Brăţările de supraveghere, o măsură ineficientă !
Dimensiune font:
În Iaşi, judeţ care face parte, alături de Bucureşti, Mureş şi Vrancea, din prima arie teritorială unde a fost implementat sistemul, au ajuns 110 brăţări de supraveghere * în patru luni de operare cu noul sistem, în cele patru judeţe, măsura privind obligarea agresorului de purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere s-a dispus într-un număr de 201 cazuri * la Iaşi, doar 11 persoane s-au ales cu noile dispozitive * cifra este mică, ţinând cont de faptul că numai anul trecut au fost raportate la nivel naţional peste 90.000 de cazuri de violenţă domestică * ultimii ieşeni cărora le-au fost montate astfel de dispozitive sunt doi bărbaţi din Aroneanu şi Comarna
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcţional în octombrie 2022 şi urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare şi la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaţionalizat sistemul. Astfel, în prima etapă, 2022 – 2023, sistemul este implementat la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea, în a doua etapă, în anul 2024, urmând să fie extins la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galaţi, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea. „Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă”, arată reprezentanţii MAI.
Ieşeni supravegheaţi electronic
Primul „beneficiar” al brăţării electronică de supraveghere a fost un bucureştean în vârstă de 23 de ani, care şi-a agresat iubita.
La Iaşi, primul caz de folosire a brăţării a fost înregistrat pe 3 octombrie 2022. Este vorba de un caz petrecut în oraşul Podu Iloaiei, unde o femeie a fost agresată de către soţul ei în timp ce se aflau la domiciliu. Ulterior, a fost emis ordin de protecţie provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică.
Al doilea caz a avut loc la câteva săptămâni, dispozitivul fiindu-i montat unui alt bărbat care şi-a lovit părinţii şi şi-a ameninţat sora cu acte de violență.
Ultimele cazuri au fost consemnate luna trecută. Pe 27 martie a.c., polițiștii din cadrul postului de Poliţie Comarna au fost sesizați de către o tânără cu privire la faptul că, în ziua precedentă a fost lovită de tatăl ei, în curtea locuinței de pe raza comunei Comarna. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,violență în familie” și au emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 53 de ani, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. La aceeași dată, polițiștii din cadrul postului de Poliție Aroneanu au fost sesizați de o femeie în vârstă de 38 de ani cu privire la faptul că, la data de 25 martie 2023, a avut un conflict cu soțul cu care se află în proces de divorț, în urma căruia acesta a agresat-o fizic. Şi în acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,violență în familie” și au emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 45 de ani, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică.
Doar o treime dintre brăţări au fost folosite
Plecând de la aceste aspecte, parlamentarii ieşeni au dorit să afle dacă măsura a dat rezultatele dorite cu atât mai mult cu cât, la nivel european, România este printre țările europene cu cele mai multe cazuri de violență
domestică împotriva femeilor. „Cele mai recente date ale Poliției Române arată că în anul 2022 au fost raportate peste 90.000 de cazuri, cele mai multe în mediul rural. În 2022, Poliția a implementat, în 128 de cazuri, măsura obligării agresorilor de a purta o brățară electronică pentru monitorizarea agresorilor care pot recidiva. Mai exact, măsura a fost aplicată pentru 16% din totalul ordinelor de protecție emise. De asemenea, 77 de agresori au încălcat măsura ordinului de protecție. Care este numărul de dispozitive electronice de supraveghere achiziționate la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea din octombrie 2022 până în prezent? Prin câte ordine de protecție emise din octombrie 2022 și până în prezent s-a dispus și măsura obligării agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea?”, întreabă Monica-Elena Berescu, deputat USR de Iaşi.
Potrivit oficialilor MAI, în total au fost achiziţionate 600 de dispozitive de supraveghere. 350 de dispozitive au ajuns la Poliţia Bucureşti, iar 110 la Inspectoratul Judeţean de Poliţia Iaşi. „În perioada octombrie 2022-februarie 2023 la nivelul unităţilor administrativ teritoriale care fac parte din prima etapă de implementare, odată cu emiterea ordinelor de protecţie şi oprovizorii, a rezultat faptul că măsura privind obligarea agresorului de purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere s-a dispus într-un număr de 201 cazuri”, se arată într-un răspuns al ministerului. Din cifra comunicată de oficialii MAI, 5% se referă la ieşeni, reprezentanţii IPJ Iaşi comunicând ieri că doar 11 ieşeni, împotriva cărora au fost emise ordine de protecţie, au acceptat să poarte aceste dispozitive
Brăţara electronică este un dispozitiv care comunică prin semnal bluetooth cu un telefon pe care îl primește agresorul. Victima primește și ea un telefon mobil, pe care va putea urmări, în timp real, traseul agresorului, dacă acesta intră în perimetrul setat de instanță. În unele cazuri, agresorii ajung să taie brățara, însă sistemul trimite o alertă Poliției, iar indivizii sunt depistați rapid. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau