„Un copil cu o stimă de sine ridicată nu are cum să devină victimă sau agresor”

1interviu iuliana sosu

Dimensiune font:

| 17-01-2023 15:08

 Definit ca un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilirebullying-ul a devenit deja un fenomen în școli. Am discutat despre acest lucru cu Iuliana Șoșu, promotorul unor programe de neuroștiință pentru elevi.

 

- Fenomenul de bullying este tot mai prezent în școli. Ce opinie aveți dvs, ca părinte?

- Bullyingul este de când lumea și pământul, doar că nu se chema așa. Și, de multe ori, era încadrat în normalitate. De câte ori nu am auzit și noi replici de genul lasă, mamă, că așa-i între copii, „Ei, dacă ești prost, așa-ți trebuie, „Decât să vii bătut, mai bine bate-i tu, așa te călești pentru viață?”. Noi puneam capul în pământ, ne adaptam cum puteam și răzbăteam. Sau nu. Adultul de azi este - într-o formă mai stilată - obedientul, războinicul, vedeta, măscăriciul, împăciuitorul sau invizibilul clasei. 

Butonul de activare este chiar propria istorie personală în care eram și eu poreclită „țăranca (chiar eram de la țară), mustăcioasa sau rusoaica. Am și povești în care m-am bătut și am luat bătaie. Butonul urlător (mult mai puternic decât cel de activare) îl reprezintă însă copiii mei. Pe mame mai ales, acest buton, odată apăsat, le transformă în dragoni care scot fum pe nas și flăcări pe gură. Iar dragoanca din mine a zis că prea multă treabă bună nu poate ieși din asta. Așa că am trecut la educare. 

Un copil cu o stimă de sine ridicată nu are cum să devină victimă sau agresor. Sau, dacă o face, nu se va regăsi acolo pentru mult timp. Ca părinte, asta este prioritatea mea: integritatea psihică, morală și fizică a copilului meu. Nu sunt acolo ca să-l apăr mereu și nici nu trebuie să fac asta. Însă îl pot dota cu toate instrumentele pe care știu, pot și vrea și el pentru a face față cu bine acestor provocări. 

Nivelul următor al procesului este influențarea contextului în care el își desfășoară o parte semnificativă a zilei: colegii de clasă - așa am ajuns cu neuroștiința în școală.

- Ce spun copiii referitor la acest fenomen? Îi recunosc existența sau o neagă?

- Copiii spun doar dacă au o relație semnificativă și de încredere cu un adult. Și vor prezenta lucrurile fix din poziția care îi va conferi lui siguranță.

Îmi cert copilul pentru că a luat nota 9 și a vărsat apă pe mileu? Atunci cu siguranță nu îmi va spune despre bullyingul de la școală.

Skinner vorbește despre cele 3 mari nevoi ale unui copil: competența (pot și sunt capabil), conectarea (sunt iubit, validat, văzut) și controlul (iau singur decizii pentru mine). Oricare din aceste nevoi nesatisfăcute dau naștere unor goluri care sunt umplute cu frici. Fricile duc și ele la o multitudine de complicații dintre care, dacă sărim peste procese ca să nu lungim foarte mult articolul, ajungem la agresivitate, anxietate, depresie, izolare, bullying, dependențe (tutun, droguri, automutilare) și suicid. 

Așa că, dacă vrem să aflăm ce se întâmplă cu copilul la școală și care este poziția lui necenzurată, va trebui să-i acordăm încredere, să-l ascultăm cu răbdare și lacăte nenumărate la gură și să-l asigurăm că-i suntem aproape orice s-ar întâmpla.

- Cunoasteți cazuri de bullying? Ce s-a întâmplat? Ce măsuri au fost luate?

- Cine spune că nu știe cazuri de bullying ori trăiește într-un chibuț yogin ori este autist social. Nu aș aduce în lumina reflectoarelor alte persoane ci m-aș opri la o experiență personală. Deși nu-mi mai aduc aminte bine toate detaliile, știu că mi-am făcut singură dreptate pentru că intervenția adulților, după ce am făcut un calcul scurt, ar fi fost și mai rea. Și anume: un băiat cu o condiție financiară mai precară din clasă, obișnuit să-și ia singur ce-i lipsește, mi-a luat ceva, nu mai rețin. Nici eu nu eram vreo divă, eram genul de copil care avea o singură pereche de blugi și două pulovere ca și garderobă, eram slabă ca un băț și mergeam mult pe jos până acasă. Evident, nu am avut susținători în demersul de recuperare, însă am avut mulți spectatori la circul în care eu îmi ceream obiectul, el își bătea joc de mine. Asta se întâmpla după ore, în drum spre casă. M-a împins, l-am împins, mi-am băgat mâna în părul lui, el mi-a spart buza, mi-am luat obiectul și am fugit. Aparent, a fost o victorie. Am spus acasă că m-am împiedicat, iar la școală nu am suflat nici o vorbă. Pe de o parte, mă bucuram că nu am dat satisfacție și nu m-am poziționat în victimă - asta pentru că mi-am recuperat ce era al meu. Pe de altă parte, dacă se răsufla ceva, el urma să fie pedepsit iar eu amenințată, din răzbunare. Așa că nu s-a luat nici o măsură. A rămas un fapt izolat, neștiut decât doar de cei prezenți care nici ei nu au spus nimic nimănui. Această întâmplare este una blândă pentru că nu au fost părți consistent vătămate și nici nu s-a mai repetat cu toate că ar fi avut multe șanse. De multe ori copiii îți reglează conturile între ei fără ca adulții să poată interveni. Pentru că, de cele mai multe ori, intervin prost. Prin amenințări și pedepse. Asta înfricoșează și îi determină pe agresori să fie mai perfizi data viitoare. Măsurile trebuie să arate altfel.

- Dacă ați fi decident, ce măsuri ați lua?

- În primul rând este de îngroșat cu markerul faptul că agresorii, fără excepție, sunt în primul rând victime ai altor agresori mai mari și mai puternici decât ei. Sunt niște copii nevăzuți, invalidați, pedepsiți, părăsiți, deseori abuzați în cele mai de nedescris forme. Un psihoterapeut cu experiență poate vedea, după tipul de bullying pe care îl practică, tipul de traumă care se ascunde în spatele bravurii agresorului. 

De cele mai multe ori măsurile sunt coercitive - cum spuneam mai sus, pedeapsă, amenințare, înfricoșare. Un agresor supus la așa ceva ce crezi că va face? Se va rușina și se va automotiva să-și depășească condiția, să devină mai bun? Povești. În primul rând este foarte probabil ca el să nu știe, să nu aibă modele mai bune. În al doilea rând, are 98% șanse să recidiveze. Sună înfricoșător!

Dacă nu este vorba despre o patologie, o afecțiune neurologică, copilul trebuie consiliat cu blândețe și fermitate. Răbdare și limite. Cu înțelegere și responsabilizare. A nu se confunda responsabilizarea cu pedeapsa. Copilul are, în cele mai multe cazuri, o saga familială căreia îi este loial și din care nu va ieși nici foarte repede, nici foarte ușor. Iar condiția pentru a face un salt atât de mare și miraculos este ca el să cunoască o alternativă acceptabilă, realistă și mai ales, atrăgătoare. Aici este deosebit de important rolul modelelor, al mentorilor, care pot fi un părinte, un cadru didactic, scandalagiul cu „merțan" din cartier sau chiar un personaj fictiv. 

Așadar, un prim pas înainte ar fi să ne punem în postura de mentor sau model pentru copiii cu care intrăm în contact - și asta cu cea mai mare responsabilitate din lume. Pentru că, vorba unui sketch umoristic, ei vor fi cei care ne vor lăsa o cănuță cu apă, în prag, la bătrânețe. 

A consemnat Maura ANGHEL 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:51

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Încă mai există hoţi de cai în România secolului XXI. La Iaşi.
12/01/2025 23:40

Ca de obicei, doamna Mihaela C. işi dusese, incă de la primele ore ale dimineţii, vaca şi iapa pe islazul comunal. Cum mai avea şi destulă treabă acasă, n-a stat să păzească animalele. A smuls, la re ...

Ieşean iertat de prima instanţă, condamnat dur la rejudecare
12/01/2025 23:38

Aproape zece ani, Vasile Nedelcu din Barnova a stat liniştit, nu s-a gandit nicio clipă că va ajunge vreodată după gratii. Deşi isprava sa din seara de 23 mai 2015 a ajuns de legendă in comună. În ...

Pieton lovit mortal de o mașină la Urecheni, în Neamț. Victima este un bărbat de 54 de ani
12/01/2025 21:47

Un bărbat de 54 de ani care se deplasa pe un drum judetean din Neamt a fost lovit mortal duminică de o masină. Politia face cercetări intr-un dosar penal deschis pentru ucidere din culpă. Potrivit IPJ Nea ...

 Văduvei Negre i-a pierit zâmbetul.Un sfert de secol de puşcărie pentru şoferiţa beată care a ucis patru ieșeni
12/01/2025 20:51

* atitudinea sfidătoare a inculpatei din dosarul accidentului din Păcurari, din noaptea de 17 iunie 2022, soldat cu moartea a patru lucrători ai Citadin, a condus la acest verdict extrem de dur * decizia dat ...

Psihologii se confruntă cu o explozie a cazurilor de depresie
12/01/2025 20:49

* expertii sugerează că de vină nu este doar sfarsitul abrupt al sărbătorilor festive, ci si convergenta zilelor mai scurte, a vremii mai reci si a consecintelor emotionale a  asteptărilor neimplinit ...

Proiectil nexplodat găsit într-o pădure din județul Botoșani
12/01/2025 20:40

Un proiectil neexplodat din timpul conflictelor armate a fost descoperit duminică după-amiază intr-o pădure din judetul Botosani Un element de munitie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fo ...

„Vreau să devin psihoterapeut pentru copii”
12/01/2025 20:33

  Adolescenta este o etapă fascinantă, marcată de descoperiri, visuri mărete si dorinta de a schimba lumea. Este timpul in care fiecare emotie devine mai intensă, fiecare alegere pare crucială, iar ...

Peste 55.000 de ţigarete de contrabandă, găsite de poliţişti în autoutilitara unui bărbat din Suceava
12/01/2025 18:18

Poliţiştii specializaţi din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj, cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din judeţ, au indisponibilizat, duminică, peste 55.000 de ţigaret ...

Val de excluderi în PNL Suceava. Fostul primar Ion Lungu și primarul comunei Salcea, Ezekiel Belțic, au fost excluși din partid
12/01/2025 17:04

Ion Lungu, fostul primar al Sucevei, si Ezekiel Beltic, primarul comunei Salcea, au fost exclusi din Organizatia Judeteană PNL Suceava. Decizia a fost luată joi, in cadrul sedintei Comitetului Director Judete ...

Mihai Chirica  „Ne-am obișnuit să trăim foarte bine, cu un randament foarte scăzut, iar sectorul public a devenit un devorator al economiei”
12/01/2025 17:00

* consideră primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica  - Domnule primar, inceput de an linistit, la Iasi, sau e doar o aparentă? Mă refer la temperaturile ridicate, care, provoacă cheltuieli mai putin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei