* „Este regretabil ca la 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, sistemul de probațiune din România să fie măcinat de greve ale foamei și proteste în rândul consilierilor de probațiune, generate de indiferența factorilor de decizie de la nivel central față de această categorie de salariați”, acuză membrii Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP)
„În anul 2007, sistemul de probațiune și-a dublat numărul de anjajați de la acea dată, devenind cu adevărat important și relevant pentru sistemul de justiției pre și post penal din România. Se împlinesc astăzi 17 ani de atunci, din momentul în care cei care au visat să aducă schimbarea, să insufle valențele umanității, ale empatiei și sprijinului reciproc în sistemul penal românesc, au îmbrățișat această profesie”, se arată în document. În toți acești ani, susține SNCSP, societatea românească a trecut prin mari schimbări sociale, provocări care au marcat, inevitabil, și sistemul execuțional penal. „Oamenii probațiunii, probaționiștii, așa cum sunt ei cunoscuți și recunoscuți în mediul profesional, social și academic, sunt cei care au construit și dezvoltat acest sistem vreme de 23 de ani. În ciuda multiplelor promisiuni, discursuri și angajamente, asumate în scris sau doar verbal de către factorii de decizie de la nivel central, acest sistem tânăr este susținut în viață doar de dăruirea și priceperea consilierilor de probațiune. Acești oameni dedicați care muncesc în tăcere, dar cu multă pricepere, sunt cei care, în momentul de față, gestionează peste o sută de mii de persoane condamnate, care își ispășesc pedeapsa în libertate”, declară Diana Năstasă, președintele SNCSP – filiala Iași, care adaugă că acest proces implică, în primul rând, dragostea de semeni din partea consilierilor de probațiune, dorința de a ajuta și disponibilitatea acestora de a fi alături, acolo, în procesul de supraveghere și asistență a persoanelor condamnate.
„Ministerul Justiției nu a reușit să își apere și să își susțină proprii angajați”
„Probabil că această atitudine a consilierilor de probațiune, în care munca și subiectul muncii sunt puse mai presus de valențele financiare ale profesiei, au dus la crearea falsei ipoteze că sistemul de probațiune funcționează perfect așa cum este el în prezent, adică subdimensionat, subfinanțat, lipsit de viziune și importanță. Este regretabil că, în anul 2024, după 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, sistemul de probațiune din România este măcinat de greve ale foamei în rândul consilierilor de probațiune și proteste, generate de indiferența permanentă a factorilor de decizie de la nivel central. Ministerul Justiției, de la care orice cetățean român așteaptă o justă și dreaptă judecată, nu a reușit să își apere și să își susțină proprii anjajați, având la conducerea Direcției Naționale de Probațiune persoane care nu reușesc să găsească soluții coerente și practice la problemele acestui sistem”, se arată în mesajul SNCSP. În încheiere, conducerea Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune își exprimă speranța că în ciuda tuturor divergențelor apărute în ultimii ani, guvernații vor reuși, în final, să găsească soluțiile necesare pentru deblocarea acestei situații, prin acordarea respectului cuvenit acestei categorii profesionale fără de care actul de justiție nu poate exista. „Nu se pierdem însă speranța că, după ani de așteptări, Guvernul României, prin domnul Marcel Ciolacu, prin-ministru, și doamna Alina Gorghiu, ministru de Jjustiție, vor identifica, în al douăsprezecelea ceas, acele soluții care să ofere sistemul de probațiune cadrul necesar dezvoltării, fără de care nu poate exista justiție penală în România”, se arată în încheierea documentului. Remintim că, la începutul acestei săptămâni, peste 50 de consilieri de probațiune din întreaga țară, inclusiv din Iași, au intrat în greva foamei, în semn de protest față de „modul injust și discriminatoriu” în care Ministerul Justiției tratează această categorie profesională. Concret, consilierii de probațiune sunt nemulțumiți de nivelul scăzut al salariilor, care nu au mai fost majorate din anul 2017. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau