Barajul de la Cucuteni va fi reabilitat și modernizat
Dimensiune font:
Un număr de 13 baraje de apă din țară, printre care cele de la Căzănești, Solești (județul Vaslui) și Cucuteni (județul Iași), aflate în administrarea Administrației Bazine de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, vor beneficia de finanțare pentru modernizare prin fonduri alocate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Potrivit reprezentanților Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), contractul de finanțare pentru modernizarea barajelor va fi semnat în cel mai scurt timp, după ce, în prealabil, Comisia Tehnico-Economică din cadrul ABA „Prut-Siret” a aprobat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) și indicatorii tehnico-economici. „În urma serviciilor de proiectare contractate am ales cele mai bune soluţii pentru modernizarea barajelor Gilău - Apele Române Someş-Tisa, Leşu - Apele Române Crişuri, Surduc - Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureş- Apele Române Mureş, Frumoasa Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea - Apele Române Argeş-Vedea, Căzănești, Cucuteni și Soleşti - Apele Române Prut-Bârlad şi Lacul Roşu din judeţul Harghita”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române”.
Proiectul de modernizare a barajelor de la Căzănești și Solești (județul Vaslui) precum și cel de la Cucuteni (județul Iași) prevede consolidarea și reabilitarea digurilor și a instalațiilor aferente, având în vedere că cele trei obiective, care au rol de prevenire a producerii inundațiilor și de protejare a populaţiei, infrastructurii şi obiectivelor socio-economice din zonă precum și alimentarea cu apă potabilă a localităților din aval, au o vechime de peste 60 de ani.
În total, valoarea lucrărilor de modernizare a celor trei baraje este de aproxiamativ 93 de milioane de lei, din care 22,7 milioane de lei pentru îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării permanente Solești, de pe rȃul Vaslui, județul Vaslui, 54,8 milioane de lei pentru lucrările de îmbunătățire a condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării permanente Căzănești, pe rȃul Stavnic (Durduc), judeţul Vaslui, și respectiv 15,6 milioane de lei pentru proiectul care vizează îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării permanente Cucuteni, de pe râul Voinești (Morișca), județul Iași.
În acest moment, în administrarea ANAR se află 83 baraje și acumulări din categoriile de importanță A și B (excepțională și deosebită) și 339 baraje și acumulări din categoriile de importanță C și D (normală și redusă).
După anul 1990 au fost puse în funcțiune 5 acumulări din categoriile A și B de importanță, 4 dintre acestea fiind începute înainte de 1990 iar una realizată integral după 1990) și 38 de acumulări permanente și nepermanente din categoriile de importanță C și D (realizate integral după 1990).
În ultimii ani, 12 baraje mari (de categoriile A și B) au beneficiat de finanțare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) pentru reabiltiare și modernizare. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau