Iașul devine pionier în tehnologia cuantică și deschide primul Centru de Inovare Cuantică IBM din România
Dimensiune font:
* începând de anul viitor, Iașul va găzdui primul campus educațional și de cercetare dedicat tehnologiei cuantice din România, realizat în parteneriat cu IBM * proiectul FreeYa Mind Campus, lansat oficial la Palatul Culturii, va oferi 3.000 de locuri pentru studenți și cercetători, acces la computere cuantice IBM și va deveni un hub pentru educație, cercetare și antreprenoriat * finalizat până în 2026, acest centru de excelență va poziționa Iașul pe harta inovației cuantice la nivel european
De anul viitor, Capitala Moldova va avea primul campus din România care va funcționa ca și Centru de Inovare Cuantică IBM, un spațiu dedicat formării profesioniștilor în domeniul tehnologiei cuantice. Proiectul a fost lansat ieri la Palatul Culturii, în prezența reprezentanților IBM, a partenerilor academici, companiilor și autorităților. La întâlnire au participat primarul Mihai Chirica, prefectul Luciana Antoci, rectorul UAIC, Liviu Maha, Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași, vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, reprezentanți ai tuturor universităților din Iași. „Evoluţia tehnologică poate fi stimulată sau frânată de un cadru legislativ neadecvat. Există o dezbatere la nivel european cu privire la reglementarea IA, spre deosebire de SUA care preferă să nu reglementeze. Sunt provocări tehnologice care trebuie să se regăsească în legislaţie. Ceea ce este interesant aici este că o iniţiativă privată a reuşit să adune laolaltă toate universităţile din Iaşi, foarte multe autorităţi, oamenii înţelegând la un moment dat că trebuie să pui din resurse proprii ceva pentru comunitate. De aceea mă bucur să fiu parte a acestui proiect inedit cumva la nivel naţional”, a spus Robert Cazanciuc.Campusul va oferi 3.000 de locuri și va sprijini dezvoltarea competențelor avansate în multiple domenii, de la cercetare medicală și criptografie, până la inteligență artificială și algoritmi de ultimă generație. Acest proiect unic în România are la bază trei piloni fundamentali: educație, cercetare și antreprenoriat. Aflat la nivel de concept, campusul va fi situat în zona Bucium și va fi proiectat de o echipă de arhitecți și designeri ieșeni. „Sunt două verbe fundamentale: a fi şi a avea. Acel verb a avea se continuă cu substantiv fundamental - nevoi. Avem nevoie de parteneri puternici pentru a face din Iaşi un loc de referinţă pentru istoria României. Avem nevoie de investiţii strategice din partea companiilor mari, occidentale, care pot să facă din această zonă o zonă sigură pentru investiţii. Şi mai avem nevoie de pace. Avem nevoie să întărim acest sentiment în inima celor care trăiesc sau vor să trăiască aici. Iar acest lucru se face prin aceste tipuri de proiecte în care partener este şi IBM. Vin să investească într-un proiect mult mai amplu decât o singură afacere sau un program de cercetare. Vin să investească pentru a putea avea un climat, un climat de siguranţă, un climat legat de proiecte de educaţie, inovaţie, cercetare”, a punctat primarul Mihai Chirica.
Cercetare avansată și infrastructură de top
În calitate de Centru de Inovare Cuantică IBM, FreeYa Mind va beneficia de acces la computerele cuantice IBM prin cloud. Organizațiile partenere vor avea astfel oportunitatea de a lucra cu cele mai avansate resurse cuantice, având la dispoziție instruire și suport tehnic din partea IBM.
Până în 2026, când finalizarea campusului este estimată, acesta va deveni un hub educațional și de cercetare, oferind cursuri și ateliere specializate pentru studenți și profesioniști din diverse industrii. „Pentru judeţul Iaşi asemenea iniţiative sunt vitale. Ele vin să confirme statutul de motor de dezvoltare a întregii regiuni. Avem obligaţia de a conduce dezvoltarea pe aceste domenii emergente. Consiliul Judeţean Iaşi nu poate decât să sprijine astfel de iniţiative. I-am asigurat pe investitorii privaţi, pe cei de la IBM, pe cei de la universităţi că vom fi alături de ei ori de câte ori au nevoie”, a declarat Marius Dangă, vicepreşedinte PNL. Campusul va găzdui centre dedicate cercetării în calcul cuantic, fizică și inginerie, alături de un centru de date subteran de înaltă performanță, menit să susțină infrastructura necesară tehnologiilor cuantice și AI de ultimă oră.
Totodată, FreeYa Mind își propune să devină un incubator pentru startup-uri și industrii care integrează tehnologia cuantică în soluții inovatoare.
„Tehnologia cuantică este viitorul. Prin colaborarea cu IBM, oferim acces la resurse educaționale de top și infrastructură de cercetare de ultimă generație. Împreună, pregătim viitoarele generații pentru provocările revoluției cuantice și poziționăm Iașul ca un punct de referință european în acest domeniu. Ca Centru de Inovare Cuantică IBM, campusul va include laboratoare de cercetare, spații de colaborare, zone administrative, săli de instruire și un mare centru de date AI”, declară Cristian Berariu, inițiatorul proiectului FreeYa Mind Campus.
Hub științific multidisciplinar de ultimă oră
FreeYa Mind Campus își propune să contribuie la formarea unei forțe de muncă specializate în tehnologia cuantică, răspunzând cererii tot mai mari de expertiză în acest domeniu. „Campusul poate fi descris ca un proiect ambiţios, îl vedem ca pe un ecosistem care neapărat trebuie privit din trei perspective: educaţie, cercetare, ulterior inovare şi antreprenoriat. Putem să beneficiem de această revoluţie cuantică şi de această putere extraordinară a unui calculator cuantic încă din luna februarie aici în Iaşi. Săptămâna trecută am avut primul curs unde am avut surpriza ca o sală să devină neîncăpătoare, fiind plină cu studenţi, masteranzi, doctoranzi, profesori. Cu toţii s-au bucurat de primul curs live cu acces la resursa cuantică. Vrem să extindem la nivel naţional parteneriatele deja încheiate cu cele cinci universităţi din Iaşi”, a declarat Cornel Scripcă, cofondator FreeYa Mind Campus. Prin oportunități educaționale unice și acces la infrastructură avansată, campusul va sprijini dezvoltarea aplicațiilor cuantice și integrarea acestora în industrie și cercetare. „Suntem mândri că, prin acest parteneriat cu FreeYa Mind Campus, susținem dezvoltarea unui hub științific multidisciplinar de ultimă oră la Iași. Accesul la tehnologiile cuantice și resursele IBM va permite studenților și cercetătorilor să colaboreze într-un mediu dinamic și inovator, lucrând la soluții pentru provocările reale ale lumii”, adaugă Cerasela Baiculescu, Country General Manager, IBM România și Moldova.
Odată finalizat, la sfârșitul anului 2026, FreeYa Mind Campus va plasa România printre liderii globali ai educației și inovației cuantice. În Europa, mai există un centru similar în Germania, inaugurat în prezența fostului cancelar Olaf Scholz.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau