Hoţul de energie a semnat degeaba acordul de recunoaştere. Procesul continuă
Dimensiune font:
Costel D. a copilărit în Tătăraşi, s-a căsătorit în urmă cu trei ani şi s-a mutat la soţia sa, în Vlădiceni, comuna Tomeşti. Casă mare, dar fără sobă ori centrală termică. Se apropia iarna şi oricare din cele două soluţii erau peste puterile financiare ale cuplului. Bărbatul a început să se plângă pe la toţi prietenii şi pe la toate cunoştinţele, aşa că, un fost coleg de şantier i-a recomandat un electrician care să îl ajute prin efectuarea unei intervenţii clandestine. Adică, să fure curent la propriu.
Costel l-a contactat pe meseriaş, au bătut palma şi, în două ore, treaba a fost făcută. Un branşament subteran, care ocolea contorul, o priză şi gata. Bărbatul şi-a pus câte un radiator în fiecare încăpere - camere, baie şi bucătărie. Aparatele au mers non-stop, a trecut cu bine iarna, fără costuri, nu păreau a fi probleme.
Cu toate astea, cei de la Delgaz Grid şi-au dat seama că e ceva în neregulă în zonă şi au trimis un inspector pentru verificări şi măsurători. Acesta a dibuit rapid branşamentul ilegal, calculând prejudiciul la aproximativ 22.000 lei. Costel, să cadă pe spate când a aflat cât are de plătit.
Disperat, i-a propus inspectorului 1.000 lei „ca să fie bine”, să nu mai facă notă de constatare. Inspectorul n-a pus botul, mai mult, a înregistrat conversaţia pe telefonul mobil şi a raportat toată chestia şefilor.
S-a ajuns la plângere penală, tătărăşeanul fiind învinuit de „dare de mită” şi „executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare”. În afara înregistrării audio, inspectorul a fotografiat şi a filmat intervenţia neautorizată, precum şi momentul deconectării racordului ilegal. Probe indubitabile.
Simţind că-l paşte puşcăria, Costel a solicitat procurorului de caz acceptul de a semna acordul de recunoaştere a vinovăţiei, fapt care s-a produs în data de 15 februarie a.c., la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.
Numai că documentul a trebuit validat de magistraţi. Ori, pe 23 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Iaşi i-au respins demersul. Şi-au motivat decizia prin aceea că „prin acordul analizat s-a reţinut în mod greşit, în privinţa pedepselor accesorii, că pedeapsa rezultantă în urma contopirii se va executa de la rămânerea definitivă a a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, hotărând ca ancheta să meargă mai departe.
Costel a făcut apel, susţinând că „instanţa ar fi trebuit să dea eficienţă acordului de recunoaştere a vinovăţiei, din moment ce a recunoscut faptele; acordul respectă toate condiţiile prevăzute de lege”. N-a avut succes nici aici. Prin decizia dată vineri, Curtea de Apel i-a respins, ca nefondat, demersul. Hoţul de curent nu mai poate evita condamnarea. Care, aproape sigur, va fi una cu executare. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau