Cel mai fraier tâlhar: a aruncat poşeta cu 6.000 lei şi a păstrat portofelul cu mărunţiş
Dimensiune font:
* banii au ajuns în buzunarele unui norocos rămas necunoscut, prejudiciul nefiind recuperat * judecătorii au respins propunerea procurorilor de a-l plasa în arestul preventiv
Ieşeanul Mircea-Mihai A. poate fi considerat, pe bună dreptate, drept cel mai fraier tâlhar de pe faţa Pământului, după episodul din seara de 26 martie a.c. Era ora 20.30, tânărul se holba la vitrina unui supermarket din Păcurari, privind cu jind la produsele de pe rafturi. N-avea niciun ban, îl cam rodea foamea şi ar fi băut o bere.
A contemplat peisajul câteva minute buni, fiind trezit din visare de ieşirea din magazin a bătrânei A.M. (77 de ani), care ducea pe umăr o poşetă desfăcută, cu fermoarul deschis şi portofelul la vedere. Tentaţie mare. Mircea a pornit în urmărirea ei, pândind un moment prielnic. Prudent, şi-a acoperit faţa cu o mască. Prilejul s-a ivit după aproape 10 minute de filaj, când bătrânica s-a angajat în traversarea străzii, aproape de capăt Canta. Nu mai era nimeni pe trecerea de pietoni. Mircea a ţâşnit de pe trotuar, smulgând geanta din viteză şi nu s-a oprit decât în parcul din apropierea Cimitirului Evreiesc. A scos portofelul în care se afla 100 lei, n-a stat să se mai uite prin geantă, a aruncat-o în primul tufiş, după care s-a dus să sărbătorească succesul acţiunii.
Între timp, după ce şi-a revenit din şoc, victima s-a dus glonţ la poliţie să reclame tâlhăria. În geantă, nu în portofel, avea actele, 6.000 lei şi 100 euro. Agenţii au pornit imediat investigaţiile, au reuşit să găsească poşeta, în care mai erau doar actele. Niciun ban, prejudiciul n-a mai putut fi recuperat. Apoi au trecut la studierea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din zonă. Tâlharul a fost identificat după câteva săptămâni, a fost reţinut şi luat la întrebări. N-a tăgăduit niciun moment infracţiunea, dând declaraţie de recunoaştere a învinuirii.
Cu toate astea, la finele săptămânii trecute, procurorii l-au prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile. Magistratul a acceptat că „inculpatul a manifestat caracteristicile unei persoane cu experienţă în asemenea activităţi ilicite, respectiv încredere, stăpânire de sine, curaj, ignorând împrejurarea că ar fi putut fi surprins sau că acţiunea sa de a urmări (având faţa mascată) persoana vătămată ar fi putut ridica suspiciuni”. Pe de altă parte, completul de judecată a considerat că „motivarea propunerii de arestare cuprinde argumente generice, fără a se argumenta în mod concret, aplicat, de ce trebuie arestat preventiv inculpatul care nu are antecedente penale, nu este suspectat de implicarea în alte cauze penale şi a avut o conduită anterioară bună, a recunoscut săvârşirea faptei, contestând doar valoarea prejudiciului”.
Cum Mircea nu are antecedente penale, lucrează în construcţii împreună cu tatăl său, locuieşte cu părinţii şi cu sora mai mică, de 14 ani, „pare a fi o persoană integrată în familie şi societate şi cu un potenţial criminogen redus, a folosit banii furaţi pentru a cumpăra mâncare”, prin sentinţa dată vineri, s-a respins ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat. Cel mai fraier tâlhar va rămâne sub control judiciar. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau