Aproape 20% din joburile disponibile la Iași presupun studii superioare!
Dimensiune font:
* ca de obicei, apropierea sfârşitului de ani aduce cu ea o diminuare a ofertei de locuri de muncă * cu toate acestea, nu poate fi vorba de o prăbuşire a pieţei muncii, numărul posturilor vacante fiind similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut * trei sferturi dintre acestea provin din construcţii şi sfera serviciilor (altele decât comerţ, HoReCa şi asigurări) * se remarcă o creştere spectaculoasă a necesarului de personal în sănătate
În clipa de faţă, conform centralizatorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iaşi, la nivel de judeţ sunt 605 locuri de muncă vacante, în uşoară scădere faţă de intervalul precedent. Lucru normal, aşa s-a întâmplat mereu în apropierea sfârşitului de an. Nu poate fi vorba, totuşi, de o prăbuşire a pieţei muncii, situaţia fiind similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.
De remarcat este însă altceva: procentajul tot mai mare a joburilor care presupun studii superioare. Acesta a ajuns să se apropie de 20% din total. Pentru absolvenţii de facultate sunt disponibile 113 locuri de muncă, fiind nevoie de arhivist, asistent social, consilier orientare privind cariera, contabil, designer grafică, expert achiziţii publice, geograf, inginer (autovehicule rutiere, CCIA, chimist, construcţii civile, ecolog, energetician, instalaţii pentru construcţii,mecanic, CFDP, sisteme electroenergetice), inspector/referent resurse umane, kinoterapeut, manager de proiect, navigator de pacienţi, optometrist, arhitect, geodez, psiholog, reprezentant comercial, responsabil proces, şef şantier, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist în recrutare, specialist în relaţiile de muncă sau specialist marketing.
Pentru cei aflaţi la polul opus al şcolarizării, situaţia nu mai e deloc roză. Necalificaţii mai pot ocupa posturi de agent de securitate (paznic), ambalator manual, femeie de serviciu sau muncitor în servicii de curăţenie.
Alt record al momentului: trei sferturi din locurile de muncă vacante provin din construcţii (223, uşoară scădere faţă de săptămâna trecută, când erau 246) şi servicii (altele decât comerţ, HoReCa şi asigurări, cu 217 posturi libere). Astfel, în construcţii se angajează asamblori tâmplărie din aluminiu şi mase plastice, dulgheri, electricieni, fierar betonişti, instalatori, macaragii, mecanici de utilaj, necalificaţi diverşi, şoferi autocamioane de mare tonaj, sudori, tâmplari universali, zidari şi zugravi. Serviciile au şi ele o ofertă diversă: agent servicii clienţi, asistent relaţii publice şi comunicare, călcătoreasă, coafeză, cosmetician, designer pagini web, frizer, funcţionar informaţii clienţi, manichiuristă sau operator introducere şi validare date.
În comerţ, doar 8 posturi libere şi e vorba de vânzători şi agenţi de vânzări. HoReCa aşteaptă redeschiderea restaurantelor, mai angajează doar bucătari şi ajutori de bucătar.
Industria înregistrează un uşor reviriment faţă de intervalul precedent (50 posturi acum, faţă de 45) şi are nevoie de electricini întreţinere şi reparaţii, lăcătuşi confecţii metalice, lăcătuş mecanici, lăcătuş montatori, montatori subansamble, operatori CNC, strungari universali, tinichigii şi vopsitori auto.
Nu putem trece peste creşterea spectaculoasă a necesarului de personal din sănătate. De la 18 la 27 şi, evident, se caută asistente medicale şi infirmiere. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau