Festivalul Luminii, o celebrare a cercetășiei și prieteniei
Dimensiune font:
În jur de 500 de copii și adolescenți au participat la o nouă ediție a Festivalul Luminii, organizat în Parcul Copou de către centrele locale ale cercetașilor din Iași și Valea Lupului * evenimentul a avut loc în week-end și a avut ca slogan „Bucuria lucrurilor mărunte”
Într-o seară senină și parfumată de mai, Parcul Copou a fost gazda unui spectacol de lumină și culoare, în care tradiția și inovația s-au îmbinat într-un mod ce a captivat sufletele celor prezenți. Acest eveniment extraordinar, cunoscut sub numele de Festivalul Luminii, organizat anual de cluburile de cercetași, a adus împreună comunitatea pentru a sărbători frumusețea naturii și spiritul de prietenie. Atmosfera vibrantă și plină de viață a fost completată de activități dedicate copiilor, creând o ambianță plină de bucurie și entuziasm. Festivalul Luminii nu a fost doar o experiență estetică, ci și un prilej de a celebra valorile importante ale comunității.
„Bucuria lucrurilor mărunte”
În centrul evenimentului a fost un efort colectiv de implicare civică și solidaritate. Cercetașii, împreună cu numeroși voluntari din comunitate, au lucrat neîncetat pentru a pregăti și coordona fiecare aspect, de la organizarea programului artistic la asigurarea logisticii și siguranței participanților. „Nu suntem la prima ediție, iar primul festival a fost organizat pentru a ne face cunoscuți ca și organizație. Fiind un ONG orientat pe educație nonformala este greu să găsești oameni dornici să ți se alăture. Educația nu este o prerogativă în România. Bucuria lucrurilor mărunte a fost tema Festivalului Luminii. Bucuria pură a cercetașilor când se întâlnesc, copii sau adulți voluntari, bucuria jocului în natură, a cântecului în jurul focului de tabără!”, a spus prof. înv. Elena Dorneanu, de la Școala „George Călinescu” și lider de cercetași. Nu au lipsit provocările, dar totul a meritat. „De la obținerea autorizațiilor, până la sponsorizările pentru toate materialele folosite, de la fiecare atelier până la momentele artistice totul este o provocare menită să dezvolte în cercetași simțul antreprenorial dar și bucuria lucrului împlinit. Principalul aspect pe care îl urmărim este ca ceilalți să conștientizeze importanța rezultatului muncii noastre. Creștem copii care sunt capabili să se descurce independent într-o lume dificilă. Ce nu se știe este că acest Festival este un proiect al exploratorilor (cercetași de la 14-18 ani – n.r.), considerat proiectul final care duce fie la dezvoltarea lor ca lideri, fie la continuarea vieții cercetășești ca seniori”, a continuat Elena Dorneanu. Reacțiile publicului au fost pozitive, ca de fiecare dată. Evident că pictura a fost preferata copiilor. Pe pietre, în ceară cu parfum, cu mânuțele pe pânză sau chiar pe față, a fost modul în care creativitatea lor i-a bucurat pe toți. Au adorat și cursul de prim-ajutor, pentru că manechinul era un copil ca și ei, iar muzica a fost dansată și fredonată cu mare veselie. Printre momentele deosebite ale serii s-a numărat și ceremonia aprinderii lumânărilor, în care participanții au avut ocazia să-și exprime gândurile și speranțele, aducând lumina în întuneric și inspirație în inimi. Această tradiție este un simbol al speranței și solidarității în fața provocărilor și incertitudinilor din lumea noastră.
„Cercetășia nu te atrage, o ai în tine sau nu”
Toți cei prezenți, cercetași, invitați sau trecători, s-au bucurat de momentele petrecută împreună, când s-au unit în jurul lumânărilor din gulguțele care au luminat feeric parcul Copou și care, după ce s-au stins, au lăsat loc planurilor viitoarei ediții. „Așa facem de fiecare dată, se transferă informații, acte și hârtii necesare, se crează cuibul în care va lua naștere o nouă bucurie”, a adăugat Elena Dorneanu, care este convinsă că „cercetășia nu te atrage, o ai în tine sau nu”. „Petronela Petrea (directorul Școlii Gimnaziale din Valea Lupului – n.r.) a fost cea care a simțit-o la mine și mi-a dat un imbold. De aici nu a lipsit mult până la întemeierea propriului centru local Cercetașii României George Călinescu, care anul acesta a împlinit 10 ani de activitate. Ce împlinire mai mare poate fi decât atunci când vezi ca din mâinile tale ies oameni împliniți, apți să înfrunte viața și să se bucure”, a zâmbit liderul cu ochi albaștri, alături de care se grupaseră princhideii de grupa „Owls”. Ediția din acest an a Festivalului Luminii a fost organizată de către exploratorii Centrului Local Sapatino, cu sprijinul cercetașilor din Iași, grupați în Centrul Local „Sfântul Anton”, Centrul Local „George Călinescu” și Centrul Local „Sfântul Dumitru” din Valea Lupului. Evenimentul a reunit circa 500 de copii și adolescenți.
La finalul serii, pe măsură ce lumânările s-au stins, a rămas un sentiment de bucurie și recunoștință în inimile tuturor. Festivalul Luminii nu doar a luminat cerul, ci și sufletele participanților, reamintindu-ne că, în ciuda provocărilor, lumina și speranța pot fi mereu găsite în comunitate și solidaritate.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau