Amenzi drastice pentru maşinile-şcoală care circulă pe străzile cu restricţii

Dimensiune font:

| 08-01-2020 00:00


Deşi există o Hotărâre de Consiliu Local care interzice prezenţa maşinilor-şcoală la orele de vârf pe anumite artere, nu a fost aplicată nicio sancţiune * şeful Poliţiei Locale spune că nu s-a dorit o abordare în forţă a acestei probleme, încercând, întâi de toate, să-i convingă pe instructori să respecte hotărârea * totuşi, începând de luni, 13 ianuarie, vor fi aplicate primele amenzi instructorilor ignoranţi, valoarea acestora ajungând chiar şi la 2.500 de lei

Încă din vara lui 2018, consilierii locali au avizat eliminarea din trafic a autovehiculele care determină blocaje, mai ales la orele de vârf. Erau vizate în special maşinile-şcoală, dar şi cele care aprovizionează magazinele de cartier. „Toţi am trecut prin aceste şcoli, dar de data aceasta traficul a devenit sufocant. Cursanţii ne încurcă la orele de vârf, iar şcoala se poate face şi în alte intervale orare. Mai sunt şi instructorii, care-şi fac cumpărăturile cu cursanţii şi uite-aşa ajung în buricul târgului, unde merg cu 20 km la oră, iar tu nu-ţi vezi capul de griji”, spunea atunci primarul Mihai Chirica.

Hotărârea nu a fost aplicată niciodată întrucât a mai fost nevoie de avizul Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. În plus, s-a dorit completarea HCL cu alte prevederi, referitoare în special la cuantumul amenzilor şi la entitatea care le aplică. Prin urmare, a fost votat un nou proiect de hotărâre, lansat în ianuarie 2019 în dezbatere publică,  ceea ce indica faptul că, în curând, va fi interzisă susţinerea examenelor şi pregătirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, circulaţia maşinilor de aprovizionare, vehiculelor grele, utilajelor de construcţii, camioanelor, remorcilor şi semiremorcilor, pe mai multe artere din oraş. Este vorba de şoseaua Păcurari, strada Păcurari, Bulevardul Independenţei, Bulevardul Carol, strada Sărărie, strada Elena Doamna, strada A. Panu, strada Palat, strada Sfântul Lazăr, strada Smârdan, Bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Vasile Lupu, strada Gării, strada Râpa Galbenă, strada Nicolina, Şoseaua Nicolina, Bulevardul Ţuţora, strada Bucium şi Şoseaua Bucium.

Dacă în prima fază fusese votat intervalul orar 07.00 - 09.00 şi 15.30 - 18.00, în forma finală a hotărârii, restricţiile fuseseră bătute în cuie pentru orele 07.00 - 09.00 şi 16.00 - 18.00. „Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.500 lei. Contravenţiile se constată şi se aplică de către personalul Poliţiei Locale Iaşi. Sumele provenite din amenzile aplicate în temeiul prezentei hotărâri, se fac venit integral la bugetul local. Contravenientul poate achita în termen de 48 de ore de la data înmânării / comunicării procesului verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezenta hotărâre”, se mai arată în document.

Perioada de graţie a trecut

Măsura nu a fost aplicată niciodată, ne referim aici strict la sancţiuni pecuniare. Directorul Poliţiei Locale spune că angajaţii instituţiei au purtat discuţii cu reprezentanţii şcolilor de şoferi pentru a-i convinge să se conformeze dispoziţiilor emise de Consiliul Local Iaşi. „Nu au fost aplicate sancţiuni, dar a existat o reacţie la nivelul şcolilor-auto. Astfel, nu am mai găsit atât de multe autoturisme pe artele pomenite în HCL şi la acele ore, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi dintre instructori s-au conformat. Au mai fost şi situaţii în care maşina-şcoală circula pe străzile amintite, dar fără cursant, ceea ce schimbă datele problemei, în sensul că instructorul nu rulează cu 20 de km pe oră”, spune Liviu Zanfirescu. Oficialul Poliţiei Locale spune primeşte zilnic rapoarte din partea Serviciului de Siguranţă a Circulaţiei, care monitorizează inclusiv prezenţa maşinilor şcoală în zonele, să le spunem, cu restricţii. „Chiar dacă nu au fost aplicate amenzi, noi nu am întrerupt niciodată această monitorizare. A fost şi o perioadă în care s-a circulat mai lejer, nu a mai fost traficul obişnuit. Însă, clar, lucrurile se vor schimbă de luni, 13 ianuarie. Îi anunţăm pe cei în cauză că perioada de graţie, să-i spunem aşa, a trecut, iar odată cu reluarea anului şcolar, când valorile de trafic cresc, vom aplica cu stricteţe prevederile HCL. Nu s-a emis întâmplător această hotărâre, toţi trebuie să o respectăm, fie că ne place sau nu, tocmai pentru a le face cetăţenilor viaţa mai uşoară. Nu putem transforma oraşul într-un poligon la orele de vârf şi de aceea repet ce am spus: de luni aplicăm sancţiuni contravenţionale”, adaugă Liviu Zanfirescu. 

„Vrem poligon!”

Evident, măsura a generat reacţii, în special în rândul instructorilor auto, care susţin că ceea ce doreşte municipalitatea ieşeană – fluidizarea traficului – nu se rezolvă interzicând accesul maşinilor-şcoală. „Nu este ceva nou. Există un HCL din 2011, care, coroborat cu acordul Poliţiei Rutiere, interzice circulaţia maşinilor-şcoală, cu candidat, în zona central, între orele 7-9 şi 13-19. Acum, problema este repusă pe tapet, însă traficul va rămâne acelaşi chiar dacă este interzis accesul maşinilor-şcoală. Motivul este simplu: străzile din Iaşi sunt proiectate pentru un trafic la nivelul anilor 1970-1980, în vreme ce numărul de maşini este se 25-30 de ori mai mare şi aceasta dacă ne raportăm la nivelul anului 1990, nu la condiţiile actuale”, susţine reprezentantul unei şcoli-auto.

Mai mult, în Iaşi nu există în acest moment un poligon auto unde să-şi poată derula activitatea maşinile-şcoală. „Ar fi soluţie compensatorie. Nu mai lăsăm candidaţii pe străzi, ci îi băgăm într-un poligon. Dar acesta nu există”, mai adaugă instructorii auto. Oricum, primarul Mihai Chirica a susţinut că municipalitatea ieşeană va amenaja un poligon care să poată fi utilizat de toate şcolile auto din oraş. Tudor DAMASCHIN

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
07/05/2025 21:56

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Poli Iași ia în calcul doar victoria cu FC Hermannstadt
07/05/2025 21:45

* „Am mare incredere in jucătorii mei, sunt constienti că trebuie să luăm puncte. Un punct nu stiu dacă ne avantajează, depinde si de celelalte rezultate. Trebuie să castigăm, nu avem altă varian ...

Ieșenii nu sunt pregătiți pentru reciclare!
07/05/2025 21:09

* in urma controalelor realizate de inspectorii de mediu la toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi s-a constatat neatingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare si reciclare de m ...

Cum îți lansezi un business în Iași, când orașul pare să te respingă
07/05/2025 20:34

Desi este cel mai mare oras din Regiunea Nord-Est, cu universităti de prestigiu si un potential creativ imens, Iasul poate deveni un loc dificil pentru tinerii care pornesc un business de la zero. Lipsa de spr ...

Viața între betoane. Între liftul care scârțâie și terasa cu videointerfon
07/05/2025 18:33

Blocurile gri din Tătărasi sau Copou, ridicate in anii ’70-’80, incă adăpostesc generatii intregi de ieseni. La cativa kilometri distantă, noile ansambluri rezidentiale din Bucium, Valea Lupulu ...

Cafeneaua ca birou, locul unde se țes rețelele informale de putere din Iași
07/05/2025 16:57

În Iasi, asa cum in marile orase ale lumii, există o hartă invizibilă a puterii care nu se suprapune neapărat peste cea administrativă. Cafenelele devin noduri de retea, huburi de influentă unde se ...

Manuale cu autori din alte vremuri, elevi din altă lume. Ce nu mai funcționează pentru Generația Z la școală
07/05/2025 16:53

  În multe scoli si licee din Iasi, elevii din Generatia Z citesc zilnic texte gandite cu zeci de ani in urmă. Deschid manualele si dau peste expresii precum „trăsături de caracter ale ...

Peste 600 de invenții care schimbă lumea, prezentate la Iași
07/05/2025 14:46

Aflat la cea de-a XVII-a editie, EUROINVENT atrage anual sute de inventatori, cercetători, profesori, antreprenori si pasionati de stiintă din zeci de tări, devenind un punct de referintă in peisajul inte ...

Apartament în bloc vechi sau în bloc nou? Ce spun consilierii imobiliari
07/05/2025 14:33

* „Dacă ne raportăm la blocurile care au rezistat la cutremurul din 1977, ele sunt in picioare pentru că erau noi. La fel trebuie să ne raportăm la blocurile construite recent. Ele vor rezista, cu si ...

  Azilul groazei din Dorohoi -- bătrâni chinuiți, ascunși în întuneric și lăsați fără locuințe. Control ANPC devastator
07/05/2025 14:05

Un nou caz infiorător de abuz institutional a fost descoperit in judetul Botosani, la Centrul de Îngrijire si Asistentă Persoane Adulte cu Dizabilităti „Casa Elena” din Dorohoi, gestionat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei