Doi ani de detenţie pentru un ieşean care a condus fără permis
Dimensiune font:
* prima sancţiune, o contravenţie, alcoolemie mică, nu de dosar penal * suspendarea carnetului pentru 90 zile * două săptămâni mai târziu, n-a oprit la semnalele poliţiştilor, maşina i s-a oprit la poalele unui dâmb, el a încercat să scape cu fuga * judecat în libertate, a tratat procesul cu indiferenţă totală
În 99,9% din cazuri, infracţiunile la regimul rutier se lasă cu condamnări neprivative de libertate. Cu suspendare sau cu amânarea aplicării pedepsei. Chiar şi în speţele în care se consemnează accidente cu victime omeneşti.
Prin prisma acestei statistici, cazul ieşeanului Ionuţ V. e unul total atipic. La începutul acestei săptămâni, tânărul a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu executare în regim de detenţie, deşi n-a comis vreun accident şi nici n-a periclitat, în vreun moment, integritatea participanţilor la trafic ori a vehiculelor.
Pentru Ionuţ, belelele au început în după-amiaza de 14 iunie 2020, pe un drum comunal din apropierea Hârlăului, unul vag circulat. Mai mult de plictiseală, un echipaj de poliţie l-a tras pe dreapta şi l-a pus să sufle în etilotest. A ieşit ceva alcoolemie, dar nu una de dosar penal, a primit amendă şi i-a fost suspendat permisul pentru o perioadă de 90 zile.
Contravenţia nu l-a împiedicat să şofeze în continuare. După mintea lui, ca să înşele vigilenţa poliţiştilor, s-a folosit de maşina mamei sale pentru diversele comisioane şi activităţi de cărăuşie ce-i asigurau traiul zilnic.
Astfel, în seara de 28 iunie, la doar două săptămâni după ce-i fusese reţinut permisul, Ionuţ a ajuns în zona Podul de Fier, în căutare de muşterii pe care să-i transporte la domiciliu. N-a trebuit să aştepte foarte mult, s-a întâlnit cu un amic din Focuri, s-au înţeles la preţ şi au plecat voioşi la drum. Mai aveau câteva sute de metri până la destinaţie, când un echipaj de poliţie le-a făcut semn să oprească.
S-a jucat cu nervii magistraţilor. Ba nu răspundea la telefon, ba nu vorbea
Ştiindu-se cu musca pe căciulă, Ionuţ a călcat acceleraţia şi a intrat pe drumul comunal DC 140, îndreptându-se spre Fântânele. Autospeciala, după el. Sperând să scape de urmăritori, tânărul a virat stânga, intrând pe un drum de pământ. Maşina s-a oprit în rampă, n-a mai putut trece de dâmb, Ionuţ n-a putut opri motorul, a coborât şi a luat-o la fugă. I-a strigat şi pasagerului să facă acelaşi lucru, dar acesta nu l-a ascultat. Agenţii l-au legitimat, iar el a declarat că Ionuţ fusese cel de la volan. Le-a dat numele complet, adresa şi numărul de telefon. O simplă verificare în baza de date a fost destul. Fugarul condusese vehiculul pe drumurile publice fără a avea un permis valabil. Infracţiune şi dosar penal.
Cum nu era ceva grav, inculpatul a fost lăsat în libertate, procurorii nu s-au grăbit defel cu rechizitoriul, trimiterea în judecată având loc abia pe 13 aprilie 2022. Au urmat şase termene ale procesului, Ionuţ n-a catadicsit să se prezinte în instanţă. Mai mult, pe 21 martie a.c., când magistraţii l-au apelat telefonic, el s-a jucat cu nervii lor. Ba nu răspundea la telefon, ba nu vorbea. La un moment dat, a sunat el, cei de la Judecătorie se pregăteau să înregistreze declaraţia, însă Ionuţ a făcut-o pe mutul. Această persiflare l-a costat libertatea.
„Lipsa oricărui reper moral al inculpatului, raportat la valorile sociale cu care acesta vine în conflict, evidenţiază, de asemenea, faptul că prin lăsarea acestuia în libertate se creează o stare de pericol, de insecuritate pentru buna desfăşurare a relaţiilor sociale ocrotite de legea penală”, se scrie în motivarea sentinţei neaşteptat de dură. Doi ani închisoare, cu executare efectivă, în regim de detenţie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau