Generația Z, tinerii crescuți cu telefonul în mână
Dimensiune font:
În ciuda unor studii care arată că sunt demotivați, mulți dintre ei sunt întreprinzători și foarte creativi * își cunosc foarte bine interesele și știu să le protejeze * în ciuda unor ușoare tendințe introvertite, acceptă mult mai ușor diversitatea
Născuți în lumea internetului, Generația Z, așa cum sunt cunoscuți cei veniți pe lume în perioada 1997 și 2012, se caracteriează printr-o nevoie maximă de libertate. Sunt curioși, preferă comunicarea informativă, învață vizual și au crescut cu telefonul în mână. Își cunosc foarte bine interesele și știu să le protejeze poate și pentru că au crescut în familii în care cuvântul „criză” a fost rostit frecvent, la fel ca și „rate”, „griji financiare”, „restructurări”. În ciuda unor ușoare tendințe introvertite, acceptă mult mai ușor diversitatea. „Sunt copii foarte creativi, care au nevoie de o mare libertate de exprimare. La ei nu merge cu Așa zic eu sau Așa decid eu, cum era pe vremea noastră, ci totul se reduce la o negociere corectă, cu forțe egale”, a spus prof. Adina Romanescu, directorul Liceului de Informatică „Grigore Moisil” Iași, o instituție de învățământ cunoscută pentru rezultatele deosebite în ceea ce privește educația. Fiind expuși canalelor de socializare, unde dialogurile sunt variate, purtate nu mereu pe tonuri blânde, ei au învățat să lupte pentru meritele lor. Probabil sunt cei care vor rezolva divergențele dintre genuri, vor pune capăt discriminării de gen (inclusiv celei cu multe conotații financiare) pentru că nu acceptă deloc tratamentele preferențiale. „Au nevoie de mentori și noi îi asistăm cu mare bucurie. Facem o echipă foarte bună, ne obligă să ținem pasul cu ei și să ne modelăm diplomația”, a completat prof. Adina Romanescu.
„Ne-am dori ca profesorii să fie mai atenți la nevoile noastre”
Crescuți mai mult în fața computerilor, în familii restrânse (a se vedea natalitatea tot mai redusă), pun mult preț pe legăturile cu părinții, cu frații sau surorile (acolo unde sunt). Au nevoie de recunoaștere și o cer. „Ne-am dori ca profesorii să fie mai atenți la nevoile noastre, iar de la părinți așteptăm în fiecare dimineață un zîmbet. Așa îmi încep fiecare zi și știu că voi avea rezultate foarte bune. Trăim într-o lume frumoasă, care ne ajută să ne hrănim ambițiile și să ne facem planuri mari”, am aflat de la Maria Cătur, elevă la Colegiul Național „Emil Racoviță”. Copila, elevă în clasa a VII-a, are rezultate excepționale nu la obiectele incluse în curriculă, ci și la activitățile non-formale la care participă, fiind o talentată actriță a grupului „So trupa”, o pianistă sensibilă și o scriitoare foarte atentă la fiecare cuvânt. „Lumea noastră are și provocări, dar noi știm să le facem față prin dialoguri corecte și orgolii cenzurate. Nimănui nu folosește niciun război”, a completat Maria. Mai sensibilă, ca orice artistă în devenire, soprana Noemi Onucu, elevă la Colegiul Național „Octav Băncilă”, recunoaște că uneori nu se regăsește în lumea actuală, dar prin arta ei reușește să se conecteze perfect la Generația Z. „Muzica îmi oferă cadrul perfect de comunicare, cântul este totul pentru mine”, am aflat de la adolescenta care de curând a primit de curând un premiu important din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali. Experţii în sănătate mintală au atras atenția și asupra faptului că mulţi tineri aleg din ce în ce mai mult să rămână într-o zonă de confort a unei reţele mici de prieteni cu gânduri similare, în care o mare parte din activitatea lor socială este virtuală. Deşi acest lucru le poate oferi mai mult control asupra anumitor aspecte ale vieţii lor, poate duce şi la anxietate socială atunci când trebuie să interacţioneze cu oamenii offline.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau