Greva din Educație continuă. „Cât mai valorează cuvântul unui general, domnule Ciucă?”
Dimensiune font:
Au fost mai mult de 3.000 de persoane din învăţământul preuniversitar ieşean care au protestat ieri în faţa Prefecturii Iaşi. Pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână ei şi-au strigat nemulţumirile faţă de condiţiile salariale. Din cauza numărul mare de participanţi la manifestaţie, circulaţia din această zona centrală a oraşului a fost permisă doar mijloacelor de transport.
„O lume minunată”, noul imn al sindicaliştilor din Educaţie
Protestul membrilor confederaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar ieşean a început cu noul imn al sindicaliştilor din domeniul Educaţiei, melodia „O lume minuntată”.
Sindicaliştii din preuniversitar refuză să se întoarcă în şcoli până când guvernanţii nu le vor soluţiona revendicările de natură salarială. „Este foarte probabil să fie demarată o procedură accelerată pentru a da drumul noului proiect al Legii salarizării unitare. Însă, aşa cum s-a procedat cu alte categorii din zona bugetară care au primit în avans anumite sume de bani, aşa cerem şi noi. Solicităm Guvernului României să acorde salariaţilor din învăţământul preuniversitar aceste majorări salariale care pentru noi sunt vitale. Nu cerem de 1 ianuarie, 1 octombrie, 1 noiembrie, ci de la 1 ianuarie”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.
„Ciucă şi Ciolacu pot intra în istorie sau pot ieşi pe uşa din dos”
De pe scările din faţa Prefecturii, liderul USLIP Iaşi a transmis celor doi preşedinţi ai PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu că pot rămâne în memoria colectivă funcţie de măsurile întreprinse pentru angajaţii din Educaţie. „Domnule Ciucă, domnule Ciolacu, puteţi intra în istorie sau puteţi să ieşiţi din istorie urât. Dumneavoastră puteţi decide ce veţi face cu noi, ca să ştim şi noi mai departe ce vom face cu dumneavoastră. Domnule Ciucă, în momentul în care aţi ajuns prim ministru aţi spus că Educaţia va fi o prioritate. La toate discuţiile pe care le-aţi avut cu noi aţi promis dar nu v-aţi ţinut de cuvânt. Aţi promis în luna decembrie că veţi finaliza legea salarizării până în luna martie. Nu aţi făcut-o. Aţi promis că veţi majora salariile personalului didactic şi auxiliar, nu aţi făcut-o. Aţi promis că aveţi în vedere şi că vă daţi cuvântul de general. Cât mai valorează cuvântul unui general, domnule Ciucă, în anul 2023 dacă tot ce aţi promis nu s-a respectat?”, a spus liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.
Atenţie la fake-news, pe reţelele de socializare
Liderii sindicali le-au cerut protestatarilor să nu cadă în plasa informaţiilor false care circulă pe internet şi să verifice sursele oficiale sau paginile de socializare ale sindicatelor din Educaţie. „Nu mai vrem să fim umiliţi, nu mai vrem să fim paria societăţii, nu mai vrem să fim Cenuşăreasa României. Vrem demnitate, să muncim cu drag la clasă şi nu mai vrem minciunile dumneavoastră. Ne-aţi minţit zeci de ani de zile. Prin diverse metode, prin reţelele de socializare, vor să ne facă să cedăm şi să renunţăm la grevă. Părinţii sunt cu noi, elevii sunt cu noi. Multe dintre informaţiile care circulă pe reţelele de socializare sunt fake news. Vă rugăm să luaţi informaţiile de la noi. Ne cer să respectăm legislaţia dar ei în decursul anilor nu au respectat nicio lege, niciuna. Tot timpul ne spun că nu se poate aplica un articol, un altul se prorogă”, a spus Violeta Amariei, preşedinta Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi”, filiala Iaşi.
„Greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor”
Majorarea veniturilor cu 25% în sistemul de învăţământ şi un act normativ prin care să se garanteze că salariul debutantului, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, va fi folosit ca reper în grila noii legi unitare de salarizare sunt cele două condiţii în urma cărora membrii sindicatelor din educaţie se vor pronunţa în privinţa încetării grevei generale. „Întâlnirea nu era strict legată de acea majorare a veniturilor cu 25% pentru colegii noştri care lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar, ci de un act normativ, respectiv o ordonanţă de urgenţă, prin care să se stabilească faptul că la realizarea grilei de salarizare care va prinsă în proiectul viitoarei legi unitare de salarizare se va folosi ca reper salariul debutantului care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. În situaţia în care cele două condiţii vor fi îndeplinite, atunci vom putea comunica şi noi colegilor în teritoriu, iar ei se vor putea pronunţa ca atare”, a declarat luni preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii.
Întrebat dacă există riscul să fie amânate examenul de bacalaureat şi Evaluarea Naţională, Nistor a răspuns: „Întrebaţi-i pe cei din Guvern”. „Această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase, atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi. Îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din educaţie, cu o astfel de procedură”, a subliniat liderul sindical.
În opinia sa, greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor din educaţie, care au semnat declanşarea acţiunii de protest. „Ceea ce au făcut în momentul de faţă distinşii domn din Guvernul României se adaugă altor presiuni pe care au încercat să le exercite prin intermediul părinţilor şi al elevilor. Dacă nu le-au mers primele iniţiative au încercat prin modificarea Legii dialogului social, venind cu o ordonanţă promovată şi aşa, pe furiş, ca să nu se prindă nimeni, afectând vechimea colegilor care ar fi urmat să intre în grevă începând din 25. Este o nouă formă de presiune (...)”, a apreciat preşedintele FSE Spiru Haret.
Ministrul Muncii: „Începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime”
La nivel național, ieri, întâlnirea dintre reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor a fost una „constructivă”. „S-a agreat că, începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime, ceea ce au propus dumnealor vizavi de noile grile de salarizare, plecând de la principiile enunţate de dumnealor, de la acel salariu mediu brut pentru debutant şi discutând în continuare şi posibilităţi şi tot ceea ce înseamnă construcţia grilelor de salarizare. S-a introdus azi un element nou vizavi de acel articol 12 pe care vi l-au comunicat şi dumnealor. De aici, doamna ministru (al Educaţiei, Ligia Deca - n. r.) va pleca la Guvern, la domnul prim-ministru, şi va prezenta un material succint cu ceea ce noi am discutat aici, urmând ca indiferent de zi, de oră, să continuăm discuţiile cu sindicatele, astfel încât în termenul cel mai scurt să ajungem şi la finalizarea acelei zile. Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere. Unu: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva în continuare şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie, când să discutăm aplecat, la nivel tehnic de grile. Am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a afirmat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, după negocieri. La întâlnire a participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Denisa PINTILIE, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau