FOTO Ieşenii se pregătesc, cu calm, pentru starea de urgenţă
Dimensiune font:
Duminică, 15 martie, ora 12.00. Centrul Iaşului nu-i nici mai aglomerat, nici mai pustiu ca-n orice alt weekend. Trafic rutier relaxat, ceva pietoni, parcurile poate ceva mai rarefiate, dar foarte puţin probabil să fie ceva legat de coronavirus. Pur şi simplu, din cauza soarelui cu dinţi. Mai frig cu măcar zece grade decât sâmbătă. Coronavirus. Stare de urgenţă la nivel naţional, începând de luni, 16. Reacţia ieşenilor? Una tradiţională, pregătiri molcome, disciplină autoasumată, nicidecum isterii şi nici supunere oarbă la ordinele autorităților... Fără nicio falsă modestie, urbea demonstrează un spirit civic uşor peste pretenţioasele standarde occidentale.
Dimineaţa de duminică, 15 martie, începe cu zvonuri contradictorii. Că-s cozi pe la pieţe, că la supermarketuri rafturile-s goale, că-i înghesuială pe la farmacii, că-i criză maximă şi acută de hapuri, pastile şi dezinfectanţi, că lumea se buluceşte să-şi facă provizii ca pentru era nucleară. Internetul bubuie cu postări pe tema asta. Realitatea din teren, cel puţin din centrul Iaşului, este puțin fierită...
Şi porumbeii se supun rigorilor
Încep periplul cu parcul de la rondul din staţia de tramvai din Târgu Cucu. Da, cam pustiu, chiar şi pentru o zi de duminică. Pustiu şi neobişnuit de multă linişte. Soare, dar frig, băncuţele ignorate cu totul. Doar doi cheflii uitaţi de timp şi soartă îşi împart o sticlă de ceva probabil foarte atroce, la marginea perimetrului. Spre culoarul ce duce la esplanada din spatele Halei Centrale.
Am ajuns aproape de esplanada pomenită. Şapte farmacii, cinci magazine de haine vechi, o sală de păcănele, iar mai încolo, amplasate în triunghi, trei birturi. La „Second Hand”-uri, nicio mişcare. Normal, e duminică, e închis. Dar nici la farmaciile din zonă nu-i prea mare îngrămădeala. Se stă, disciplinat, la rând. Nu-s mai mult de 4-5 persoane, se păstrează distanţa de „siguranţă”, unii au măşti, alţii nu, dar nu se fac discriminări. Muşteriii n-au deloc aerul unor resemnaţi, nici nu-s panicaţi. Stau şi aşteaptă, răbdători, să le vină rândul.
Esplanada din spatele Halei. Până mai ieri, teritoriul absolut al porumbeilor. Roiuri-roiuri, cu sutele sau chiar miile, acaparau total zona. Ignorând dezinvolt mâţele vagabonde ce le urmăreau, salivând din belşug, itinerariul haotic. Duminică, nimic. Nicio înaripată din specia asta nu s-a arătat la iveală. Intră în vigoare starea de urgenţă, porumbeii au priceput şi s-au conformat.
La bodegi, dezinfectantul ia faţa rachiului ieftin
Ca să facă faţă cu succes stării de urgenţă preconizată şi să nu rămână fără clienţi, patronii cârciumilor modeste, acele aşa-numite „bodegi de cartier”, au dovedit o neaşteptată, dar foarte binevenită, prezenţă de spirit. Oferă dezinfectant la 2 lei păhărelul de 25 ml. Câştig mănos şi reciproc. Pentru cârciumari, e clar, nici la cel mai ieftin rachiu nu şi-ar permite aşa adaos comercial. Pentru oaspeţi, aşijderea. Nu-s nevoiţi să stea la coadă şi, cât îşi umezesc gâtlejurile, mai fac şi o dezinfecţie. La preţ de cinzeacă, merge.
Deocamdată, alimente din belşug
S-au postat mii de imagini cu rafturi goale, insinuându-se ideea unei penurii acute de alimente. O fi, dar nu în centrul Iaşului. La Carrefour-ul de la Hală, la piaţă, la Auchan, alimente din belşug. Ba chiar şi la raioanele cu reduceri se găseşte suficientă marfă. Ce-i drept, spre satifacţia maximă a vânzătorilor, cifra de afaceri aproape că s-a dublat în ultimele două-trei zile. La cei cu agro-alimentare, că-n rest... e jale! Nimeni nu mai pare interesat de pantofi, adidaşi, îmbrăcăminte de primăvară, dulciuri, porumb fiert, copt, acadele, kurtos-kalacs ori alte delicii şi mofturi.
Spre exemplu, florăriile şi ceainăriile par să fi intrat deja în carantină. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau