Fostul primar Gheorghe Nichita a sperat, până în ultima clipă, că va rămâne în libertate
Dimensiune font:
în apelul prezentat, acesta a invocat faptul că soluţia de condamnare s-a fundamentat în proporţie majoritară pe rezultate supravegherii tehnice * a considerat că infracţiunile pentru care a fost condamnat de prima instanţă nu sunt dovedite dincolo de orice dubiu rezonabil, astfel că se impune achitarea
În cursul zilei de miercuri, a apărut motivarea sentinţei 644/2022, dată pe 30 august de Curtea de Apel Iaşi în celebrul dosar „Amanta”, sentinţă în urma căreia fostul primar Gheorghe Nichita s-a întors în închisoare. Tot după gratii a ajuns şi fostul comandant al Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu.
Nichita a sperat, până în ultima clipă, că va rămâne în libertate. Mai mult, a solicitat achitarea. În motivarea apelului său, acesta „a învederat faptul că soluţia de condamnare s-a fundamentat în proporţie majoritară pe rezultate supravegherii tehnice, aspect care rezultă din studiul sentinţei. De asemenea, a arătat că restul probatoriului este total insuficient pentru a conduce la concluzia că sunt întrunite condiţiilor tragerii la răspundere penală a acestui inculpat. Dacă se are în vedere infracţiunea de instigare la abuz în serviciu, din declaraţiile martorilor nu rezultă că inculpatul ar fi avut vreo participaţie la faptă, martorii precizând de altfel că nici nu ştiau cui îi erau furnizate informaţiile pe care ei le transmiteau inculpatului Hliboceanu Liviu. În aceste condiţii, a apreciat că infracţiunile pentru care inculpatul Nichita Gheorghe a fost condamnat de prima instanţă nu sunt dovedite dincolo de orice dubiu rezonabil, astfel că se impune achitarea”.
Cam acelaşi lucru l-a cerut şi Hliboceanu, care a solicitat desfiinţarea hotărârii Tribunalului Iaşi pe motiv de nelegalitate, infocând liipsa efectivă a apărării. N-a cerut achitarea, ci doar o pedeapsă cu suspendare şi trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanţă.
Exluderea probelor obţinute prin interceptări n-are darul de a schimba datele problemei
Magistraţii Curţii de Apel au fost de cu totul altă părere. „Împrejurarea că, prin încheierea din 16 iulie 2021, a fost admisa excepţia nulităţii absolute a mijloacelor de probă obţinute ca urmare a punerii în executare a mandatului de siguranţă naţională şi a mandatului de supraveghere tehnică emis Tribunalul Bucuresti şi s-a dispus excluderea din dosar a mijloacelor de probă mai sus menţionate, nu atrage nicio consecinţă asupra clarităţii acuzaţiilor ci, eventual , asupra fondului acestor acuzaţii. Cu alte cuvinte acuzaţia formulată împotiva inculpatului sub apectul situaţiei de fapt reţinută în rechizitoriu nu s-a modificat prin excluderea unor mijloace de probă, chiar şi preponderente”.
Mai pe înţeles, excluderea probelor obţinute prin supraveghere tehnică (interceptări telefonice) n-are darul de a schimba datele problemei.
În concluzie, magistraţii nu au „identificat împrejurări sau aspecte care să afecteze legalitatea sentinţei, iar criticile formulate de inculpatul apelant Nichita Gheorghe sunt vădit nefondate”. Ca atare, fostul edil a mers la închisoare, în Penitenciarul Vaslui, unde aşteaptă ca judecătorii să-i calculeze cuantumul pedepsei. I se va adăuga restul neexecutat din dosarul UTI, dar, având în vedere vârsta lui Nichita (65 de ani), acesta va beneficia de o reducere a pedepsei. Va sta în puşcărie aproximativ trei ani şi jumătate. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau