Iașul celebrează 210 ani de la înfiinţarea învăţământului tehnic în limba română
Dimensiune font:
* „Avem o responsabilitate comună pentru că noi, autorităţile, va trebui să lucrăm cot la cot cu instituţiile universitare, într-o manieră în care să stimulăm cercetarea, să creăm mecanisme pentru ca rezultatele cercetării să treacă în start-up-uri, iar autorităţile să sprijine aceste startupuri să devină afaceri de succes”, a spus Ion Coşer, consulul general al Republicii Moldova la Iaşi
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” celebrează în această perioadă 210 ani de la înfiinţarea învăţământului tehnic în limba română. Ceremonia de omagiere a celor 210 ani de la înfiinţarea primei şcoli de inginerie în limba română a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii. „Este un eveniment foarte consistent şi în manifestări, şi în încărcătură, pentru că pe 15 noiembrie sărbătorim 210 ani de la înfiinţarea primei şcoli de inginerie în limba română, şcoală înfiinţată de Geheorghe Asachi în 1813. La evenimentul de azi îi omagiem pe toţi cei care au contribuit la dezvoltarea Politehnicii ieşene, dar şi pe cei care contribuie la dezvoltarea ei”, a spus rectorul Universităţii Tehnice Gh Asachi.
La eveniment au fost prezenţi foşti şi actuali profesori ai universităţii tehnice, şi nu numai.
Consulul general al Republicii Moldova la Iaşi a spus că atât autorităţilor locale şi centrale, cât şi mediului academic le revine sarcina de a crea un mecanism comun în ceea ce priveşte inovarea şi cercetarea. „Gheorghe Asachi a fost un vizionar. Aceeaşi responsabilitate ne revine nouă, celor care deţinem pârghii la nivel guvernamental, dar şi celor care deţin pârghiile din mediul universitar. Avem o responsabilitate comună pentru că noi, autorităţile, va trebui să lucrăm cot la cot cu instituţiile universitare, într-o manieră în care să stimulăm cercetarea, să creăm mecanisme pentru ca rezultatele cercetării să treacă în start-up-uri, iar autorităţile să sprijine aceste startupuri să devină afaceri de succes”, a spus Ion Coşer, consulul general al Republicii Moldova la Iaşi.
„Nu aş vrea să mă gândesc cum ar arăta astăzi Iaşul fără Universitatea Tehnică şi celelalte patru universităţi de stat. Nu aş vrea să mă gândesc cum am arăta noi, oraşul, societatea, fără acele generaţii care au format specialişti în diferite domenii. În sală sunt oameni care au scris istoria acestei universităţi tehnice, având capacitatea de a se adapta noilor provocări. Universitatea Tehnică a avut momente, mai ales după Revoluţie, a reuşit să se readapteze de fiecare dată, să se reinventeze, să devină din nou o universitate de prestigiu, de elită”, a spus prefectul Bogdan Petru Cojocaru.
Preşedintele CJ Iaşi crede că Universitatea Tehnică Gh Asachi din Iaşi nu doar a fost martoră a tuturor realizărilor care s-au întâmplat în această parte a României sau a judeţului nostru, ci a fost parte a dezvoltării comunităţii în care trăim. „Imaginaţi-vă că în urmă cu 210 ani comunitatea ieşeană avea 48.000 de locuitori. Astăzi suntem de aproape 10 ori mai mulţi, iar oraşul e de 10 ori mai mare. Practic, noi, comunitatea ieşeană, datorăm acest lucru şi Universităţii Tehnice. Suntem capitală culturală, istorică şi spirituală datorită implicării membrilor corpului academic. Pentru mine Universitatea Gh. Asachi este un reper, este o universitate care a contribuit şi contribuie ca Iaşul să devină pol regional de dezvoltare”, a spus Constel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.
Primarul îşi doreşte ca universităţile ieşene să formeze o comunitate monolit cu un singur scop, de a promova tot ceea ce este mai bun şi mai valoros în această naţiune. „Vin aici cu un mare respect faţă de contribuţia pe care Universitatea Tehnică, alături de celelalte universităţi ieşene, au adus-o de-a lungul timpului pentru ceea ce suntem astăzi. Sunt oameni care marchează epoca lor dar, mai mult decât atât, au marcat şi istoria unei naţiuni. Se adună vremurile şi se adună în cifre rotunde. Asta înseamnă că România restartează. Poate pentru un viitor demn de trecuturile pe care le celebrăm în această perioadă. Depinde foarte mult de tânăra generaţie care trebuie să preia greaua moştenire despre care vorbim aici”, a spus Mihai Chirica.
În cadrul evenimentului de ieri, Neculai Eugen Seghedin, prorector pentru activitatea didactică, a înmânat premii de excelenţă şi distincţii în cercetare. Au fost premiaţi şi cei mai valoroşi tineri în activitatea doctorală. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau