Daniel Tătaru, unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii, Doctor Honoris Causa al UAIC
Dimensiune font:
Daniel Ioan Tătaru este profesor la Universitatea Berkeley, din California, a patra universitate a lumii, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni ai lumii, a intrat în boardul celor mai prestigioase reviste de specialitate, inclusiv la conducerea American National Society... A devenit un reper în matematica mondială, fiind amintit deseori şi de celebrul matematician rus Vladimir Arnold. „Când Einstein al matematicii, cum e considerat rusul, face referire la el, e ca şi cum te-ar cita Newton”, avea să afirme academicianul ieșean Viorel Barbu, cel care i-a fost îndrumător lui Daniel Tătaru în perioada studenţiei la Facultatea de Matematică a UAIC.
Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a aprobat propunerea Facultății de Matematică, de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. dr. Daniel Ioan Tătaru, de la University of California, Berkley, USA. Evenimentul va avea loc vineri, 23 iunie 2023, ora 11.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității.
Daniel Ioan Tătaru s-a născut la Piatra Neamț, pe 6 mai 1967, devenind unul dintre cei mai importanți matematicieni ai lumii.
A participat, în timpul liceului, pe care l-a finalizat în orașul natal, la toate olimpiadele naționale de matematică, reușind, pe lângă trei premii I și un premiu special, performanța de a obține, pentru prima dată în istorie, punctajul maxim al concursului - 40 de puncte!
„Elevul Daniel Tătaru a luat medalie de aur la Olimpiada Internaţională din Cehoslovacia, în 1984, şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională din Finlanda, în 1985. Aici a fost declarat cel mai bun elev matematician al lumii și i s-a făcut cadou un calculator. Ajuns în țară, i s-a confiscat calculatorul. L-a redobândit după nişte verificări şi la intervenţia lui Nicu Ceauşescu!”, își reamintește fostul său profesor de matematică din liceu, Gheorghe Dumitreasa.
În perioada 1986-1990 a studiat Matematica în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care a terminat-o ca șef de promoție, doar cu medii de 10. S-a implicat, în respectiva perioadă, în cercetare, lucrarea sa de licență - având ca temă ecuațiile Hamilton-Jacobi în spații Banach, în legătură cu semigrupuri neliniare (îndrumător acad. Viorel Barbu) - fiind recompensată cu premiul „Gheorghe Țițeica”, al Academiei Române de Științe. „Noi am făcut parte din cea mai bună generaţie pe care a avut-o vreodată facultatea. Din 65 de studenţi la mate’, 35-40 aveau media peste 9. Tătaru era atât de bun, încât nu se mai obosea să scrie exerciţiile, era doar atent la ele. Nu l-am văzut scriind la cursuri niciodată. Avea doar un carneţel pe care îşi nota unele idei”, avea să-și amintească, peste ani, fostul său coleg conf. univ. dr. Mihai Gontineac, de la Facultatea de Matematică din cadrul UAIC.
După finalizarea studiilor universitare la Iași, Daniel Ioan Tătaru a plecat în Statele Unite ale Americii, unde s-a înscris la cursurile de doctorat ale West Virgina University. În mod excepțional, a terminat doctoratul în anul 1992, în doar doi ani, față de patru sau cinci ani, cât durează în mod obișnuit.
„Când am ajuns în Statele Unite ale Americii, planul meu glorios era să mă întorc acasă după ce termin repede cu doctoratul. Aveam o poziție de preparator la Iași care fusese nou inventată pentru viitori doctoranzi. Bineînțeles că după ce am stat doi ani în America, mi-am dat seama ce oportunități sunt acolo...”, mărturisea, de curâmd, Daniel Tătaru.
În anul 1993, Daniel Ioan Tătaru a devenit, cu doar 25 de ani, cadru didactic la Northwestern University, în Evanston, Illinois, una dintre primele 30 cele mai bune universități din lume.
A urmat studiile post-doctorale la faimoasa Universitate Princeton, în perioada 1995-1997, fiind coleg cu Terence Tao, cel supranumit de presa internațională „Mozart al matematicii”. „Una dintre cercetările mele este de natură teoretică, în ecuaţii cu derivate parţiale... Multe dintre ecuaţiile interesante îşi au originea în diverse teorii din fizică, şi de aici potenţialul lor pentru aplicaţii. Problemele care mă interesează în prezent sunt legate de teoria relativităţii, mecanică cuantică, propagarea undelor în diferite medii etc. Însă, până acum câţiva ani, eu nu am fost direct implicat în aplicaţii. În plus, este o mare distanţă între a demonstra teoretic că ceva este posibil (de exemplu vizavi de cercetările geodezice) şi a implementa acel ceva în practică”, spunea, cu ani în urmă, profesorul Tătaru.
Daniel Tătaru a primit şi Premiul Bocher, în 2002, premiu care se acordă o dată la trei ani pentru rezultate notabile în cercetarea matematică.
În anul 2001 s-a transferat la Universitatea Berkeley, din California, a patra universitate a lumii.
Tătaru şi-a făcut studiile postdoctorale la Princeton, unde a făcut cercetare în laboratoarele în care însuşi Einstein definitiva celebra teorie a relativităţii.
Astăzi, Daniel Ioan Tătaru este un nume de referință în matematică, la nivel mondial, „revoluţionează percepţia omenirii cu privire la obiecte, atomi, unde electromagnetice sau „conceptul” vizibil-invizibil”.
Reputatul profesor Tătaru vine, o dată la doi ani, acasă, de obicei vara, în orașul Piatra Neamț, al cărui Cetățean de Onoare este. Anul acesta, va face o vizită și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, vineri, când va primi titlul de Doctor Honoris Causa.
Comisia de alcătuire a Laudatio este prezidată de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu – președintele Senatului UAIC, acad. Viorel Barbu – Academia Română, președinte Secția Științe Matematice, președinte Filiala Iași, prof. univ. dr. Răzvan Lițcanu – decanul Facultății de Matematică, prof. univ. dr. Sebastian Anița – directorul Școlii Doctorale de Matematică, prof. univ. dr. habil. Cătălin Lefter – UAIC, directorul Insitutului de Matematică „Octav Mayer” al Academiei Române.
Lista personalităţilor care au primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (din 1934 şi până în prezent) cuprinde 135 de nume. Adina MARCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau