Autoritățile caută soluții pentru sprijinirea producătorilor locali
Dimensiune font:
Autoritățile ieșene caută soluții de spijinire a producătorilor locali, în special în privința desfacerii produselor. Pentru a face posibil acest lucru, anul acesta, în Programul Județean de Dezvoltare Socio-Economic va fi inclusă o componentă de modernizare a piețelor și târgurilor din județ.
Proiectul va fi continuat pe aceeași idee implementată și în programul anterior. „Identificarea producătorilor locali și sprijinirea lor, prin activități de certificare și deschidere de noi piețe de desfacere, reprezintă, pe de o parte, o creștere a consumului intern local, așadar o investiție în dezvoltarea economică locală. Pe de altă parte, un astfel de demers are importanță la nivel de percepție și de creare de mândrie locală, fapt ce are multiple beneficii în retenția forței de muncă și a micilor întreprinzători, dar și asupra imaginii generale a județului”, se arată în strategiile de promovare a producătorilor locali.
Scopul proiectului este acela de a promova producătorii ieșeni prin organizarea de târguri de produse tradiționale locale. Autoritățile își doresc crearea unei rețele de mici producători agricoli expozanți, organizarea și promovarea târgurilor de produse tradiționale și țărănești și extinderea serviciilor oferite prin soluții de tip e-commerce. „Iașul este un județ cu mari perspective în sectorul agricol, iar fermierii ieșeni au demonstrat că se poate face agricultură de succes. Cred însă că putem face mult mai multe lucruri pentru a susține activitatea producătorilor locali și să stimulăm investițiile tinerilor antreprenori în această zonă. Și noi, autoritățile publice, avem multe de recuperat și trebuie să accelerăm lucrurile pentru ca producătorii locali să aibă posibilitatea să își extindă piața de desfacere și să aducem produsele locale pe mesele ieșenilor. Din discuțiile purtate, am văzut că există interes și deschidere din partea tuturor”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
De asemenea, se va lucra și la ideea unui brand local de produse pe baza unor studii de piață. „Un alt aspect important va fi să investim în crearea unui brand de Iași pentru promovarea produselor locale și dincolo de arealul nostru geografic, la nivel național și de ce nu și internațional, iar o parte dintre producători au deja experiență în marketarea produselor proprii. În plus, există deja structuri asociative care funcționează și care se pot dezvolta în continuare”, a completat preşedintele CJ, Costel Alexe.
Fermierii ieşeni se plâng de condiţiile din pieţe
Lipsa spațiilor pentru depozitarea en-gros a fructelor și legumelor precum și lipsa produselor autohtone din piețele agroalimentare reprezintă doar câteva din neajunsurile cu care se confruntă consumatorii ieșeni în ultima perioadă, nemulțumirile lor în această privință fiind aduse inclusiv în atenția autorităților locale.
Pentru găsirea unor soluții de rezolvare a acestei situații, dar și despre ce măsuri ar trebui să fie luate în vederea promovării și valorificării produselor autohtone în rețelele comerciale, la inițiativa prefectului Bogdan Cojocaru, a avut loc recent o întâlnire cu reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, reprezentanții lanțurilor de magazine și cei ai producătorilor locali. „O problemă ridicată de agricultori vizează lipsa unor depozite adecvate pentru fructe și legume. Nici piețele din municipiul Iași nu au scăpat de criticile celor prezenți. Din păcate, în zona de piețe nu au fost făcute investiții de foarte mult timp, deși, vedem cu toții, există o cerere crescută din partea ieșenilor. De multe ori când ajung în Piața Nicolina, de exemplu, sunt foarte mulți clienți, oameni care caută produse locale, dar condițiile din piață lasă mult de dorit”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.
În cadrul aceleiași întâlniri s-a discutat și despre nevoia ca politicile naționale și cele locale din zona de agricultură să fie sincronizate astfel încât producătorii să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. „Mi-am arătat disponibilitatea de a ajuta fermierii, inclusiv în ceea ce privește promovarea unor măsuri la nivel guvernamental. Cred că este foarte important să ne protejăm producătorii locali, iar noi, ieșenii, să avem posibilitatea de a alege legume și fructe din județul nostru”, a mai spus prefectul. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau