Dosarul ieșencei care a murit strivită de propria vacă, trimis la rejudecare

Dimensiune font:

| 23-11-2021 23:57

 * soţul şi cei trei fii au pretins 26.000 lei drept daune materiale şi câte 80.000 euro daune morale * cei doi fraţi şi sora au vrut şi ei câte 250.000 lei, toate sumele, cu penalităţi de întârziere * aşa a început bâlciul...

Evenimentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Maria Iacobescu (74 de ani) e unul dintre cele mai stupide accidente petrecute vreodată pe şoselele ţării. Ion Căpăstru, pe atunci în vârstă de 42 de ani, un şofer experimentat, era angajat la o firmă de transport şi  conducea un microbuz de călători, pe ruta Târgu Neamţ - Iaşi. În  dimineaţa de 19 mai 2014, în jurul orei 7.00, tocmai ieşise din Paşcani şi se pregătea să intre în Blăgeşti. Lumină afară, vizibilitate bună, carosabil uscat, a călcat pedala de acceleraţia, viteza vehiculului ajungând la 88 km/h, deşi în acea porţiune de drum limita era de 50 km/h.

La un moment dat, Căpăstru a văzut, la aproximativ 200 metri, pe partea stângă raportat la sensul său de mers, două bovine. Prevăzător, a încetinit, dar nu suficient. Pe neaşteptate, vacile s-au angajat în traversarea străzii. Şoferul şi-a dat seama că nu mai are timp să frâneze şi a tras dreapta de volan, dar n-a putut evita impactul cu animalele. Microbuzul a părăsit carosabilul, roţile din dreapta pătrunzând pe spaţiul verde, iar cele din stânga s-au oprit pe acostament. Vacile, prăbuşite pe asfalt.

Căpăstru a coborât imediat, mai mult cu gândul la avariile produse vehicului. A aruncat o privire şi spre animale, iar atunci a avut un şoc. Sub una din vaci se afla o femeie în vârstă, care nu dădea semne de viaţă. A sunat la 112, cei de pe ambulanţă au venit în câteva minute, dar n-au putut decât să constate decesul bătrânei. Au apărut şi poliţiştii, şoferului i s-a pus etilotestul, rezultatul a fost negativ.

Pretenţii în cuantum de 475.000 euro

Ghinionistul conducător auto s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpă şi nişte complicaţii total neaşteptate. Dacă sub aspect penal lucrurile au fost limpezi, în schimb, pe latură civilă apele nu s-au limpezit nici acum. Rudele victimei s-au constituit părţi civile în proces, solicitând despăgubiri enorme. Soţul şi cei trei fii au pretins 26.000 lei drept daune materiale (cheltuieli înmormântare, cu ocazia praznicelor ulterioare, contravaloarea celor două vite ucise în accidentul rutier) şi câte 80.000 euro daune morale. Cei doi fraţi şi sora au vrut şi ei câte 250.000 lei. Toate sumele, cu penalităţi de întârziere, calculate de la data producerii accidentului rutier și până la data plăţii efective. Răspunderea, în solidar Căpăstru şi firma de asigurări.

Aşa a început bâlciul, expertize peste expertize pentru a se stabili ce procent de vinovăţie au şoferul şi victima. S-a stabilit astfel, că, în momentul impactului, viteza a fost de 64 km/h. Avocaţii părţilor civile au susţinut că şoferul putea preveni producerea accidentului, dacă ar fi frânat din timp. Chiar dacă iniţial ar fi avut o viteză de 107 km/h, nu 88 km/h.

De partea cealaltă, apărătorii au susţinut că victima putea evita accidentul, dacă şi-ar fi strunit mai bine vitele şi nu s-ar fi hazardat în traversare.

La reconsituirile făcute de experţi, s-a luat în calcul până şi viteza de deplasare a cornutelor!

Din aceste motive, sentinţa a venit tocmai pe 21 decembrie 2020. Căpăstru a fost condamnat la doi ani şi nouă luni cu suspendare. Cât priveşte despăgubirile, judecătorii păşcăneni au decis un cuantum de aproximativ 87.000 euro.

Rudele decedatei, nemulţumite de cuantumul despăgubirilor

Decizia primei instanţe n-a mulţumit niciuna dintre părţi. Rudele decedatei, că-s prea mici despăgubirile, deoarece completul de judecată a reţinut o culpă de 50% în sarcina defunctei, la producerea accidentului. Pe când, în realitate, două treimi din vină aparţine şoferului, care ar fi avut suficient timp să permită vacilor traversarea în siguranţă a străzilor.

Solicitările părţii adverse au fost diametral opuse: respingerea tuturor pretenţiilor civile, iar, în subsidiar, diminuarea cuantumului daunelor materiale și morale. S-a invocat un text de lege care spune că nu poate fi atrasă răspunderea asigurătorului, care poate fi obligat la plată doar dacă asiguratul este vinovat de producerea evenimentului cauzator de prejudicii. Ori culpa este împărţită.

Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Iaşi, care, prin decizia de la finele săptămânii trecute, a hotărât trimiterea cauzei spre rejucarea laturii civile la instanţa de fond (Judecătoria Paşcani), menţinând însă toate celelalte dispoziţii din sentinţa iniţială, inclusiv cele cu privire la procentele de vinovăţie. Marcel FLUERARU

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
07/05/2025 21:56

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Poli Iași ia în calcul doar victoria cu FC Hermannstadt
07/05/2025 21:45

* „Am mare incredere in jucătorii mei, sunt constienti că trebuie să luăm puncte. Un punct nu stiu dacă ne avantajează, depinde si de celelalte rezultate. Trebuie să castigăm, nu avem altă varian ...

Ieșenii nu sunt pregătiți pentru reciclare!
07/05/2025 21:09

* in urma controalelor realizate de inspectorii de mediu la toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi s-a constatat neatingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare si reciclare de m ...

Cum îți lansezi un business în Iași, când orașul pare să te respingă
07/05/2025 20:34

Desi este cel mai mare oras din Regiunea Nord-Est, cu universităti de prestigiu si un potential creativ imens, Iasul poate deveni un loc dificil pentru tinerii care pornesc un business de la zero. Lipsa de spr ...

Viața între betoane. Între liftul care scârțâie și terasa cu videointerfon
07/05/2025 18:33

Blocurile gri din Tătărasi sau Copou, ridicate in anii ’70-’80, incă adăpostesc generatii intregi de ieseni. La cativa kilometri distantă, noile ansambluri rezidentiale din Bucium, Valea Lupulu ...

Cafeneaua ca birou, locul unde se țes rețelele informale de putere din Iași
07/05/2025 16:57

În Iasi, asa cum in marile orase ale lumii, există o hartă invizibilă a puterii care nu se suprapune neapărat peste cea administrativă. Cafenelele devin noduri de retea, huburi de influentă unde se ...

Manuale cu autori din alte vremuri, elevi din altă lume. Ce nu mai funcționează pentru Generația Z la școală
07/05/2025 16:53

  În multe scoli si licee din Iasi, elevii din Generatia Z citesc zilnic texte gandite cu zeci de ani in urmă. Deschid manualele si dau peste expresii precum „trăsături de caracter ale ...

Peste 600 de invenții care schimbă lumea, prezentate la Iași
07/05/2025 14:46

Aflat la cea de-a XVII-a editie, EUROINVENT atrage anual sute de inventatori, cercetători, profesori, antreprenori si pasionati de stiintă din zeci de tări, devenind un punct de referintă in peisajul inte ...

Apartament în bloc vechi sau în bloc nou? Ce spun consilierii imobiliari
07/05/2025 14:33

* „Dacă ne raportăm la blocurile care au rezistat la cutremurul din 1977, ele sunt in picioare pentru că erau noi. La fel trebuie să ne raportăm la blocurile construite recent. Ele vor rezista, cu si ...

  Azilul groazei din Dorohoi -- bătrâni chinuiți, ascunși în întuneric și lăsați fără locuințe. Control ANPC devastator
07/05/2025 14:05

Un nou caz infiorător de abuz institutional a fost descoperit in judetul Botosani, la Centrul de Îngrijire si Asistentă Persoane Adulte cu Dizabilităti „Casa Elena” din Dorohoi, gestionat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei