Generația Z, tinerii crescuți cu telefonul în mână

3generatia

Dimensiune font:

| 28-01-2023 08:51

 În ciuda unor studii care arată că sunt demotivați, mulți dintre ei sunt întreprinzători și foarte creativi * își cunosc foarte bine interesele și știu să le protejeze * în ciuda unor ușoare tendințe introvertite, acceptă mult mai ușor diversitatea

Născuți în lumea internetului, Generația Z, așa cum sunt cunoscuți cei veniți pe lume în perioada 1997 și 2012, se caracteriează printr-o nevoie maximă de libertate. Sunt curioși, preferă comunicarea informativă, învață vizual și au crescut cu telefonul în mână. Își cunosc foarte bine interesele și știu să le protejeze poate și pentru că au crescut în familii în care cuvântul „criză a fost rostit frecvent, la fel ca și rate, griji financiare, restructurări. În ciuda unor ușoare tendințe introvertite, acceptă mult mai ușor diversitatea. „Sunt copii foarte creativi, care au nevoie de o mare libertate de exprimare. La ei nu merge cu Așa zic eu sau Așa decid eu, cum era pe vremea noastră, ci totul se reduce la o negociere corectă, cu forțe egale, a spus prof. Adina Romanescu, directorul Liceului de Informatică „Grigore Moisil” Iași, o instituție de învățământ cunoscută pentru rezultatele deosebite în ceea ce privește educația. Fiind expuși canalelor de socializare, unde dialogurile sunt variate, purtate nu mereu pe tonuri blânde, ei au învățat să lupte pentru meritele lor. Probabil sunt cei care vor rezolva divergențele dintre genuri, vor pune capăt discriminării de gen (inclusiv celei cu multe conotații financiare) pentru că nu acceptă deloc tratamentele preferențiale. „Au nevoie de mentori și noi îi asistăm cu mare bucurie. Facem o echipă foarte bună, ne obligă să ținem pasul cu ei și să ne modelăm diplomația, a completat prof. Adina Romanescu.

„Ne-am dori ca profesorii să fie mai atenți la nevoile noastre

Crescuți mai mult în fața computerilor, în familii restrânse (a se vedea natalitatea tot mai redusă), pun mult preț pe legăturile cu părinții, cu frații sau surorile (acolo unde sunt). Au nevoie de recunoaștere și o cer. „Ne-am dori ca profesorii să fie mai atenți la nevoile noastre, iar de la părinți așteptăm în fiecare dimineață un zîmbet. Așa îmi încep fiecare zi și știu că voi avea rezultate foarte bune. Trăim într-o lume frumoasă, care ne ajută să ne hrănim ambițiile și să ne facem planuri mari, am aflat de la Maria Cătur, elevă la Colegiul Național „Emil Racoviță”. Copila, elevă în clasa a VII-a, are rezultate excepționale nu la obiectele incluse în curriculă, ci și la activitățile non-formale la care participă, fiind o talentată actriță a grupului „So trupa”, o pianistă sensibilă și o scriitoare foarte atentă la fiecare cuvânt. „Lumea noastră are și provocări, dar noi știm să le facem față prin dialoguri corecte și orgolii cenzurate. Nimănui nu folosește niciun război, a completat Maria. Mai sensibilă, ca orice artistă în devenire, soprana Noemi Onucu, elevă la Colegiul Național „Octav Băncilă”, recunoaște că uneori nu se regăsește în lumea actuală, dar prin arta ei reușește să se conecteze perfect la Generația Z. „Muzica îmi oferă cadrul perfect de comunicare, cântul este totul pentru mine, am aflat de la adolescenta care de curând a primit de curând un premiu important din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali. Experţii în sănătate mintală au atras atenția și asupra faptului că mulţi tineri aleg din ce în ce mai mult să rămână într-o zonă de confort a unei reţele mici de prieteni cu gânduri similare, în care o mare parte din activitatea lor socială este virtuală. Deşi acest lucru le poate oferi mai mult control asupra anumitor aspecte ale vieţii lor, poate duce şi la anxietate socială atunci când trebuie să interacţioneze cu oamenii offline.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Incendiu la o fabrică de textile din Vaslui - Care ar fi cauza deflagrației
21/11/2024 11:13

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la o fabrică de produse textile situată la ieşirea din municipiul reşedinţă, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:06

Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau de gardă. Cei doi medici ...

Au fost afișate rezultatele finale Rezidenţiat
21/11/2024 08:45

Pe primele trei locuri se află absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. În clasament urmează studenţi de la Universitatea de Stat de Medicină ...

Un copil din zece a fost victima violenței în primele două luni ale anului școlar
21/11/2024 08:44

* incidenta este de două ori mai mare la elevii din ciclul primar fată de gimnaziu si de patru ori mai mare comparativ cu adolescentii * părintii raportează acte de violentă asupra propriilor lor copii cu ...

Șase școli ieșene vor avea cabinete medicale ultramoderne
21/11/2024 08:43

* banii – peste jumătate de milion de euro - provin dintr-un proiect tranfrontalier, realizat de Primăriile Iasi si Ungheni (Republica Moldova), proiect care a obtinut cel mai mare punctaj din tară Un ...

Mandate de arestare pentru minori, în scandalul drogurilor din școli!
21/11/2024 08:41

Asta au avut de semnat judecătorii ieseni, ieri. În total, 28 de indivizi cu varste cuprinse intre 16 şi 51 de ani, au fost arestaţi preventiv. Un altul se află sub control judiciar. Cu toţii sunt ce ...

Ovidenia. Ziua Luminii
21/11/2024 08:05

În fiecare an, pe 21 noiembrie, creştinii prăznuiesc Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută in popor drept Vovidenia sau Ovideniile. Tradiţia spune că la Ovidenii, cunoscute ...

Moș Crăciun vine și pentru pensionarii ieșeni
21/11/2024 07:46

* circa 12.000 de pensionari din municipiul Iasi, ale căror pensii cumulate nu depăsesc suma de 1.800 de lei, inclusiv (pensionari de drept si pensionari pe caz de boală), vor primi tichete sociale valorice ...

Educația transformă destine. De la sărăcie, la leadership
20/11/2024 17:10

În inima Moldovei, orasul Iasi pulsează de istorie si traditie academică. Străzile sale pavate, umbrite de clădiri monumentale, au fost martorii unei transformări subtile, dar remarcabile: ascensiune ...

Economia emoției, noua lume a consumului
20/11/2024 16:54

Un gest simplu: o cutie elegantă te asteaptă la usă. Înăuntru, o selectie atent aleasă de produse de ingrijire, fiecare ambalat cu grijă, promitand o clipă de răsfăt. Sau poate e un pachet cu boa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei