate din ce în ce mai mult și le sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce fac.
- Ce lecții valoroase ai învățat în timp ce lucrai la această campanie și cum aceste lecții te-au schimbat?
- Zi de zi investesc în schimbarea mea. Recunoștința celor cărora le-am adus un zâmbet este lecția pe care vreau sa o învăț zilnic pentru a nu uita nimic.
- Care sunt planurile tale de viitor și cum te vezi implicând mai departe în această cauză?
- Anul acesta nu s-a putut, însă anul viitor voi duce campania la un alt nivel și mi-ar plăcea să ajung la Guvern pentru a vorbi despre nevoile reale ale unei paciente diagnosticate. Despre lupta cu boala, dar și despre costurile remisiei.
- Ce mesaje ai dori să transmiți femeilor care se confruntă cu provocările cancerului la sân și celor care le susțin?
- Sunt Aici! Mereu voi sprijini, cât îmi stă în putere pe cele care primesc o asemenea luptă. Un singur sfat am. De fapt, nu i-aș spune sfat, ci mai degrabă rugăminte: Trăiți în liniște și nu vă mai înrolați în războaie care nu sunt ale voastre sau în care trebuie să luptați singure! Acceptați ajutor când vi se oferă și învățați să-l solicitați atunci când propriile arme nu sunt îndeajuns. Sau, cel mai bine, renunțați de tot la lupte inutile. Așa cum pe mine m-a învățat un diagnostic.
- Cum a fost primit mesajul din partea doamnelor care au primit daruri?
- Cu zâmbet și cu o emoție de uimire în cea mai pură forma a ei.
Fundița roz, simbolul campaniei de luptă împotriva cancerului de sân, este recunoscută cu ușurință. Ne îndeamnă să ne apărăm feminitatea, să ne susținem reciproc și să luptăm împreună pentru o cauză. Ne încurajează să nu ne dăm bătute și să fim puternice împreună. Este un simbol cu povești profunde.
Darurile în campanie au fost oferite de către:
* Roxana Prelipcean, psihoterapeut Integrativ acreditat de Colegiul Psihologilor din România, format în terapie sistemică de cuplu și familie și în abordarea lui Gabor Maté – Compassionate Inquiry (ședințe de terapie)
* Dorina Livițchi Macovei (trei ghiduri numerologice personalizate în format digital despre energia lunii octombrie și sensul transformațional al anului 2023)
* Emma Todescu a oferit o zi de răsfăț la Hair Experience - Aurelian Ion
* Teona Gherasim (o pereche de cercei din aur, un voucher la Cărturești, o perucă și 3 vouchere pentru răsfăț la salon)
* Mădălina Crețu Design (un corset reglabil, un simbol al feminității oferit în semn de susținere)
* Sârbu Oana Salon Bellessere (o manichiură și o pedichiură)
* Miruna Boboc (două bilete la spectacolul „Trubadurul”, din data de 29 octombrie)
* Florina Vârnă (două bilete la Healing Bookclub, 7 noiembrie)
* Diana Pricope (o mânecă de compresie, vitală după operația de masectomie)
* Manuela Manea (o perucă, 4 bilete la teatru și o rochie Revelle)
* Anca Lapa (o cină la Cafeneaua Piața Unirii)
* Alina Alexandroaie sau Magenta Events (un abonament de o lună la flori. Săptămânal o doamnă a primit un buchet fantastic)
* Andreea Mărgărint (două vouchere pentru ședinte yoga și două vouchere de zi aerobic/fitnes la Oxygen)
* Ema Tănase (o cină într-un loc cu o vedere superbă asupra orașului, la City View)
* Cătălina Stambol (o consultație la Dr Teo Dent și o cină la restaurant Cheffa)
* Georgiana Iacob (Reya, un set cu pietre semiprețioase)
* Sabina Leonte (Celest with love, un palton)
* Paula Buzatu ( ședință de machiaj).
* Florina (My Geisha, un parfum)
* Ramona Scripcariu (o rochie)
* Geanina Enache (un modul gratuit pentru un copil al unei doamne diagnosticate, la cursul de Dezbateri și oratorie)
* Maria Mădălina Gergely (un abonament gratuit timp de un an si toate materialele necesare cursului pentru orice limbă din cadrul Tok Tok - engleză, franceză, germană unui copil al unei femei diagnosticate cu cancer de sân)
* Mihaela Bodea (o rochie casual Revelle)
* Petronela Avasilcăi (meditații pentru copiii doamnelor diagnosticate)
* Emilia Gheorghiu (un voucher la Cărturești)
* Diana Harasim (o pălărie).
* Daniela Macsim a oferit un voucher de 700 Ron la Optimit.ro)
O doamnă în roz este de fapt o femeie specială cu super-puteri, iar Lymph Care-Limfedem Iași a oferit tuturor doamnelor care au un diagnostic oncologic o evaluare gratuită sau o ședință gratuită de consiliere. Tema consilierii este „Legătura dintre diagnosticul meu oncologic și limfedemul). Doamnele au mai primit și o ședință gratuită de drenaj limfatic manual, la finalul căreia pacientele au învățat să-și facă auto-drenaj.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau