Copiii cu părinții plecați din țară vor primi spijin psiho-socio-educațional
Dimensiune font:
Peste 75.800 de copii au cel puțin un părinte la muncă, în afara țării. Cei mai mulţi sunt din judeţele din zona Moldovei. Suceava, Botoşaniul şi Iaşiul se clasează pe primele trei locuri. Aproape 700 de copii din cinci judeţe, care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional.
Într-o perioadă socială dificilă, marcată de criza sanitară și de restricții, zeci de mii de copii din întreaga ţară sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților. Statisticile oficiale arată că numărul acestora este mai mare de 75.800. Ele includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Aşadar, copiii lăsaţi acasă în timp ce părinţii lucrează peste graniţele ţării este mult mai mare.
Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele din regiunea Moldovei: Suceava - 7.216, Botoşani - 5.421, Iaşi - 4.448, Bacău – 3.569, Neamţ – 3.527, Vaslui - 3.220, Galaţi – 2.879.
Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform celor de la Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii ( ANDPDCA), în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Județul Iași se situează pe a treia poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate: 4.448 de copii. Totodată, Iași continuă să ocupe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială. „Este o situație foarte grea, mai ales atunci când bunicii sunt în vârstă. Pentru a preveni diferite situații de risc, printre care și cel de instituționalizare, serviciile de sprijin pentru acești copii și pentru persoanele în grija cărora rămân sunt extrem de importante”, spune unul dintre specialişti SPAS din județul Iași.
În județul Vaslui, 3.220 de copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, Vaslui este al doilea județ cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a doua cea mai mică rată de ocupare a populației şi a doua cea mai mare rată a şomajului din județele din România.
Amploarea fenomenului necesită dezvoltarea unor servicii specializate
Cei de la Organizația Salvați Copiii România şi-au propus să întărească programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, un fenomen sociologic de amploare, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm. „Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
În etapa actuală a programului, peste 690 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din cinci judeţe, din care trei sunt din zona Moldovei - Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara - vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional. În cadrul acestor programe copiii vor lua parte la activități de educație non-formală și consiliere individuală.
Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii.
Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă.
Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau