Două ieșence au intrat în cursa pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii
Dimensiune font:
Două ieşence încearcă să ajungă membre ale Consiliului Superior al Magistraturii din partea societăţii civile.
Conform legii, organizaţiile neguvernamentale îşi trimit în CSM doi reprezentanţi. Până acum, s-au înscris 7 candidaţi, printre care o avocată ieşeancă şi o juristă în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Candidaturi mai pot fi depuse până lunea viitoare, mandatele noilor membri ai CSM urmând să înceapă din ianuarie.
Geta Lupu, din partea asociaţiei „Justiţie pentru minori”
Avocata Geta Lupu şi-a depus candidatura ca membru al CSM din partea asociaţiei „Justiţie pentru minori”, fondată de aceasta în februarie anul trecut. Absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii „Petre Andrei” şi a unui masterat italian în contracte şi drept european, Lupu are o experienţă în avocatură de 20 de ani. În perioada 2019 – mai 2022, ea a fost preşedinte al Tribunalului de Arbitraj Judiciar de pe lângă Fundaţia Camera ieşeană de Arbitraj şi Mediere. În proiectul depus în susţinerea candidaturii, Lupu a prezentat ca principale probleme în funcţionarea justiţiei durata proceselor, serviciile de informare defectuoase, condiţiile procedurale care îi descurajează pe cetăţeni să apeleze la instanţe, dar şi procedurile greoaie şi ineficiente în domeniul drepturilor copilului.
„Spre exemplu, un litigiu de divorţ cu minori care este înscris pe rolul instanţelor de judecată generează următoarele dosare colaterale: ordonnaţă preşedinţială pentru stabilirea legăturilor între minori şi părintele nerezident, ordin de restricţie, cerere de substituire a acordului unui părinte pentru călătoria în străinătate a minorilor cu celălalt părinte, executare silită pentru plata pensiei de întreţinere, contestaţie la executare, plângere penală pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti etc. Toate aceste dosare care încarcă volumul de lucru al instanţelor de fapt nu rezolvă problema de fond, respectiv neasumarea responsabilităţii judecătoreşti”, a menţionat avocata.
Irina Ioana Rusu, consilier juridic în cadrul AJPIS
Din partea Fundaţiei Camera de Arbitraj şi Mediere va candida Irina Ioana Rusu, consilier juridic în cadrul AJPIS. Fundaţia a reuşit şi în 2017 să îşi impună un candidat din partea societăţii civile, în persoana lui Romeo Chelaru. Vasluiancă de origine, Rusu este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” şi doctor în management, lucrând în cadrul AJPIS din 2009.
În proiectul său de candidatură, Rusu a făcut referire cu precădere la calitatea resursei umane din sistemul judiciar, eliminarea inechităţilor salariale, identificarea de surse de venituri proprii pentru instanţe, dar şi la organizarea şi funcţionarea arbitrajului şi la utilizarea metodelor de soluţionare pre-judiciară a litigiilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau