Enigmaticele fenomene care se produc pe Ceahlău: Marea alpină, Spectrul Brocken şi Piramida holografică
Dimensiune font:
Masivul Ceahlău este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Neamţ, Moldova şi ţară, o incursiune spre creste, indiferent că-i vară sau iarnă, oferind surpriză după surpriză.
Fie că e vorba de peisaje neasemuite, capre negre căţărate pe piscuri, ţipetele unor păsări de pradă, care plutesc lin duse de curenţi, un apus sau un răsărit de soare, lacul de acumulare de la Bicaz văzut hăt departe, în văi, de pe vârful Toaca. Chiar şi o banală cafea ori un ceai, băute în tihnă la cabanele Fântânele sau Dochia, pot oferi clipe minunate.
Sunt şi fenomene enigmatice care, odată surprinse, pot face ca o banală ascensiune să devină una memorabilă şi de neuitat. Recent, membrii unei asociaţii, „Tânăr şi liber“, au avut parte de o asemenea experienţă, delectându-se cu ceea ce se numeşte Marea alpină. Este un fenomen meteorologic întâlnit cu precădere în masivul Ceahlău.
Dimineaţa, când văile sunt inundate de ceaţă sau nori stratiformi de joasă înălţime, doar piscurile munţilor rămân vizibile, dând aspectul unei mări. Marea alpină, un plafon de nori, se mai formează atunci când au loc inversiuni termice. Altfel spus, jos, în văi şi depresiuni, este mai frig, iar la altitudine temperatura este mai ridicată şi nu există curenţi de aer care să înalţe norii.
De regulă, acest fenomen apare spre sfârşit de primăvară şi final de toamnă. Iar ceea ce le-a fost dat să vadă pe Olimpul românilor membrilor Asociaţiei „Tânăr şi Liber“ din Zăneşti, Neamţ, a fost descris în câteva cuvinte de Ana Gianina: „Nu puteam lăsa să treacă Ziua Internaţională a Muntelui, sărbătorită în fiecare an pe data de 11 decembrie, fară a împărtăşi cu voi o parte din minunăţiile cu care acesta ne răsfaţă de fiecare dată când îi trecem pragul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau