Doliu la Grădina Botanică
Dimensiune font:
Fostul director al Grădinii Botanice Iași, Mihai Mititiuc, va fi condus astăzi pe ultimul drum, el urmând să odihneacă în Cimitirul „Petru și Pavel”.
Originar din comuna Mihăileni, județul Botoșani, unde s-a născut în 1937, Mihai Mititiuc a urmat cursurile Facultății de Ştiinţe Naturale-Geografie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o în anul 1960 ca şef de promoţie. În anul 1968 a obţinut titlul de doctor în biologie, la Universitatea din Bucureşti, sub îndrumarea prof. dr. Olga Săvulescu. A avut o activitate ştiinţifică foarte susținută. În cariera sa a descoperit 500 de specii noi pentru România, altele pentru Moldova şi încă 900 de specii citate pe plante gazde noi, dar şi 35 de specii noi pentru ştiinţa în domeniul micologiei şi al micromicetelor. A elaborat ca unic autor sau în colaborare, 11 cărţi, 6 capitole în monografii şi 4 manuale universitare. Aceste lucrări au fost elaborate atât pentru studenţi, masteranzi sau doctoranzi, cât şi pentru specialişti din domeniul ştiinţelor naturii, silvicultură, agricultură, medicină umană şi veterinară. S-a preocupat şi de formarea tinerilor specialişti în domeniul micologiei şi fitopatologiei, coordonând cu succes finalizarea şi susţinerea publică a 22 de teze de doctorat. A preluat conducerea Grădinii Botanice din Iași în 1990 și a condus-o până în 2007.
Mihai Mititiuc a fost și consilier local PSD în perioada 2000-2004, mandat în care partidului pe care l-a reprezentat i s-a încredintat reabilitarea parcului de joacă din Ciurchi.
Grădina Botanică, înfiinţată în anul 1856, poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu. Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau